Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Češka na nogama

Anonimni ucjenjivači prijete: 'Dajte nam milijun eura ili puštamo ebolu!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada su ujutro došli na posao i otvorili svoje mailove, visoki vladini dužnosnici u Češkoj imali su što pročitati. Cijeloj njihovoj državi anonimni ucjenjivači prijetili su - ebolom.

Poruka koja se još i prije jutarnje kave našla pred očima čeških dužnosnika, glasila je otprilike ovako: Ako nam ne isplatite milijun eura u Bitcoinu, na javnim mjestima u Češkoj pustit ćemo ebolu koju smo donijeli ravno iz Liberije!

Pročitajte i ovo Sudar vlaka i kamiona u Češkoj Očevid u tijeku VIDEO Sudar vlaka i kamiona u Češkoj: Jedna osoba poginula, više ozlijeđenih Snijeg "Bravo, tata" Potez oca čije dijete je u bolnici postao hit u regiji: "Naježila sam se"

'Ako ne odgovorite na ovaj mail, poslat ćemo priopćenje medijima i informirati ljude na društvenim mrežama kao što su Twitter, Facebook i YouTube, kako bi vidjeli kako je češka vlada nemarna', stoji i mailu anonimnih ucjenjivača, prenosi Daily Mail.

Dužnosnike su uputili da razdijele novac na tri uplate. Prva je trebala biti uplaćena u ponedjeljak, druga u srijedu, a treća nakon što predaju zaraženi materijal.

Bitcoin je elektronička valuta koju rado koriste ucjenjivači, budući da pomoću nje mogu primati sredstva koja se ne mogu zamrznuti, jer valuta sadrži šifriranu transakciju koja omogućuje anonimnost.

Imao je 2 godine, nitko ga nije znao po imenu, a sada ga cijeli svijet zna kao nultog pacijenta!

Češka policija tvrdi da nisu izašli u susret sa zahtjevima ucjenivača te da ih nisu shvatili ozbiljno. 'Istražujemo ovaj slučaj kao ucjenu', priopćio je zamjenik predsjednika češke policije, Zdenek Laube dodajući da ucjenivači samo žele izazvati paniku.

Detektivi kažu da su ucjenjivači koristili sofisticirana sredstav komunikacije i teško im je ući u trag. Ukoliko ih ulove, mogli bi biti osuđeni na zatvorsku kaznu od 12 godina.

'Širenje ebole u Češkoj nije vjerojatno', tvrdi šef češkog sanitarnog odjela Vladimir Valenta dodajući kako češka klima nije pogodna za masovno širenje te smrtonosne bolesti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene