Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo koliko smo loši

'U posljednjih 50 godina EU takav slučaj nije zabilježen'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je dr. Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta.

Minus od 0,5 posto, je li to očekivano?

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna Oporba kritizira 'Nitko ne zna koju će to odluku Vlada u tajnosti donijeti'

Je, to je otprilike u okviru očekivanja struke za treći kvartal. Dakle bilo je nekih najava zbog dobre turističke sezone da bi možda mogli biti rezultati nešto povoljniji. Ostale dvije sastavnice glavne, to su investicije, i privatnog sektora i državnog sektora, očito su podbacile i jednim dijelom je došlo do značajnog usporavanja rasta robnog izvoza što nije bio slučaj u prvom dijelu godine.

Znate li zemlju u Uniji koja je 12 kvartala bila u minusu, a 6 godina u krizi?

Jedina zemlja koja je bila šest godina u krizi je zapravo Grčka. A jedina zemlja koja je 12 kvartala imala kontinuirani pad s jednom te istom vladom bez promjene političke garniture, bilo okvira, bilo vlade, bilo izbora parlamentarnih, zapravo je Hrvatska. U posljednjih 50 godina Europske unije takav slučaj zapravo nije zabilježen.

Milanović optimist: 'Iduće godine očekujemo rast'

Ostao nam je još posljednji kvartal 2014. Koja je vaša procjena?

Posljednji kvartal će biti također vrlo vjerojatno blagi pad, dakle negdje prema nuli. S tim da ulazimo polako u sljedeću godinu gdje bi sljedeća godina mogla biti po svojim nekim očekivanjima vrlo vjerojatno stagnantna godina. Bila su očekivanja nešto optimističnija. Kako polako vrijeme odmiče i vidimo kretanja u EU, očekujemo da bi sljedeća godina mogla biti stagnantna, drugim riječima izgubit će se nekih 10-ak tisuća novih radnih mjesta sljedeće godine.

2015., hoće li Vlada išta napraviti. Kažu reforme idu - što vi kažete?

Ne, 2015. je predizborna godina. U tom ritmu treba očekivati da će Vlada prvih 5, 6 mjeseci pokušavati održavati ritam normalan funkcioniranja. Već u šestom mjesecu će prijeći ministarstvo financija samo na isplaćivanje tekućih obaveza, socijalnih davanja i mirovina i onda pred kraj godine ono što slijedi to je nepodmirivanje obaveza i prenošenje svih dospjelih obaveza u siječanj 2016. godine. Ono što čeka novu vladu. To je uobičajeni ritam kod smjene hrvatskih vlada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene