Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema novih mjera

Ministarstvo zdravlja: Rizik od zaraze ebolom u Hrvatskoj je nizak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Javnosti su se predstavnici Ministarstva zdravlja obratili nakon sastanka kriznog stožera.

Krizni stožer Ministarstva zdravlja sastao se u 12 sati zbog sumnje da je u Austriji potvrđen prvi slučaj obolijevanja od ebole, kako bi odlučili hoće li se podići stupanj pripravnosti u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Sanja Kurečić Filipović i Valentina Baus, reporterka Dnevnika Nove TV povećan broj oboljelih Je li Hrvatska žarište opasne bolesti? Evo što kaže epidemiologinja Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka?

Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik obavijestio je da je na sastanku utvrđeno kako je rizik od zaraze virusom ebole u Hrvatskoj i dalje iznimno nizak i u našoj zemlji nije zabilježen nijedan slučaj zaraze tom bolešću.

Također, ponovljeno je kako je 18 osoba u Hrvatskoj i dalje je pod zdravstvenim nadzorom i kod njih i dalje nema nikakvih simptoma koji bi ukazivali na bolest ebole.

Smrtonosna bolest nezaustavljivo se širi: Zabilježeno novih 200 sumnjivih slučajeva

Republika Hrvatska mjere pojačanog nadzora i dalje provodi u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije, još od druge polovice travnja. Mjere koje Republika Hrvatska provodi u skladu su s onima koje je Svjetska zdravstvena organizacija dala za ostatak svijeta, obavijestili su iz Ministarstva.

'Ukoliko bude potrebe za provedbom dodatnih mjera, Ministarstvo zdravlja će o tome pravovremeno obavijestiti javnost', poručili su.

Podsjetimo, u Austriji su u utorak otkrivena dva sumnjiva slučaja oboljenja od ebole. Riječ je o pacijentima koji su u zemlju stigli iz Nigerije, a kod kojih su uočeni simptomi groznice.

Prebačeni su u regionalnu bolnicu i smješteni u izolaciju. Njihovi uzorci krvi poslani su na analizu, a u noći na srijedu iz austrijskog ministarstva zdravlja poručili su kako su rezultati pretraga u oba slučaja negativni.

Dobro je da znate sljedeće informacije o eboli:

Virus ebole ne prenosi se zrakom poput virusa gripe, već izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba ili životinja.

Virusom ebole ne može se zaraziti putem predmeta, namirnica ili kupanjem u bazenu.

Virus se jednostavno uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene