Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne odustaju od vraćanja Ramadija

AMERIKA PONOVNO LAGALA? 'Željeli smo se boriti, a onda je stigla naredba za povlačenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamska država područje oko provincije Anbar počela je napadati još početkom 2014. godine, a pad glavnog grada provincije značio je veliki poraz za iračke snage i iračku vladu.

Irak je objavio početak vojne operacije s ciljem vraćanja djela teritorija provincije Anbar koji je pod opsadom samoproglašene Islamske države.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUDBINA PUSTINJSKOG BISERA? 'Ne postoje snage koje bi ih mogle zaustaviti u pokolju i uništavanju svijetske civilizacije' Slika nije dostupna Poginulo 500 ljudi Pao je Ramadi: 'Vojska bježi, grad je potpuno zauzet. Situacija je sve gora'

Prema navodima iračke državne televizije iračka vojska ojačana šijitskim i sunitskim borcima započela je operaciju vraćanja djelova provincije Anbar i glavnog grada Ramadija kojeg su islamisti zauzeli ranije ovog mjeseca.

Washington odlučio: SAD ostaje uz Irak u borbi protiv džihadista IS-a

Islamska država područje oko provincije Anbar počela je napadati još početkom 2014. godine, a pad glavnog grada provincije značio je veliki poraz za iračke snage i iračku vladu.

Snage sigurnosti kojima su sunitski borci dali podršku bore se protiv boraca Islamske države već nekoliko mjeseci. Islamska država preuzimanjem teritorija provincije Anbar i njezinog središra, grada Ramadija, prisvojila je velike količine municije i oružja potrebnih za ratovanje.

Osvajanje Ramadija također je označio veliki poraz Amerike koja je primorana mijenjati strategiju borbe protiv samoproglašene Islamske države.

Tijekom dana, irački je premijer pozvao i Šijite da im se pridruže u borbi protiv zajedničkog neprijatelja ne bi li što prije povratili vlast nad provincijom Anbar, piše The Guardian.

Američki ministar obrane Ash Carter u nedjelju je kazao da su iračke snage bile nadmoćnije, no iz nekog su se razloga predale i pobjegle pred borcima Islamske države koji su potom osvojili grad.

Saad al-Hadithi, glasnogovornik iračkog premijera Haidera al-Abadija, kazao je kako je iračka vlada iznenađena iskazom američkog ministra obrane koji je kazao kako njihovi borci nisu pokazivali nikakav otpor. Saad al-Hadithi je kazao da je američki ministar dao u potpunosti netočne informacije.

Vraćen dio teritorija Ramadija, počeli zračni napadi u Palmiri

I intervjuu za CNN iračanin Asa'ad al-Yassiri koji je bio među posljednjima na terenu prilikom borbe u Ramadiju, kazao je kako je razočaran što nisu uspjeli obraniti grad. Osobito je zabrinut zbog, kako navodi, misterija pod kojim se borba okončala, onih posljednjih trenutaka kada je preko radijske veze stigla naredba o povlačenju i puštanju zarobljenika ISIS-a.

Skupina boraca, među kojima je bio i Al-Yassiri bila je smještena u velike rovove na zapadnom dijelu grada. U sličnim je položajima bilo još oko 140 borca, raspoređeni u skupine po dvadeset po rovu.

"Najprije su eksplodirale tri bombe, a onda je prema nama krenuo buldožer prepun eksploziva", rekao je Al-Yassiri te dodao kako je pucanjava trajala satima, a njihov zapovjedik ohrabrivao ih je riječima "Borba, junaci, borba!".

A onda se sve preokrenulo, borci ISIS-a počeli su im se približavati sa sve četiri strane, skupina koja je trebala čuvati njihova leđa kao da je nestala, a oni su ostali prepušteni neprijatelju. Nakon što je nekoliko boraca ostalo bez municije uslijedio je nalog za povlačenje.

Pentagon: Iračani nisu pokazali želju da se bore za Ramadi

"Bili smo bez streljiva, bilo je ranjenih, mrtvih, no govorili su nam kako se nećemo povlačiti. Željeli smo osloboditi zemlju, a onda se konvoj raspao. Bili smo primorani na povlačenje", rekao je ljutit i ogorčen Al-Yassiri koji želi napustiti vojsku i vratiti se na teren kao slobodan borac. Dodaje da nije istina da su se predali bez borbe, kako navode američke vlasti. Krivi vlasti zbog loše logističke izvedbe zbog koje su ostali bez municije, a naradba za povlačenje, kaže Al-Yassiri jednaka je izdaji.

Plan 'Velike Islamske države'

U Siriji je situacija iz dana u dan sve gora. Prema riječima stanovnika Palmire, borci Islamske države već su započeli s uništavanjem antikviteta i povijesnih spomenika u ovoj koljevki civilizacije. Mnogi se boje kako će zauvijek uništiti dokaze civilizacije stare više od 2.000 godina.

U posljednja dva dana ubijeno je više od 400 ljudi, a nekoliko tisuća ih je zatočeno od strane boraca Islamske države. Upravo je zauzimanje Palmire u Siriji i Ramadija u Iraku dio velikog plana spajanja područja pod okupacjiom zloglasnih islamista.

Sirijski grad Palmira nalazi se na glavnoj cesti koja spaja grad Deir al-Zir i Raqqau koji je pod kontrolom Islamske države na sjeveru i grad Deir al-Zir i glavni grad Homs na zapadu. Upravo kotrola glavnih prometnica ne dozvoljava napredak sirijske vojske na zapadu u borbi protiv militanata Islamske države.

OŠTRA KRITIKA IZ PENTAGONA - 'Ne možemo im prenijeti volju da se bore'

Na istoku, zauzimanje Ramadija, zaustavilo je iračku vojsku koju podržavaju šijitski borci. Zauzimanje glavnih prometnica bio je dio prvotnog plana širenja Islamske države od samog početka napada i prvih osvajanja u Iraku u 2014. godini. Nakon zauzimanja Mosula, borci ISIS-a počele su preuzimati vodeće prometnice koje spajaju zapad Iraka i dijelove granice sa Sirijom. ISIS je stvorio dobre veze prije samog zauzimanja nekih od važnih gradova.

Upravo ova spoznaja trebala bi utjecati na odluku SAD-a o tome da na Irak i Siriju gledaju kao na jednu bojišnicu umjesto dvije odvojene. Do sada se SAD prema sitaciji u Iraku odnosio kao prema ratištu odvojenom od Bagdada, dok je sirijska fronta posmatrana kao koalicija s kojom valja pažljivo ratovati radi velike mogućnosti izbijanja unutarnjih sukoba.

Na sve to ISIS jako dobro računa i upravo zbog američke neodlučnosti i krivog pristupa preuzima kontrolu nad sve većim područjem Iraka i Sirije, piše Haaretz.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene