Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadi nastavljeni

'Ruska potpora Asadu ojačat će zlo za koje Putin tvrdi da ga želi uništiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rješenje sukoba u Siriji traži vojno djelovanje usporedo s političkim procesom u kojem bi trebao sudjelovati i sirijski predsjednik Bašar al-Asad, rekla je u nedjelju njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Što se tiče Sirije kažem sljedeće: trebamo vojni angažman ali vojni napori neće donijeti rješenje, trebamo i politički proces", rekla je kancelarka za radio Deutschlandfunk. Taj proces još nije usitinu pokrenut", dodala je Angela Merkel.

Pročitajte i ovo Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni" Ilustracija Nakon Moskve Francuska podigla upozorenje na terorizam na najvišu razinu

Taj politički proces može doživjeti uspjeh samo ako predsjednik Asad sudjeluje izravno u raspravama, naglasila je njemačka kancelarka.

"Kako bi se postiglo rješenje, potrebno je uključiti istovremeno predstavnike sirijske oporbe i predstavnike onih koji čine aktualnu vlast u Damasku kao i druge, a prije svih, da bi se zaista postigao uspjeh, saveznike svih strana", nastavila je. "Rusija i SAD mogu igrati važnu ulogu, isto tako i Saudijska Arabija i Iran, kao i Njemačka, Francuska i Velika Britanija".

Sjesti za stol s Asadom ne znači da nismo svjesni užasa koji se događaju, "onoga što je Asad nanio i nastavlja nanositi svom vlastitom naroda", kaže Merkel.

Asad: Sirija će sa svojim saveznicima poraziti terorizam

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je da su Sirija, Rusija, Iran i Irak ujedinjeni u borbi protiv terorizma i da će ga vjerojatno uspjeti poraziti, ali je također upozorio da bi neuspjeh imao razorni učinak za Bliski istok.

Te četiri zemlje postići će rezultate, za razliku od koalicije predvođene SAD-om u vrijeme čijih je jednogodišnjih zračnih udara protiv militanata Islamske države u Siriji i Iraku došlo do širenja nasilja, rekao je Asad u intervjuu za iransku televiziju objavljenom u nedjelju.

Sirija i njezini saveznici moraju uspjeti "ili ćemo biti suočeni s razaranjem cijele regije", kazao je.

PUTIN NIJE ZABRINUT, ALI...'Ruska vojna akcija u Siriji je strašna pogreška'

Pozvao je zapadne zemlje da se priključe njegovoj koaliciji. "Ako se države pridruže na ozbiljan i iskren način borbi protiv terorista, ako ništa drugo barem prestajući ih podupirati, puno brže ćemo doći do rezultata", rekao je.

Po njegovim riječima, samo Sirijci mogu odlučivati o promjenama političkog sustava u zemlji ili njezinim čelnicima, objavilo je predsjedništvo na Twitteru citirajući dijelove njegovog intervjua.

"Rasprava o političkom sustavu ili dužnosnicima u Siriji je unutarnja stvar Sirije", rekao je Asad.

Asadovi međunarodni protivnici kažu da bilo kakvo političko rješenje za okončanje građanskog rata u Siriji mora uključivati Asadov odlazak, iako su neke zapadne države ublažile svoja stajališta izjavivši da bi on mogao ostati na vlasti za vrijeme prijelaznog razdoblja.

SAD i Rusija o novim udarima

Sjedinjene Države i njezine saveznice provele su 16 zračnih udara na militante Islamske države (IS) u Siriji i Iraku u subotu, priopćila je američka vojska u nedjelju, dok je Rusija u posljednja 24 sata pogodila deset ciljeva IS-a u Siriji.

Tri od šest zračnih udara u Siriji pogodila su mete nedaleko od grada Hasake, navodi se u američkom vojnom priopćenju. Borci Islamske države, oružje i zgrade pogođeni su u 10 udara nedaleko od nekoliko iračkih gradova, među kojima su Kirkuk, Faludža i Ramadi.

U međuvremenu je Rusija priopćila da je u posljednja 24 sata izvršila nove zračne udare na deset meta Islamske države u Siriji.

"U posljednjih 24 sata, zrakoplovi SU-34, SU-24M i SU-25 imali su 20 letova", priopćilo je rusko ministarstvo obrane. "Pogođeno je deset meta infrastrukture Islamske države", ističe se u priopćenju. Zračni udari su izvršeni u pokrajini Idlibu na sjeverozapadu zemlje i Raki na sjeveroistoku.

Hammond: Rusija se ne može boriti protiv IS-a i podupirati Asada

Rusija se ne može istovremeno boriti protiv džihadista Islamske države i davati potporu sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, rekao je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

"Ruska potpora njemu (Asadu) odvest će sirijsku oporbu ravno u ruke Islamske države, jačajući to zlo za koje (ruski predsjednik Vladimir) Putin kaže da želi uništiti", rekao je Hammond na skupu konzervativaca u Manchesteru.

Ranije u nedjelju britanski je premijer David Cameron rekao da Putinova odluka o zračnim udarima u Siriji predstavlja strašnu grešku i ocijenio da će taj potez učiniti regiju još nestabilnijom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene