Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POZVAO NA NAPAD NA AL-ASADA

SVE VEĆI KAOS U SIRIJI Pobunjenici gađali rusku ambasadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik sirijskog pokreta al-Nusra, ogranka al-Kaide, pozvao je u ponedjeljak pobunjenike da pojačaju napade na uporište alavitske manjine sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u znaka odmazde zbog, kako je rekao, neselektivnog ubijanja muslimana Sunita u ruskim napadima.

U utorak ujutro, sirijski pobunjenici s dvije rakete pogodili su rusku ambasadu u Damasku. Napad je izvršen dok je ispred zgrade bilo nekoliko stotina pristaša režima Bašara al-Asada koji su se okupili kako bi izrazili zahvalnost Moskvi zbog intervencije u Siriji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U niskom startu SAMO ČEKAJU DA RUSI ODU 'Rusija je pretrpjela poraz. U 48 sati pokrenut ćemo veliku ofenzivu' Slika nije dostupna A svijet ih je otpisao Ako dobiju rat u Siriji, bit će najnemilosrdnija ratom isklesana arapska vojska u čitavoj regiji

Zasad nema informacija o poginulima i ozlijeđenima.

 

 

Čelnik sirijskog pokreta al-Nusra, ogranka al-Kaide, pozvao je u ponedjeljak pobunjenike da pojačaju napade na uporište alavitske manjine sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u znaka odmazde zbog, kako je rekao, neselektivnog ubijanja muslimana Sunita u ruskim napadima.

U audio poruci čelnika al-Nusre, Abu Mohamada al Džolanija, postavljenoj na YouTubeu, navodi se kako je ruska vojna intervencija, koja je započela prošlog tjedna u Siriji, usmjerena na spašavanje Asadove vladavine od propasti, ali da joj je suđeno da propadne.

"Nema drugog izbora do li pojačati borbu i napasti alavitske gradove i sela u Latakiji pa pozivam sve frakcije da to naprave...da svakodnevno stotinama raketa ciljaju njihova sela kao što oni rade sunitskim gradovima i selima", naveo je Golani u poruci.

Sirijska vojska uz pomoć Rusa zauzela ključno mjesto

Fronta al-Nusra, fundamentalistička skupina radikalnih Sunita, jedna je od najjačih snaga koje se bore protiv sirijske vlade u sve kompleksnijem sukobu koji je ruska intervencija dodatno pogoršala.

Riječ je o najvažnijoj džihadističkoj skupini u Siriji, nakon suparničkog IS-a, koju je Washington uvrstio na popis terorističkih skupina. Sklopila je savez s pobunjeničkim skupinama u pokrajinama Idlebu i Alepu, a prisutna je i blizu Damaska i na jugu zemlje.

Sirijska vojska napreduje, Washington opskrbljuje oružjem pobunjenike

Sirijska vojska uz ključnu podršku ruskog zrakoplovstva napredovala je na nekoliko fronta u ponedjeljak uz cijenu žestokih sukoba s islamističkim pobunjenicima, dok EU osuđuje rusku pomoć režimu Bašara al-Asada.

SAD, koji se protivi ruskoj intervenciji u sirijskom ratu, odabrao je u borbi protiv džihadističke skupine IS pomoći drugim pobunjenicima, kojima je padobranima u nedjelju dostavio streljivo na sjeveru zemlje.

U tom složenom sukobu zbog brojnih aktera, Rusi podržavaju Asada nazivajući sve one koji mu se protive na terenu "teroristima", dok Amerikanci i Europljani inzistiraju na odlasku Asada, podržavaju pobunjeničke skupine koje nazivaju "umjerenima" i posebno žele pobjedu nad IS-om.

Inzistirajući na političkom procesu okončanja sukoba koji i dalje traje, izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura otputovao je u ponedjeljak u Moskvu a potom u Washington. "Jasno je da je ruska vojna intervencija unijela novu dinamiku", rekao je on.

Trinaestog dana intervencije u Siriji, rusko zrakoplovstvo bombardiralo je bez prestanka, kao podrška kontraofenzivi režima, položaje islamističkih pobunjenika povezanih s Frontom al-Nusra (sirijskim ogrankom Al-Kaide).

Na tlu su vojska i njezini saveznici pokušavali vratiti područja izgubljena u središnjem, zapadnom i sjevernom dijelu zemlje u ratu više od četiri godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene