Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Zemlja u političkoj krizi, oporba u rasulu - tko sjedi na dvije stolice?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među oporbenim strankama dogodio se raskol. Najvećeg dosadašnjeg koalicijskog partnera, HNS, Davor Bernardić zamjenio je HSS-om.

S Beljakom i Hreljom dogovorio je, kaže, koaliciju, s kojom će u utrku bude li prijevremenih parlamentarnih izbora, a podijeljene su i pozicije.

Pročitajte i ovo Radimir Čačić demantirao da izlazi iz koalicije SVE SU DOGOVORILI I POTPISALI Radimir Čačić demantirao da Reformisti izlaze iz koalicije: "Očito da je panika ozbiljna" Krešo Beljak na presici Željka Lenarta Osipanje pred izbore Raskol u HSS-u: Glavni tajnik napustio stranku, Beljak mu upao na presicu

Potpisom na Bernardićevu deklaraciju o dobrom društvu, prije dva mjesec osigurali su pozivnicu za buduću koaliciju. "Na glavnom odboru SDP-a donijeli smo odluku o koaliciji sa HSS-om i HSU-om. A razgovarat ćemo i s ostalim partnerima", kaže Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Podijeljene su i pozicije. "HSU dobiva klub zastupnika", kaže šef HSU-a Silvano Hrelja. "I jedan dio ne previše eksponiran u izvršnoj vlasti, ali i jednu dobru pomoć, jedan 'support' izvršnoj vlasti tko god bude ministar", dodaje.

HSS bi, kako doznajemo, trebao dobiti najmanje 5 mjesta u Saboru, iako Beljak ništa ne otkriva.

"Suradnja sa strankama više neće u budućnosti, barem što se HSS-a tiče, imati trgovački predznak, nego će imati isključivo programski predznak. Prva stvar sada to javno govorim koju ćemo tražiti od svih ljudi i svih stranaka s kojima ćemo razgovarati da se na dnevnom redu prve sjednice nađe izmjena izbornog zakona, jer ovako to dalje više u našoj zemlji ne ide", kaže šef HSS-a Krešo Beljak.

Iz priče ne isključuju HNS, iako Vrdoljak drugačije shvaća poruku. "Mi se pripremamo za samostalni izlazak na izbore, sa jasnim politikama i liderima, a da ćemo sjesti i možda porazgovarati ali ne vidim neku veliku svrhu", kaže Vrdoljak.

Na pitanje postoji li mogućnost postizbornog koaliranja, šef SDP-a daje nejasan odgovor. "Sve je moguće, ali slušam iste poruke koje je slušao na mom mjestu moj prethodnik točno prije godinu i pol dana. Dakle tu nije ništa novo. Iste poruke, isti obrazac", kaže.

No, pitanje je koliko mogu jedni bez drugih. Prema posljednjem Crobarometru, SDP uživa potporu 22,7 posto birača, IDS 3,2 posto, HSS 2,4 posto, HNS 2,3 posto i HSU ima 1,6 posto. "Ne vidim nikakav problem da se ili predizborno ili postizborno dogovorimo sa strankama liberalnog ili lijevog centra", kaže pak šef IDS-a Boris Miletić.

S HDZ-om, kaže Vrdoljak, neće. Da ne sjedi na dva stolca, uvjerava i Beljak. "Mislim da u svakom slučaju (ostajemo uz SDP), ali to su naravno odluke stranačkih tijela koje moraju biti na predsjedništvu i glavnom odboru", kaže Beljak.

Ali možda se, što se SDP-a tiče, otvori put do Mosta. "U ovoj situaciji koalicije s Mostom nema, što će biti nakon izbora o tom po tom", kaže Bernardić. Ne odbacuje ni mogućnost suradnje sa Živim Zidom.

"Mi imamo svoju koaliciju, svoj program, svoj put. I HDZ i SDP su stranke koje su povezane politički sa kriminalnim strukturama iz 90-tih, prema tome s njima suradnja nije moguća. S njima nije moguće ništa mijenjati, to je pokazao i Most sad dvaput", poručuje Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Potporu će dati, kaže, jedino dobrim zakonima, bez obzira na to tko ih predloži.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene