Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tirada protiv zapada

Dodik i Vulin opet u nacionalističkom pohodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar Aleksandar Vulin rekao je da se zločini u ratovima 90-ih moraju promatrati kroz prizmu zločina u Jasenovcu.

Zločini u ratovima 90-ih moraju se promatrati kroz prizmu zločina u Jasenovcu, rekao je srbijanski ministar Aleksandar Vulin u nedjelju u Mrakovici gdje je uz predsjednika Republike Srpske retorikom srpskih nacionalista 90-ih nastavio verbalni rat sa Zapadom, napose s Britanijom koja inzistira da Srbi priznaju činjenicu da je vojska bosanskih Srba počinila genocid u Srebrenici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna industrija cvjeta Susjedna država počinje s proizvodnjom dronova-samoubojica: "Na sve utjecaje imamo odgovore, a i izvozit ćemo ih, to je skupo na tržištu" Milorad Dodik Rizik na Balkanu Američki obavještajci strahuju zbog Dodika: "Njegovi potezi mogu dovesti do nasilnih sukoba, mirovne snage bile bi nadvladane"

Nastavljajući svoju tiradu protiv Zapada početu u subotu u Bratuncu u istočnoj Bosni Milorad Dodik i Vulin u nedjelju su u tu svrhu iskoristili obilježavanje 73. obljetnice bitke na Kozari kada su njemačke snage uz potporu ustaških i domobranskih postrojbi pokušale uništiti glavninu partizanskih snaga u Bosni.

"Samo tamo gdje su bili Srbi dizan je ustanak protiv fašista", ustvrdio je Dodik u govoru pred okupljenim mnoštvom na Mrakovici.

Uz krivotvorenje povijesnih činjenica Dodik je dodao kako su Srbi "bez razloga i na svoju štetu dopustili veličanje sudjelovanja drugih naroda u antifašističkoj borbi".

Dokaz tome su Jasenovac i Jadovno, rekao je, a zatim ustvrdio da su u bivšoj Jugoslaviji Srbi bili proganjani "od Slovenije do Kosova" pa je stoga bilo logično da zaštitu potraže u okupljaju. Rezulat toga je da danas imaju "dvije srpske države, RS i Srbiju".

'Srbijanskog ministra Vulina treba proglasiti nepoželjnom osobom u Hrvatskoj'

Za Haaške optuženike Radovana Karadžića i Ratka Mladića kazao je da su "vođe domovinskog rata", a onda se obrušio na Veliku Britaniju zbog rezolucije o Srebrenici optuživši tu državu "nerođenoj srpskoj djeci pokušava nametnuti genocidnu etiketu".

Dotaknuo se i svoje omiljene teme o referendumu, ovoga puta o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

"Ne treba nam taj sud i zato ćemo to reći kroz izraz volje naroda i pozivam vas da izađete na referendum i kažete 'ne' Sudu i Tužiteljstvu BiH, 'ne' tiraniji, 'ne' vlasti koja pokušava od Srba da napravi genocidni narod. Ne može se Bosna graditi na način da jedan narod 'izgonite' iz nje. Ako nas 'izgonite' izaći ćemo s Republikom", zaprijetio je Dodik ponovno otcjepljenjem RS.

Iskoristio je priliku i za obračun s oporbom koju je nazvao "izdajnicima".

'Srbija neće šutjeti i dopustiti da joj se drže lekcije'

Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u vladi Srbije, poznat po kvalificiraju kardinala Alojzija Stepinca kao "ustaškog vikara", pozvao je da se umjesto o genocidu u Srebrenici govori o zločinima počinjenima u Jasenovcu. Pritom se koristio i frazom o "nedoklanom narodu", koju su rabili srpski nacionalisti za pohoda diljem bivše Jugoslavije u godinama koje su prethodile njezinu raspadu.

"Tražimo li previše da se jasenovački zločin nazove genocidom", kazao je Vulin dodajući kako se ne može razumjeti što se zbivalo u ratovima 90-ih godina bez pozivanja na Drugi svjetski rat.

"Ne može se razumjeti što se dešavalo u ratovima '90-ih godina ako se ne zna kolika je dubina jasenovačkog užasa. Zato nemojte riječ genocid upisivati uz narod Jasenovca, Jadovna", kazao je Vulin.

Dodao je kako Srbija neće dopustiti nikakvo smanjivanje ovlasti što ih ima Republika Srpska i kako će čvrsto podupirati taj entitet. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene