Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POGLED IZ DIJASPORE

'Umoran sam od toga da sam postao bankomat, misle da mi pečene kokoši padaju s neba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dijaspora u Hrvatsku i BiH donosi veliki novac, no kako stvarno žive u zemljama u kojima rade malo se zna.

'Starog BMW-a, kojeg sam kupio polovnog i držao ga u garaži od prošlog ljeta i posjete domovini, jer na posao, tamo u Njemačkoj, idem isključivo vlakom, a na tržnicu biciklom, dobro sam izglancao. Kupio sam nove ratkape i navlake za sjedala, tako da sam ga 'napucao', pa izgleda kao nov.

Žena i djeca su pokupovala hrpu majica, suknji, hlača, i još nekih drangulija na rasprodaji, pa su, po kćerkinom nagovoru, pobacali plastične vrećice, a kupljene stvari sve fino prepakirali u neke ukrasne i poskidali cijene, tako da se ne vidi koliko smo sve platili. Uzeli smo svu godišnju ušteđevinu, žena se malo uvalila i u crveno na kartici, pa smo prije dva tjedna došli ovdje na očevinu, da se kao odmorimo, a onda, da se vratimo praznih džepova.'

Ovako je svoju priču za Al Jazeeru počeo jedan Sarajlija koji je odlučio podijeliti nevolje koje većina pripadnika dijaspore iz BiH proživljava kada dođe u domovinu.

'Svakog mjeseca šaljemo u Bosnu pare, jer više od polovine rodbine je nezaposleno, a i ono malo što ih radi ili prima penziju, kao da ništa i ne primaju. Oni u nas gledaju kao u neke čarobnjake i ja im tu sliku ne smijem pokvariti. Nekad sam pokušao kazati kako teško radim, ali ovi moji kao da su gluhi, nikada to ne čuju. Oni misle da meni tamo u tuđini pečene kokoši padaju s neba. Ne nabijam nikom na nos, ali pomalo sam umoran od svega, od toga da sam postao bankomat iz kojeg se izvlači lova', kazao je muškarac koji je želio ostati anoniman.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ilustracija Parlamentarni izbori Neki Hrvati već danas izlaze na birališta

RADI U NJEMAČKOJ I PRISJEĆA SE HRVATSKE Evo što je napisala

Naveo je i kako neki drugi njegovi sunarodnjaci, koji također rade u inozemstvu, prije odlaska na godišnji u Bosnu dižu manje kredite kako bi mogli biti ono što od njih 'mahala' očekuje da bude i kako bi mogli pomiriti nezasitne apetite svoje uže i šire rodbine.
Godišnje dijaspora u BiH šalje oko 1,75 milijardi eura što je 30 posto BDP-a te zemlje. Hrvatska dijaspora, kaže statistika, godišnje pošalje više nego što iznose direktna strana ulaganja u našu zemlju - više od 1,2 milijarde dolara.

'Vole nas samo dok dajemo pare, a inače smo za njih seljaci, papci. Smiju nam se iza leđa. Nisam jednom čuo kako, kad ulazimo u kafić, kažu: ‘Uuu, eto dijaspore, vidi im opreme!’, misleći na to kako se odijevamo. Nekad ustanu pa odu, a nekad ostanu i glasno komentiraju naš naglasak, kad ubacimo neku stranu riječ', žali se Adnan M., porijeklom iz Zvornika, a koji je, nakon zadnje loše epizode prilikom 'odmora u domovini' odlučio ne dolaziti malo duže vrijeme.

Zbog čega, više pročitajte OVDJE.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene