Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Težak izbor

DAN ODLUKE ZA GRČKU Izlazak iz eurozone ili mjere štednje do 2030. godine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grci na referendumu odlučuju o svojoj budućnosti. Rezultat je teško predvidjeti.

Atena je oblijepljena plakatima zagovornika ostanka u eurozoni i protivnika mjera štednje. Zbog predreferendumske šutnje nema novih skupova ni prosvjeda. Ne smiju se objavljivati ni rezultati novih anketa. A prema onim posljednjima zemlja je duboko podijeljenja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković navijački sukob Plenković u Ateni nakon sastanka s grčkim kolegom o Boysima: "Vidio sam snimku. Uputili smo im četiri zahtjeva" Požar u Grčkoj Izvan kontrole Vatrena stihija u Grčkoj: Požar opet buknuo, pomoć šalje i Hrvatska

Što doista misle, gotovo 10 milijuna Grka s pravom glasa pokazuju već od 7 sati po lokalnom vremenu. Birališta se zatvaraju u 19 sati, a prve službene projekcije rezultata očekuju se 2 sata kasnije.

Grčka vlada: MMF je potvrdio, naš dug je neodrživ

Da bi referendum bio valjan mora se odazvati 40% registriranih birača. Čini se da to neće biti problem jer se prema anketama očekuje izlaznost veća od 80%. Praznu grčku blagajnu sve skupa će stajati 20 milijuna eura.

"Treba li prihvatiti plan sporazuma Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda podnesen na Euroskupini 25. lipnja?" Ako Grci glasuju protiv, najvjerojatnije ih čeka izlazak iz eurozone i neizvjesna budućnost. Bude li više onih za, političke promjene, ali i prema najoptimističnijem scenariju MMF-a, mjere štednje do 2030. Pred Grcima je težak izbor.

Podsjetimo, do referenduma dolazi nakon pet mjeseci neuspješnih pregovora između grčke vlade, koju je krajem siječnja formirala radikalna ljevica Sirize Aleksisa Ciprasa, i vjerovnika EU, MMF i ECB.

Oni su Grčkoj od 2010. godine odobrili 240 milijarda eura pomoći ili obećanja o posudbi ali ništa nisu isplatili unazad gotovo godinu dana jer vlada odbija zauzvrat pristati na reforme koje smatra socijalno prezahtjevim.

Nakon bezbroj neuspjeha u pregovorima, Cipras je 27. lipnja najavio referendum koji u nedjelju postavlja pitanje tim nerazumljivije što Grčka više nije pod nikakvim programom pomoći od 30. lipnja.

Birači su mogli konzultirati taj financijski plan, vrlo složen, samo na internet stranicama.

Čini se da se prvotno Ciprasova vlada nadala da će zahvaljujući "ne" koji bi najmanje polovicu Grka svrstao iza nje, moći jednostavno snažnije nastupiti na pregovorima. No vjerovnici su se odlučili za dramatiziranje rasprave.

Neki se bez sumnje nadaju, kao što je priznao predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, da će konzultacije pružiti priliku da se okonča s "erom Sirize" i opasnošću od zaraze prosvjedovanja na druge zemlje u EU.

Kako bi naveli na "da", predstavljaju "ne" kao ekvivalent izlazu Grčke iz eura kojemu je privrženo 74 posto Grka, po ispitivanju objavljenom u petak, nasuprot 15 posto njih koji bi se rado vratili na drahmu. (Hina / Danijel Vrbota / I.D.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene