Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronalazak u Australiji

Pronađena 132 godine stara poruka u boci: "Bila je vlažna, zamotana i povezana špagom..."

Poruka u boci (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)
Poruka u boci (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)
Jedna od najstarijih poruka u boci na svijetu, napisana na njemačkom, pronađena je napola zakopana na plaži na zapadu Australije 132 godine nakon što je bačena u Indijski ocean.

Bocu je pronašla 21. siječnja ove godine Australka Tonya Illman dok je šetala pješčanim dinama otoka Wedge 180 kilometara sjeverno od Pertha, glavnog grada Zapadne Australije.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer"

"Izgledala je kao prekrasna boca pa sam je podigla misleći da će dobro izgledati na mojoj polici za knjige", kazala je Illman.

"Djevojka moga sina otkrila je poruku kad je pokušala istresti pijesak iz boce. Poruka je bila vlažna, zamotana i povezana špagom", dodala je.

"Osušili smo je i kad smo je otvorili, vidjeli smo da je pisana na njemačkom, vrlo blijedim njemačkim rukopisom", objasnila je. Datum na poruci bio je 12. lipnja 1886. godine. 

Na poleđini poruke pisalo je da se nalaznik moli da je vrati ili u njemački mornarički opservatorij u Hamburgu ili u najbliži njemački konzulat.

Boca je bačena s njemačkog broda "Paula" u okviru eksperimenta njemačke mornarice čiji je cilj bilo bolje razumijevanja oceanskih struja i otkrivanje bržih i učinkovitijih pomorskih trgovinskih ruta.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene