Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokirani nekim stajalištima

Merkel pozvala na 'obranu vanjskih granica Europske unije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak u Rimu europske kolege "u obranu vanjskih granica Europske unije" kako bi spriječili povratak nacionalizama, a sa svojim domaćinom, talijanskim premijerom Matteom Renzijem, usprotivila se austrijskom planu gradnje ograde na granici s Italijom.

"Od Mediterana do sjevernog pola" obrana granica EU "izazov je za budućnost Europe", rekla je Merkel na konferenciji za novinare održanoj s talijanskim premijerom Renzijem.

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

Radi se o "slobodi kretanja ljudi" u Europi, jednom od temeljnih načela Europske unije koje je utvrđeno Schengenskim sporazumom, rekla je Angela Merkel prema agenciji AFP.

Italija i Njemačka čvrsto se protive austrijskom planu gradnje ograde na granici s Italijom, istaknuo je Renzi.

"Potpuno se tome protivimo i na neki način šokirani smo stajalištem naših austrijskih prijatelja", rekao je talijanski premijer.

Austrija planira sagraditi ogradu na graničnom prijelazu Brenner prema Italiji. Brenner je jedan od graničnih prijelaza kojim se koriste migranti na putu prema bogatim zemljama sjeverne Europe.

Renzi je inzistirao na tome da EU donese "strategiju za Afriku" po uzoru na strategiju kojom su zemlje što leže na "'balkanskoj ruti" zatvorile put kojim su stotine tisuća izbjeglica preko Turske i Grčke stizale u Europu u 2015. i početkom 2016. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene