Obavijesti Video Pretražite Navigacija
andrija jarak iz sarajeva

"Mamić će noć provesti u pritvoru, a ujutro će se pojaviti pred istražnom sutkinjom"

Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr)
Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Dinamov savjetnik i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić predan je u četvrtak navečer u nadležnost Suda Bosne i Hercegovine, pred kojim će se sutra održati ročište po zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem.

Kako su potvrdili izvori iz državnog pravosuđa i policije, Mamića su oko 19:30 dovezli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Sud BiH. Noć će, prema istim navodima, provesti u pritvorskoj jedinici Suda BiH.

Pročitajte i ovo Nastavak suđenja Mamićima - 1 Bivši igrači Dinama Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne mogu se sjetiti da li je baš bilo tako, ali netko mi je donio novac" Zdravko Mamić Ekskluzivno Zdravko Mamić za Dnevnik Nove TV poručio: "Mene je Bog odabrao da budem sretan i poslao me u Međugorje"

Na internetskoj stranici Suda BiH nema najava da će se sutra održati ročište po zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem, no njegov odvjetnik ranije je potvrdio kako će Mamić sutra stati pred suca.

Tu bi trebao odgovoriti na osnovna pitanja o sebi, posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo te protivi li se izručenju Hrvatskoj.

Mamić je tijekom dana rekao da će se usprotiviti toj mogućnosti.

Njegov odvjetnik Zdravko Rajić rekao je da ne postoje uvjeti za izručenje Hrvatskoj.

"Prema sadašnjoj situaciji, prema dokazima u spisu, nema uvjeta za izručenje s obzirom na činjenicu da je gospodin Mamić državljanin Bosne i Hercegovine. Ja sam uvjeren da će sutra zahtjev biti odbijen", rekao je Rajić.

Noć u pritvoru

"Zdravko Mamić je dovezen u središte SIPA-e ovdje u Sarajevu. Večeras će ga samo staviti u pritvorsku jedinicu, dakle provest će noć u čeliji a sutra ujutro, najvjerojatnije, u 8h će doći kod dežurne sutkinje na ročište. Dakle, ročište je o njegovom izručenju točnije o Hrvatskoj međunarodnoj tjeralici zakazanoj za sutra ujutro, najvjerojatnije u 8h na kojoj će se on dakle očitovat o tome je li želi da ga BiH izruči Republici Hrvatskoj. Obzirom da je sam Mamić u nekoliko navrata otovreno, javno kazao kako ne želi izručenje, za očekivat je da će to sutra ujutro ponoviti ovdje pred  dežurnom sutkinjom i da će ga nakon toga pustiti na slobodu. Naravno, za očekivat je da će mu izreći i neke određene mjere opreza kojih se on mora pridržavati. u BiH, jednako kao i u Hrvatskoj postoji sedam takvih mjera opreza, od oduzimanja putovnice, javljanja u nadležnu policijsku postaju. Isto tako i zabrana napuštanja mjesta, točnije općine na kojoj je prijavljen. To su dakle sve pravne mogućnosti koje sutkinji stoje na raspolaganju. No, moramo reći da je ovo današnje uhićenje izazvalo ogroman interes BiH javnosti i medija poglavito tako da je ovdje ispred Suda BiH u Sarajevu nekoliko novinarskih ekipa koji čekaju dolazak Zdravka Mamića. Međutim, večeras ovdje neće biti ni njegovih komentara ni reakcija niti izjava odvjetnika jer će ga jednostavno dovesti u pritvorsku jedinicu, a sutra ujutro na ročištu, koje je javno, gdje mediji mogu nazočiti i koje se snima, će se odlučivati o Hrvatskom zahtjevu za njegovo izručenje" izvjestio je iz Sarajeva reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

"Obavještavamo Vas da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu na osnovu Interpolove potjernice lišili slobode Zdravka Mamića, koji će u toku dana biti predan Sudu BiH", potvrđeno je Novoj TV iz Državne agencije za istrage (SIPA-e)

Mamićevo uhićenje komentirao je njegov odvjetnik Veljko Miljević

"Ja ne znam koji su organi došli po gospodina Mamića. Mislim da će prva radnja biti postupanje po tjeralici za koju su očito u kontaktu bila dva Interpola. Po hitnom bi postupku, po mom mišljenju, trebalo utvrditi na temelju čega se ovdje nalazi Zdravko Mamić, koji je pravni temelj njegova boravka ovdje i na kojoj će se adresi nastaniti da bi bio dostupan službenim tijelima BiH. Nakon toga da BiH može iskoristiti svoje zakonske obveze prema republici Hrvatskoj tako da ju izvijesti o tome. Upravo je u tijeku ta radnja da Mamić dade izjavu u tom smislu", kazao je Miljević i dodao da Mamić ima ovlaštenu pravnu osobu branitelja u Republici BiH koji će biti uz njega prisutan na provođenju ove službene radnje

Na pitanje je li Mamić uhićen, Miljević poručuje:

"Na zlonamjerna pitanja ne kanim odgovarati. Koliko ja znam, nije uhićen niti se u tom pravcu namjerava ići. Hoće li netko izaći iz okvira zakonskog postupanja, ja to ne znam. Ovo je normalna rutinska i dozvoljena radnja koja uvijek prethodi drugim radnjama, a to je eventualno utvrđivanje podataka za pisanje zamolbe za uhićenje", kaže Miljević.

Zdravko Mamić: "Sve je proteklo u redu"

Zdravko Mamić dao je kratku izjavu za Klix.ba

"Idem na sud. Ljudi koji su me došli privesti lijepo su se predstavili i sve je proteklo u redu. Ja sam im rekao da sam ih očekivao. To zna cijela nacija, moraju me identificirati jer je raspisana potjernica", kazao je Mamić.

On je izjavio da će na Sudu reći kako je protiv izručenja Republici Hrvatskoj koja je za njim raspisala međunarodnu potjernicu.

"Ja ću se na sudu izjasniti, reći tko sam, što sam i gdje sam. I to je to, vraćam se nazad", dodao je Zdravko Mamić.

Sa Suda pojasnili proceduru

Sa Suda Bosne i Hercegovine za Novu TV odgovorili su kako trenutačno ne raspolažu informacijom o raspisivanju tjeralice i nalogu za uhićenje niti imaju formiran predmet Zdravka Mamića.

Objašnjavaju kako nakon što Interpol raspiše potjernicu, nadležni policijski organi i organi Granične policije (u čijim se bazama nalazi Interpolova tjeralica) država članica Interpola dužni su lišiti slobode tu osobu i predati je nadležnom sudu, u konkretnom slučaju Sudu Bosne i Hercegovine.

„Međunarodna tjeralica sama po sebi predstavlja zahtjev za privremeno lišenje slobode shodno Europskoj konvenciji o ekstradiciji, a sve radi postupka izručenja zemlji moliteljici“, poručuju sa suda.

U nastavku pojašnjavaju kako se nakon lišavanje slobode i privođenje pred sud Mamiću dodjeljuje branitelj po službenoj dužnosti ili Mamić može sam izabrati svog branitelja.

S obzirom na to da sama tjeralica predstavlja zahtjev za privremeno lišavanje slobode, traži se njegova izjava o tome je li suglasan da se izruči ili ne, nakon čega sudac za prethodni postupak donosi odgovarajuće rješenje.

Sud Bosne i Hercegovine može odrediti privremeni ili ekstradicijski pritvor, u slučaju da osoba odbije ili se složi sa izručenjem, a mogu mu biti izrečene i druge mjere osiguravanja prisustva poput jamstva i mjera zabrane, u skladu sa uvjetima propisanim Zakonom o kaznenom postupku BiH.

„Odluka mora biti donesena, a razlikujemo situacije ako se radi o državljaninu BiH ili strancu. Ako je u pitanju stranac, obično se određuje privremeni ili ekstradicijski pritvor, a vrlo rijetko neke druge mjere. Ako se stranac složi da bude izručen pojednostavljeno, ne ide se u redovni postupak, već se o tome obavještavaju nadležni organi radi dogovora u vezi sa izručenjem, a spis se šalje Ministarstvu pravde BiH radi donošenja rješenja o izručenju, te se izručenje izvršava. Ako se stranac odluči za redovan postupak, određuje mu se privremeni pritvor i zahtjev državi moliteljici da dostavi molbu za izručenje putem Ministarstva pravde BiH. Ta molba se dostavlja Tužilaštvu BiH koje molbu razmatra, pokreće prijedlog za određivanje ekstradicijskog pritvora i utvrđivanje zakonskih pretpostavki za izručenje. Nakon toga postupajući sudac odlučuje o prijedlogu Tužilaštva BiH i donosi rješenje o određivanju ekstradicijskog pritvora (najčešće je tako) i vrši izviđajne radnje radi izrade mišljenja o ispunjenosti zakonskih pretpostavki za izručenje. To mišljenje šalje se izvanraspravnom vijeću Suda BiH koje donosi odgovarajuće rješenje na koje postoji pravo žalbe vijeću Žalbeni odjel Suda BiH. Nakon donošenja rješenja vijeća Žalbeni odjel Suda BiH, cijeli se spis dostavlja Ministarstvu pravde BiH radi donošenja rješenja o izručenju ili odbijanju izručenja.

Ako je riječ o državljaninu BiH, pretežito nadležni policijski organi i organi Interpola imaju obvezu da razmotre zahtjev i dozvoljenost izručenja državljanina BiH, a shodno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima. U ovom slučaju jako je bitno postoji li međusobni ugovor o izručenju između dvije države koji sadrži uvjete kada je i pod kojim uvjetima dozvoljeno izručenje vlastitih državljana. Taj se postupak odvija kao i svaki drugi postupak izručenja pred Sudom Bosne i Hercegovine, a moguće odluke su: da se odbije zahtjev države moliteljice, obustavi postupak izručenja i tjeralica stavi izvan snage na području BiH (u slučaju da nema elemenata izručenja vlastitih državljana) ili da se odredi privremeni ili ekstradicijski pritvor ako Sud smatra da su, shodno ugovoru, ispunjeni uvjeti (i u ovom slučaju su moguće mjere jamstva ili zabrane).

Nakon toga ide postupak kao što je prethodno objašnjeno (molba, prijedlog Tužilaštva BiH, odluka i mišljenje Suda, odluka izvanraspravnog vijeća, odluka vijeća Žalbenog odjela po žalbi i odluka Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine)", poručuju sa Suda.

BiH ne izručuje svoje državljane

Podsjetimo, prema proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo te će se on izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj. Mamić je u nekoliko javnih istupa rekao da ne želi ići u zatvor u Hrvatskoj.

Mamić ima dvojno državljanstvo, a po ustavnim odredbama BiH, vlasti te zemlje ne izručuju svoje državljane.

Zdravko Mamić prošlog je tjedna zajedno s još tri osobe proglašen krivim te je nepravomoćno osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora zbog toga što je oštetio Dinamo i hrvatski proračun.

Mamić se dan prije izricanja presude sklonio u Međugorje. Županijski sud u Osijeku nakon toga je izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu tjeralicu za Zdravkom Mamićem. Za područje Europske unije izdan je europski uhidbeni nalog.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene