Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo Bin Ladena

NAPOKON PROGOVORIO Obama objasnio 'tajnu' slavne fotografije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet godina nakon američkog napada u kojem je ubijen Osama bin Laden, predsjednik Barack Obama izrazio je nadu da je u tim posljednjim trenucima utemeljitelj Al Kaide shvatio da Amerikanci nisu zaboravili 11. rujna, a odluku o napadu nazvao je reprezentativnom za predsjednički mandat.

Bin Ladena ubili su noću s 1. na 2. svibnja 2011., pripadnici američkih specijalnih snaga, elitni "mornarički tuljani" u jurišu na njegovo skrovište u Abotabadu, zabačenom gradu u Pakistana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrda iz Pakistana Amerikanci su ipak lagali? Procurilo ime špijuna koji je 'cinkao' bin Ladena Slika nije dostupna Optužbe na račun Obame 'Amerikanci su lagali cijelom svijetu' - Novi detalji o ubojstvu Osame bin Ladena

"Nadam se da je u tom trenutku shvatio da Amerikanci nisu zaboravili nekih 3.000 ljudi koje je ubio u rujnu 2001., u Sjedinjenim Državama", rekao je američki predsjednik u razgovoru za CNN objavljenom u ponedjeljak.

O svojoj odluci da naredi napad specijalnih snaga Obama je rekao da je "bila reprezentativna predsjednička odluka".

"Uvijek radite s vjerojatnošću, donosite odluke koje se ne temelje na 100 posto sigurnim podacima, ali se temelje na najboljim podacima kojima raspolažete", rekao je Obama.

Jedna fotografija iz tog doba postala je slavna: fotografija iz Bijele kuće snimljena u trenutku kada su američki čelnici saznali da je vođa Al-Kaide ubijen. Na njoj se vidi predsjednik Barack Obama kako sjedi lijevo od konferencijskog stola u "situacijskoj sobi" i netremice gleda u monitor s izravnim prijenosom akcije. Državna tajnica Hillary Clinton rukom je pokrila usta, vidljivo šokirana, a jedan američki general, pogleda uperenog u scenu na monitoru, izgleda odlučan i zadovoljan.

"Ušli smo u dvoranu kada su se helikopteri spuštali", ispričao je Obama za CNN. "Mogli smo vidjeti kako se jedan oštetio pri slijetanju. Dobra je vijest da se nije srušio i da su se naši momci uspjeli izvući. Loša je što se helikopter oštetio", rekao je Obama.

Aktualni američki predsjednik koji će Bijelu kuću napustiti u siječnju 2017., u više je navrata istaknuo da je smrt Bin Ladena bio "najvažniji dan" njegova predsjedništva.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene