Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službe BiH znale da se planira napad?

Preživjeli policajci svjedoče: Upao je u postaju, počeo pucati i vikati 'Allahu ekber'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan policajac je ubijen, a dvojica ranjena u pucnjavi koja se dogodila u policijskoj postaji u Zvorniku, pišu mediji BiH.

Napadač, navodno pripadnik vehabija, je napravio potpuni kaos u policijskoj postaji u Zvorniku, otvorivši paljbu iz vatrenog oružja po policijskim službenicima. U razmjeni vatre, ubijen je jedan, a ranjena dva policajca, doznaje Klix.ba.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo Fotografija napadača Ispričali se "Za vas je on čudovište, za mene je bio vrlo bolestan dječak": Roditelji napadača koji je ubio šestero ljudi otkrili zašto je birao žene za žrtve

Policija je  napadača ubila, a motiv napada zasad nije razjašnjen.

"U 19 sati u PU Zvornik ušao je naoružani muškarac i počeo pucati. Ubio je jednog policajca, a dvojicu ranio. Napadač je potom ubijen, a povrijeđeni policajci prevezeni u bolnicu", izjavila je glasnogovornica CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović.

Ranjeni policajci nisu u životnoj opasnosti.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač potvrdio je da je napadač Nerdin Ibrić rođen 1991. godine, iz sela Sapna kod Zvornika, piše Dnevni avaz.   Lukač je rekao je i da je napadač znao kada je smjena policajaca u postaji, te je tada došao i počeo pucati.

Teroristički čin

Napad na policijsku postaju u Zvorniku u kojem je u ponedjeljak oko 19 sati ubijen jedan policajac bio je teroristički čin, a sumnja se da ga je počinio pripadnik zajednice radikalnih islamista u Bosni i Hercegovini, ustvrdili su ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i predsjednik tog entiteta Milorad Dodik.

''Radi se o terorističkom činu. Sve što se zbiva u svijetu dogodilo se i kod nas'', izjavio je za Televiziju RS ministar Lukač koji je nakon napada otputovao u Zvornik.

Potvrđeno je kako je u napadu ubijen policajac Dragan Đurić a još dvojica policajaca su ranjena no prema riječima dežurnog kirurga u zvorničkoj bolnici Miroslava Prodanovića oni nisu u životnoj opasnosti.

"Po riječima ranjenih policajaca, radi se o terorističkom činu. Napadač koji je upao u postaju i počeo pucati uzvikivao je 'Allahu ekber' (Alah je veliki)", izjavio je Prodanović.

On se dovezao pred policijsku postaju u Zvorniku, a kada mu je dežurni policajac rekao kako se tu ne može parkirati počeo je pucati iz strojnice kojom je bio naoružan.

'Ovo može biti početak mnogo gorih zbivanja u cijeloj BiH'

"Bojim se da ovo može biti početak mnogo gorih zbivanja u cijeloj BiH", izjavio je ministar Lukač.

Predsjednik RS-a Dodik napad je iskoristio kako bi se ponovo obrušio na tijela vlasti BiH optužujući policijske i obavještajne agencije na državnoj razini da nisu radile svoj posao jer nisu dostavile nikakve informacije o mogućem napadu.

"Nije bio nikakvih podataka o napadu i to samo govori koliko je u RS terorista-spavača", kazao je Dodik lokalnim medijima.

Dodao je kako je uvjeren da nije riječ o izoliranom činu.

"Jasno je da se radi o napadu s vjerskim i terorističkim motivima", kazao je Dodik.

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini odmah su podigle stupanj pripravnosti

Odmah nakon vijesti o napadu i indicija o mogućim motivima napadača u Zvornik su uz pojačanje iz policija Republike Srpske upućeni i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te tužiteljski tim Tužiteljstva BiH koje je zaduženo za procesuiranje slučajeva terorizma.

Prema pisanju klix.ba, obavještajno-sigurnosna agencija obavijestila je sve agencije o mogućim novim napadima na policijske stanice širom BiH.

Prije tri dana postojala saznanja o mogućem napadu

Dnevni avaz piše kako je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao da su 'prije tri dana postojala obavještajna saznanja o mogućem terorističkom napadu'. Obavještajna agencija tada je, kaže, upozorila da se u BiH sprema teroristički čin.

O napadu je govorio i premijer Srbije Aleksanadr Vučić koji je rekao da je riječ o užasnoj i lošoj vijesti za Republiku Srpsku i Srbiju koja će pomoći RS financijski i obavještajno.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić za utorak je sazvao izvanrednu sjednicu Vijeća ministara te najoštrije osudio napad i ubojstvo. U Zvorniku je trenutno mirno, ali na gradskim ulicama je pojačano prisustvo pripadnika policije. Građani su, piše Klix.ba, u potpunoj nevjerici i strahu. (Hina/B.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene