Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se odgovor EU

TSIPRAS SE OGLASIO 'Referendum će se održati!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su Grci pristali na prijedloge međunarodnih kreditora, premijer Alexis Tsipras najavio je obraćanje javnosti.

Nakon što su svjetski mediji cijelo jutro iščekivali riječi grčkog premijera, u 16:30 sati po našem vremenu Tsipras se konačno i oglasio. Među prvim izjavama bile su one da će se referendum u nedjelju ipak održati, iako je ranije nagađano da bi mogao popustiti i odgoditi sve zbog mogućih loših posljedica. Tsipras je rekao kako su kreditori prebacili 'svoj pokušaj ucjene grčke vlade na ucjenu naroda', i da bi 'Europa trebala dati još vremena Grcima.' I dalje poziva da se na referendumu glasuje protiv novih mjera štednje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mora progurati mjere TSIPRAS IMA VREMENA DO SRIJEDE U parlament poslan prijedlog zakona o sanaciji banaka Slika nije dostupna Rekonstruirao vladu TSIPRAS SE RIJEŠIO 'POBUNJENIH' Smijenio ministre koji su protiv reformi

Najavio je i nove pregovore u ponedjeljak, nakon što se referendum održi, a uvjerava i da će uspjeti dogovoriti bolje uvjete za Grke, iako nije iznosio detalje o tom 'povoljnijem paketu'. Analitičari najavljuju da je dio tog 'novog dogovora' najavio u svom pismu predsjedniku Europske komisije Jean Claude Junckeru.

'Glasovati 'protiv' znači pritisak za prikladan dogovor oko rješavanja krize', smatra grčki premijer i dodaje da bi glas 'protiv' značio i bolji dogovor u ponedjeljak', uvjeren je. Naglasio je kako 'glas 'protiv' ne znači napuštanje Europe ili eura, već povratak europskim vrijednostima'.

'Oni koji kažu da imamo neki tajni plan da bi Grčka napustila euro lažu. Pozivam vas da kažete ne mjerama poput 'plaćanja jamčevine' i kažete da mjerama dobrih rješenja. Razočaran je reakcijom Europe na najavu referenduma.

Evo što je sve napisao Tsipras u pismu o kojem se priča cijeli dan

'Nikad nisam mislio da bi demokratska Europa kočila prostor i vrijeme za održavanje referenduma. Sramotno je što vidimo ovakve scene u kojima su banke zatvorene zato što smo ljudima htjeli dati pravo glasa', prenosi Telegraph.co.uk.

Nakon govora je i na Twitteru priopćio da su mirovine i plaće sigurne, a zahvalio se i za podršku i strpljenje grčkom narodu.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izvijestio je javnost da 'Europa želi pomoći Grčkoj, ali da ne može pomoći nekome protiv njegove volje.' Poziva da se najprije pričekaju rezultati referenduma.

Ranije se nagađalo da će referendum biti otkazan

Nagađalo se da će Alexis Tsipras u obraćanju javnosti otkazati referendum zakazan za nedjelju o uvjetima koje su vjerovnici nametnuli Grčkoj.

Najsnažniji otpor uvjetima vjerovnika, prema anketama, pokazuju glasači lijeve Sirize (77 posto), ultradesne Zlatne zore (80 posto) i Komunističke partije (57 posto). Predložene mjere štednje najviše podržavaju nezaposleni Grci.

Schäuble udario po Tsiprasu

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble izjavio je u međuvremenu da Tsiprasovo pismo Veliko trojki ništa ne mijenja, a smatra i da je nemoguće voditi ozbiljne razgovore s Grcima. Rekao je i 'da aktualna grčka vlada u svom mandatu nije napravila ništa, osim što je pogazila sve ranije dogovore', kritizirajući tako Ciprasa i njegovu Sirizu.

'Situacija se pod njima dramatično pogoršala', kaže Schäuble.

'Samo su obrnuli mjere, i odbili ranije dogovorene obaveze. Samo smo pregovarali i pregovarali. Ne znam hoće li grčka vlada održati referendum ili ne, i je li za ili protiv njega. Ne možete od nas očekivati da s njima razgovaramo u ovakvoj situaciji, moramo pričekati da vidimo što će se iduće dogoditi', udario je njemački ministar po Ciprasu i Grčkoj, prenosi The Guardian.

NEOČEKIVANI PREOKRET Tsipras poslao pismo - Oštro mu odgovorili iz EU

KAOTIČNE SCENE OD KOJIH STRAHUJE SVIJET Što nas sada očekuje?!

EKONOMSKA STRUČNJAKINJA ZA DNEVNIK.HR 'Grčka i dalje traži ustupke'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene