Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Poljske

Opasna jaja na hrvatskom tržištu - nemojte ih jesti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sumnje u sigurnost proizvoda s tržišta se povlače jaja podrijetlom iz Poljske.

Zbog sumnji na trovanje hranom uzrokovano salmonelom, Ministarstvo poljoprivrede s tržišta povlači konzumna jaja podrijetlom iz Poljske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pronađena salmonela Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Slika nije dostupna Obavijest DIRH-a Provjerite zalihe! S tržišta povučena omiljena kobasica, pronađena opasna bakterija

U nastavku prenosimo priopćenje Ministarstva poljoprivrede:

"Prema informaciji službeno zaprimljenoj od Ministarstva zdravstva o trovanju hranom uzrokovanom Salmonelom, sa sumnjom na trovanje podrijetlom iz jaja, kao i obavijesti zaprimljene putem EU RASFF sustava o potencijalnoj epidemiji trovanja Salmonelom u više zemalja članica, ministar Tomislav Tolušić u dogovoru s ministrom zdravstva obavještava potrošače o opozivu konzumnih jaja podrijetlom iz Poljske.

Zbog osnovane sumnje u sigurnost proizvoda sa tržišta se opozivaju sva jaja podrijetlom iz pakirnog centra: PL 30225901 WE, subjekta u poslovanju s hranom Fermy Drobiu Wozniak Sp. z o.o., ŻYLICE 35a, 63-900 Rawicz. Ministar Tolušić nalaže dodatni inspekcijski nalaz i kontrolu proizvoda kako bi osigurao da hrvatski građani kupuju najkvalitetnije poljoprivredne proizvode".

Podsjetimo, petogodišnji dječak iz Bregane preminuo je početkom tjedna nakon što se cijela obitelj otrovala salmonelom.

Braća Pivac: Svi proizvodi iz navedene obavijesti povučeni s tržišta

O povlačenju jaja oglasila se i Mesna industrija Braća Pivac. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

''Poštovani,

Nakon dogovora ministra poljoprivrede g. Tolušića s Ministarstvom zdravstva i obavijesti Ministarstva poljoprivrede o opozivu i povlačenju s tržišta proizvoda:
Svježa jaja iz Poljske; Oznaka na jajima: 3PL30221321; Oznaka pakirnog centra za jaja: PL 30225901 WE, obavještavamo vas da su tijekom današnjeg dana svi proizvodi iz navedene obavijesti povučeni s tržišta i da se više ne nalaze u prodaji u Republici Hrvatskoj zbog sumnje u zdravstvenu ispravnost proizvoda na drugim tržištima Europske unije.

Upravo radi sumnje koja postoji na drugim tržištima, a sukladno uputi Ministarstva, proizvod je povučen u Hrvatskoj radi izbjegavanje bilo kakve sumnje u zdravstvenu ispravnost, zaštite zdravlja i umirivanja javnosti.

Do sada su u Hrvatskoj obavljene višestruke i ponovljene analize na velikom broju uzoraka konzumnih jaja proizvođača čiji proizvod je povučen i sve do sada obavljene četiri analize (analiza uzoraka jaja koje su izuzeli državni inspektori na policama trgovačkog lanca, analize trgovačkog lanca, te naše analize u ovlaštenom laboratoriju i analize proizvođača) pokazuju da niti u jednom od brojnih uzoraka nije izolirana salmonela.

No, bez obzira na negativne rezultate analiza u Hrvatskoj, a radi sumnji nastalih na drugim tržištima EU, proizvod je povučen iz prodaje.

Kako se u svim našim postupanjima vodimo isključivo uputama nadležnih institucijama i sva naša postupanja do sada su apsolutno u dogovoru s nadležnim institucijama Republike Hrvatske i poduzeli smo sve što je naloženo i dostupno kako bi se zaštitili zdravlje i sigurnost potrošača. Stoga su, a uzevši u obzir objavu Ministarstva poljoprivrede, momentalno povučena jaja iz prodaje i ista će se vratiti proizvođaču ili poslati na uništavanje.

Pozivamo sve kupce koji su kupili ovaj proizvod i moguće ga još uvijek imaju, da isti vrate na prodajno mjesto na kojem su ih kupili i bit će im vraćen novac bez predočenja računa'', navodi se u priopćenju.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene