Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lako do njega

Bilo tko može kupiti smrtonosan prah

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pola kilograma praha novinari su platili 29,50 dolara.

Čisti kofein u prahu samo je jedan od dodataka koji ne regulira američka Agencija za hranu i lijekove, a koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se s njime pogrešno rukuje.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić i Josipa Rimac Puno otkrivaju "Di si radosti. Di si lipa": U javnost procurile poruke koje su razmjenjivali Ivan Turudić i Josipa Rimac Panamski kanal u problemima Nude poticaje Suša izaziva velike probleme u jednom od najvažnijih prometnih kanala: Može li kava riješiti problem?

Šalica kave obično sadrži između 50 i 200 mg kofeina. Ali žličica čisto kofeinskog praha sadrži 5000 mg kofeina. Količina je to koja se nalazi u 25 do 50 šalica kave. Ta količina dovoljna je za izazivanje srčanog udara.

Čisti kofein lako je kupiti na internetu. Ekipa Business Insidera kupila je pola kilograma za 29,50 dolara. Kofein zapakiran u vrećicu koji su dobili jednak je, tvrde, količini kofeina u 2500 do 5000 šalica kave i li 15625 limenki Coca Cole. Preporučene doze kreću se između 1/64 i 1/16 žličice.

11 načina na koje kava utječe na organizam

Prevelika količina može dovesti do povraćanja, proljeva, stupora, odnosno duboke nereaktivnosti, dezorijentiranosti, ubrzanih i nepravilnih otkucaja srca, napadaja, ali i smrti.

To otvara mnoga pitanja poput onoga bi li kofein u prahu trebao biti tako lako dostupan i zašto se prodaje u tako velikim pakiranjima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene