Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje ključno za predizbornu kampanju

Britanci ne odustaju: Ne žele useljenike iz EU!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer David Cameron u petak će predstaviti mjere kojima bi se ograničilo doseljavanje u Ujedinjeno Kraljevstvo stanovnika iz drugih zemalja Europske unije.

Naime, ankete pokazuju da će pitanje doseljenika iz EU biti među najvažnijima u predizbornoj kampanji za britanske parlamentarne izbore, koji će se održati za šest mjeseci, odnosno u svibnju iduće godine.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

Iako Velika Britanija ima najbrže rastuću ekonomiju unutar EU-a, broj imigranata iz zemalja Europske unije sve je veći problem za britanske vlasti. Ove godine, samo do lipnja, 228.000 građana iz EU-a doselilo je u Britaniju, što je rekordan iznos.

Merkel: Cameron se približava točki bez povratka!

Zbog toga je Britanija ove godine već uvela ograničenja za imigrante iz EU-a kad su u pitanju naknade za nezaposlenost i dječji doplatci.

Mediji nagađaju kako bi britanski premijer mogao predložiti da bi oni koji rade u Ujedinjenom Kraljevstvu morali čekati četiri godine prije negoli dobiju pravo na socijalne povlastice, dok nezaposleni doseljenici iz EU-a ne bi imali pravo na nikakvu socijalnu pomoć, kao što je primjerice naknada za nezaposlenost i dječji doplatak.

Također, u medijima se piše i o tome da bi imigranti s niskim plaćama imali pravo na socijalne povlastice tek kad plate određeni iznos poreza.

No, najspornije bi bila mjera koja predviđa da se pod određenim uvjetima ograniči broj EU imigranata koji traže posao u Britaniji. Prema pravilima o slobodi kretanja, građani zemalja EU-a mogu se zaposliti u bilo kojoj zemlji Europske unije i njemačka kancelarka Angela Merkel već je upozorila britansku vladu da ne pokušava narušiti pravo slobode kretanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene