Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najavljene oštre kontrole

Dvojica slovenskih proizvođača jaja koristila insekticid koji može uzrokovati oštećenje bubrega i jetara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska veterinarska uprava provest će idućeg mjeseca inspekcijsku kontrolu kod svih registriranih proizvođača konzumnih jaja, nakon što je utvrđeno da su dvojica koristila zabranjeni fipronil.

"Informacije s terena koje smo dobili od naših inspektora pokazale su korištenje te tvari, pa smo se zbog ta dva pozitivna rezultata odlučili na uzimanje uzoraka kod svih registriranih proizvođača", kazao je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV Matjaž Guček iz odjela za sigurnost hrane pri veterinarskoj upravi, ne iznoseći druge detalje.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Fipronil je insekticid širokog spektra koji se koristi za borbu protiv buha, uši, krpelja, žohara i grinja, no nije dozvoljena njegova upotreba na životinjama čiji se proizvodi koriste za prehranu ljudi.

Jednom od dvojice proizvođača jaja kod kojih je inspekcija otkrila fipronil slovenski su inspektori odredili mjeru povlačenja jaja s tržišta, a drugome zabranu prodaje jaja i kokoši.

Otkriće o korištenju fipronila u Sloveniji za inspektore je iznenađenje jer kontaminacija tim sredstvom nije zabilježana u kolovozu ove godine, u vrijeme afere s korištenjem fipronila u Njemačkoj, Belgiji, Švicarskoj, Francuskoj i nekim drugim europskim zemljama, kad je zbog nje s tržišta povučeno više milijuna kontaminiranih jaja, zbog rizika koji fipronil može predstavljati za oštećenja bubrega, jetre i štitnjače.

U Sloveniji je u to vrijeme bilo zabilježeno samo nekoliko slučajeva kontaminacije fipronilom kod jaja iz uvoza koja su odmah povučena s polica, ali ne kod domaćih jaja.

S proizvodnjom oko 390 milijuna jaja godišnje Slovenija inače zadovoljava domaće potrebe, ali su u prodaji i jaja iz uvoza. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene