Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatno

Živi u Irskoj, ne plaća doprinose HZZO-u, ali ima pravo na besplatne lijekove u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojne osječke obitelji koje žive i rade u Irskoj iskoristile su proljetne školske praznike svoje djece kako bi posjetile u domovini Hrvatskoj obitelj i prijatelje, ali i liječnike. I to kako bi dobili potrebne lijekove.

Ova praksa iseljenih obitelji nije ostala neprimijećena po društvenim mrežama na kojima ljudi komentiraju kako, u vrijeme kad se najavljuje smanjenje prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja i poskupljenje dopunskog osiguranja, oni koji zarađuju u drugoj državi, a u Hrvatskoj ne odvajaju ništa za zdravstveni sustav, i dalje imaju sva prava koja proizlaze iz posjedovanja zdravstvene iskaznice HZZO-a koju su svojedobno stekli kao nezaposleni, piše Glas Slavonije.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Problemi u zdravstvu Pobuna zbog rasta cijena: ''HZZO djeluje po logici koju mi uopće ne razumijemo'' Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova

Upravo to priznaju i oni sami. Naime, u Irskoj nemaju riješeno zdravstveno osiguranje, imaju pravo na europsku zdravstvenu iskaznicu na temelju koje se mogu javiti liječniku u slučaju hitnosti, što vrijedi i za strankce koji rade u Hrvatskoj.

To su potvrdili i u osječkom uredu EURES-a. Naime, savjetnici EURES-a hrvatskim građanima koji odlaze u Irsku savjetuju da ostanu osiguranici HZZO-u sve dok se ne zaposle u Irskoj te im za hitna stanja sugeriraju europsku zdravstvenu iskaznicu.

'Živim u Dublinu već gotovo dvije godine i uvijek kad dođem u Osijek nastojim posjetiti liječnika i zatražiti lijekove koje inače koristim. U Irskoj su ti lijekovi jako skupi, a ondje nemam zdravstveno osiguranje. Znam za slučajeve da su Osječani koristili odmore u Hrvatskoj kako bi išli, primjerice, oftalmologu ili stomatologu, a bez posjeta obiteljskom liječniku u inozemstvo se ne vraćaju', rekao je za Glas Slavonije 27-godišnji Osječanin.

On se, nakon što je odlučio osječki dom zamijeniti irskim, odjavio s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, no time mu nije prestalo vrijediti zdravstveno osiguranje preko HZZO-a iako ne plaća nikakve doprinose RH.

Oni koji u inozemstvu rade 'na crno', u Hrvatskoj nastavljaju koristiti obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu, istodobno ne plaćajući doprinose ni hrvatskom, ni zdravstvenom sustavu zemlje u kojoj sada rade.

Iz HZZO-a su objasnili kako u slučaju kad poslodavac u drugoj državi članici Europske unije prijavljuje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje svom nadležnom nositelju zdravstvenog osiguranja, tada se ta osoba mora odjaviti s obveznog zdravstvenog osiguranja u HZZO-u.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene