Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kilometarske kolone

Hoće li Hrvatska uvesti vinjete?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hoće li Hrvatska uvesti vinjete ili ne ovisi o analizama sa Svjetskom bankom.

Hrvatske autoceste ispisuju povijesne rekorde. Prošlu subotu u Hrvatsku je ušao rekordan broj turista i automobila, više nego najbolje turističke 2008. godine. Za 684 tisuće turista te 169 tisuća automobila, više od tisuću kilometara autocesta nije bilo dovoljno. Pogotovo se to osjetilo na naplatnim kućicama gdje su kolone bile duge više desetaka kilometara.

Mnogi su su zazivali vinjete, a stručnjaci također poručuju da ih sad treba uvesti. Stranci također spas vide u vinjetama. Imaju ih, između ostalih, Mađari, Austrijanci, Švicarci i Slovenci. Zašto Hrvatska nema vinjete ministra Hajdaš Dončića u otvorenom je pismu upitao i Goranko Fižulić, bivši ministar gospodarstva. Smanjile bi gužve na naplatnim postajama, ističe, ali povećale zaradu. Resorni ministar odgovorio je putem svog Facebook profila. Kaže, sa Svjetskom bankom rade se analize i sve su opcije su otvorene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kolona i pred lučkom Ogromna gužva zbog prometnih nesreća na zagrebačkoj obilaznici, kolona duga sedam kilometara Slika nije dostupna SEZONA U PUNOM ZAMAHU Gužve i zastoji na cestama: Pojačan promet prema kopnu, najviše vozila ide prema Zagrebu

'Ako model pokaže da su to vinjete ili elektronski čipovi, izabrat ćemo taj model. Konačni cilj: smanjenje deficita, javnog duga kao i bolje upravljanje održavanjem i naplatom'

Prije nekoliko godina i analiza Prometnog fakulteta potvrdila je vinjete kao najbolje rješenje. Cilj bi trebao biti, ističu stručnjaci, povećati korištenje autocesta, a smanjiti vožnju na povoljnijim, ali i opasnijim lokalnim cestama.

Priču pogledajte u prilogu!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene