Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija carinika u Zadru

Panika na tržnici: Odjeću pronašli i u kutijama banana, kontrola sve zapljenila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki kutak zadarske tržnice bio je pod nazorom carinika.

Velika akcija Carinske uprave na tržnici u Zadru. U subotu rano ujutro djelatnici su proveli kontrolu rada obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva - i kod trećine pronašli nepravilnosti. Unatoč visokim kaznama, mnogi ne prezaju od šverca - zaplijenjena je čak i odjeća u kutijama banana.

Pročitajte i ovo Screenshot žestoka svađa VIDEO Kaos na zadarskom gradskom vijeću, padale psovke i optužbe, a malo je nedostajalo da dođe i do tučnjave: "Vi jasno i glasno podržavate pedofile" Akcija Državnog inspektorata na tržnici - 4 149 nadzora, 69 kršenja Velika akcija Državnog inspektorata na tržnicama diljem zemlje: "Pomažemo u zaštiti potrošača"

Prizor od kojeg na tržnici zavlada panika. Pod nadzorom carinika bio je svaki kutak. Štand s tekstilom privukao je pozornost, a onda je uslijedila - zapljena robe koja se nalazila u kutijama banana.

U akciji je pomagao i carinski pas, čiji je zadatak istančanim njuhom otkriti ilegalni duhan. Carinici su, pak, tražili nepravilnosti u radu OPG-ova.

'Nigdje se u EU ne potiču veliki giganti kao što se to čini u Hrvatskoj!'

'Sve ono što je na štandu OPG-ova, to mora biti vlastiti proizvod', rekao je Ivica Radovčić iz Carinske uprave - Služba za mobilne jedinice.

'Popisali su što su vidjeli, pisali što sam im rekla. Sve je izloženo, papiri su redu, tako su rekli, još nešto moram u carinu odnijeti', rekla nam je vlasnica OPG-a Mara Senkić.

Kod trećine pregledanih - ipak nepravilnosti.

'Uputit ćemo dopis Ministarstvu poljoprivrede. Poljoprivredni inspektor će izaći na zemljište u vlasništvu tog OPG-a, utvrditi da li je to njihov proizvod', objašnjava proceduru Radovčić.

Prodaja na crno uteg je za sve pa i za one kojima se stati na kraj može - jedino oduzimanjem robe.

Kako znati?

A kako znati je li rajčica doista proizvedena u vrtu domaćeg poljoprivrednika ili ju je prodavač na tržnici, kupio u trgovačkom centru?

Upravo u tome je problem jer na većini voća i povrća ne piše odakle su porijeklom. Zakonski - ako kupujete kod vlasnika OPG-a onda bi to voće i povrće trebalo biti ubrano u njegovom vrtu ili na njegovom polju, a nipošto biti kupljeno na veletržnici jer takve proizvode mogu vam ponuditi isključivo oni koji imaju status obrtnika, ali, naravno, za takvu uslugu izdati vam i i fiskalni račun.

Iza njih je iznimno uspješna godina, a možete ih sresti bilo gdje

Kad se podvuče crta vlasnik OPG-a koji vara zapravo vara trostruko i to najprije državu kojoj ne plaća porez pa onda i kolege na tržnici kojima je jednostavno konkurencija, a oni istovremeno rade pošteno - i na kraju i same kupce jer ih dovodi u zabludu o samom porijeklu proizvoda koje kupuju.

Inače, naplaćuju se i kazne za kršenje zakona na tržnicama. U rasponu su od dvije do čak 100 tisuća kuna, ali čini se da mnogima to ne smeta jer mnogima je i isplativije živjeti od rada na crno nego od samog poštenja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene