Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Zakazao daleki domet

AMERIKANCI U ČUDU Gdje su to pale ruske rakete?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Određeni broj raketa dalekog dometa koje je Rusija lansirala prema pobunjeničkim ciljevima u Siriji iz Kaspijskog jezera, palo je na Iran, objavili su američki službenici.

SAD budno motri što Rusi izvode u Siriji. Obavještajni izvori američke vojske zabilježili su tako da su najmanje četiri rakete pale na Iran dok su tu azijsku državu prelijetale na putu za Siriju. Jedan izvor CNN-a kaže da ima ozlijeđenih, dok drugi nije želio sa sigurnošću izlaziti s takvim informacijama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

Ni jedan izvor nije mogao sa sigurnošću reći gdje su točno pale rakete dugog dometa koje nisu stigle do meta u Siriji, ali se slažu da se to dogodilo negdje na području Irana, saveznika sirijskog režima Bašara al-Asada na čiji se poziv Rusi bore u Siriji.

Rusi 'idu na ruku' Islamskoj državi, evo i zašto

Rusi su, prema izvorima, ispaljivali relativno novu raketu naziva 'Kaliber', a prvi se puta koristi u borbi. Niti ruski niti iranski službeni izvori nisu potvrdili ove američke navode.

Podsjetimo, u srijedu je ruski ministar obrane obavijestio predsjednika Vladimira Putina da su vojne postrojbe s četiri ratna broda u Kaspijskom jezeru lansirali 26 raketa dugog dometa pri čemu su pogodili 11 meta.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je u četvrtak 'zabrinjavajućom eskalacijom' vojnu aktivnost Rusije u Siriji koja izvodi sve više udara kao podršku režimu Bašara al-Asada i čiji su zrakoplovi povrijedili zračni prostor Turske, članice Sjevernoatlantskog saveza.

Kako je priopćilo rusko ministarstvo vanjskih poslova, ruski i američki šefovi diplomacija Sergej Lavrov i John Kerry razgovarali su u četvrtak o stanju u Siriji. Oni su razgovarali o koordinaciji borbe protiv Islamske države i potrebi da se izbjegnu incidenti u sirijskom zračnom prostoru na kojem djeluju i ruski i američki zrakoplovi.

Sjedinjene Države objavile su u srijedu da neće vojno surađivati s Rusijom u Siriji jer je strategija Moskve "tragično manjkava", kako je rekao američki ministar obrane Ash Carter, dok je rusko ministarstvo obrane priopćilo da SAD samo traži izgovor da ne surađuje u borbi protiv terorizma.

Međutim, SAD je naglasio kako je voljan održavati osnovne, tehničke razgovore s Rusijom kako bi pokušao zajamčiti sigurnost pilotima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene