Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Psihološko oružje

Britanska vojska osniva posebnu jedinicu 'ratnika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku je regrutiranje za specijalnu jedinicu.

Britanska vojska osniva specijalnu jedinicu 'Facebook ratnika' koji su vješti u korištenju društvenih medija i obučeni za, recimo to, nekonvencionalni tip ratovanja s obzirom na informacijsko doba u kojem se nalazimo. Vijesti koje se vrte non-stop, pametni telefoni, Facebook, Twitter... sve su to stvari koje će posebna jedinica 'držati na oku' i koristiti kao psihološko oružje, piše Guardian.

Jedinica zvana 77 Brigada formalno će se radom početi u travnju, a imat će oko 1500 'ratnika'. Sličnim 'nesmrtonosnim oružjem' već se koriste američka i izraelska vojska.

Ovaj britanski potez djelomično je i odgovor na događaje koji su vezani uz ruske akcije u Ukrajini kao i širenje Islamske države na Irak i Siriju. Osim stoga, IS društvene medije naveliko koristi za privlačenje boraca iz cijelog svijeta.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić i Hrvoje Krešić Otkrio i kad stižu Rafalei Ministar obrane Ivan Anušić o vojnom roku: "Bit će tri mjeseca. Oni koji završe obuku u cijelosti imat će benefite" Ilustracija bildanje snaga Vučić najavio jačanje vojske i novo oružje: "Ubrzano na tome radimo"

Velike akcije u dvije zemlje: Vojska i policija ubile 98 talibana

Izraelske obrambene snage imaju jedinicu za društvene medije još od 2008. godine i aktivna je na 30 platformi - i na šest jezika.

Britanska jedinica, 77., nosit će ime u čast Chinditsa, britanske gerilske skupine koja je sudjelovala u drugom svjetskom ratu i u Burmi se borila protiv Japanaca. General Orde Wingate koji ju je vodio uspostavio je kontroverzne taktike ratovanja, prilično uspješne.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene