Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi sa strujom

NA JUGU HRVATSKE: Jedrenjak zapeo za dalekovod!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog popravljanja kvara na 110 kilovotnom dalekovodu Ston-Neum, za koji je prije pet dana jarbolom zapeo jedrenjak pod stranom zastavom "Atmosphere", očekuje se da će iduća dva tjedna biti smanjena sigurnost elektroenergetskog sustava i napajanje električnom energijom cijelog juga Hrvatske

Kako je danas izvijestio Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), šteta na čelično-rešetkastim stupovima na obje strane zaljeva i vodičima je oko 800.000 kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao Slika nije dostupna EK odlučuje Pelješki most ipak je najbolje rješenje?!

Ploveći Malostonskim zaljevom, jedrenjak 'Atmosphere', koji plovi pod zastavom Britanskih Djevičanskih Otoka, 20. srpnja u 14,44 sati zapeo je jarbolom za vodiče 110 kilovoltnog dalekovoda Ston-Neum, koji se isključio. Djelatnici HOPS-a brzo su reagirali nakon isključenja dalekovoda kako ne bi bilo dužeg prekida u opskrbi električnom energijom.

U svijetu 1,3 milijarda ljudi živi bez struje

Pošto je jučer završila istraga pomorske policije, splitske Lučke kapetanije, te rad povjerenstva HOPS-a, ističe se u priopćenju, utvrđeno je da je šteta na čelično-rešetkastim stupovima na obje strane zaljeva i vodičima oko 800.000 kuna.

Šteta je takva da će taj dalekovod, inače ucrtan na pomorskim kartama, zbog popravka kvara, oko dva tjedna biti izvan pogona, čime je smanjena sigurnost elektroenergetskog sustava i napajanje električnom energijom cijelog juga Hrvatske, navodi HOPS.

Posada broda 'Atmosphere' u Splitu je potpisala očevid i zapisnik, odvjetnici rade na odštetnom zahtjevu HOPS-a, čime jedrenjak ima pravo udaljiti se iz hrvatskih teritorijalnih voda. Neki su mediji, kako navodi HOPS, 'spekulirali su o tom događaju' mnogim netočnim informacijama, poput one da su posadi broda 'Atmosphere' oduzete putovnice.

U dugogodišnjoj praksi HOPS-a (negdašnji HEP-OPS), na tom području nije bilo jarbolom oštećenih dalekovoda, a unatoč oznakama na pomorskim kartama, češće su nezgode u kojima se oštete podmorski kabeli, dodaje se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene