Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Može ih biti sram!'

Tvornica pilića pod povećalom: Evo što ispituju radnike na detektoru laži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak će inspektori rada u Istri provjeriti tko sve u tvornici pilića ide na detektor.

Inspektori rada u ponedjeljak putuju u Istru provjeriti tko sve u tvornici pilića ide na detektor laži. Kako doznajemo, nitko institucijama nije ni prijavljivao ovakve slučajeve. A trenutačno, prema tvrdnjama posebnih agencija koje se time bave, 100-tinjak tvrtki radnike šalje na detektore laži. Odvjetnici upozoravaju da ovakve metode zapravo imaju svrhu zastrašivanja radnika.

Pročitajte i ovo Mario Radić i Sabina Tandara Knezović Otkrio što je s Kolakušićem Radić za Dnevnik Nove TV: "Inzistirat ćemo na našem programu. SDP? Imaju šansu" Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV As iz rukava Dnevnik Nove TV s Pantovčaka: "Politička partija pokera tek je počela, ulog su ključevi Banskih dvora"

Zaposlenici na detektoru laži. Lojalnost radnika u tvrtki Valipile na takav način provjeravaju već sedam godina. A od prošlog tjedna i u njihovom pogonu u Istri koji su preuzeli od tvrtke u stečaju.

Pazin: Ispitivali radnike na detektoru laži

'Na temelju takvih podataka kao i njihovih osobnih rezultata u poslovanju onda ih postavljamo na bolje, odgovornije pozicije, shodno tome budu i nagrađeni tako da ne vidimo neku lošu situaciju u tome', kaže Andrej Alilović, izvršni direktor Valipile.

Pazin: Ispitivali radnike na detektoru laži

Ispitivanje je dobrovoljno. Provodi ga licencirana tvrtka, nadređeni nemaju uvid u pitanja već u rezultate, a otkaz zbog izrečenog, nitko nije dobio.

No, pitati zaposlenike preradarske tvrtke na poligrafu - tko usporava rad linije, iznosi li se meso, tko prvoklasno stavlja u drugu klasu, za sindikate je nedopustivo.

'Obične radnike koji rade na traci, koji dobivaju niti 3000 kuna plaću, spajati njihove prste na nekakve žice da bi ispitali nekakvu lojalnost. Mislim može ih biti sram', kaže Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Učestala praksa u svijetu, ali...

Detektor laži na radnom mjestu učestala je praksa u svijetu, a sve više i kod nas. Usluge poligrafista Romea Vrečka, do sada je zatražilo oko 140 što privatnih, što državnih tvrtki.

'Mogu reći da nitko nije plakao, a da su se ljudi osjećali malo nelagodno to je točno. Međutim kada odlaze sa poligrafa odlaze sa smiješkom na licu, uglavnom', kaže ovaj stručnjak za poligrafska ispitivanja.

Donesena prva pravomoćna presuda zbog mobinga u školi!

Ispitivanje poligrafom nije protuzakonito, ali stvara atmosferu straha i pritiska nad zaposlenicima, tvrdi odvjetnik s iskustvom u radnom pravu.

'Ulaze apsolutno u sustav mobbinga i kao takvi stavljaju se u neravnopravan položaj u odnosu na druge zaposlenike koji su pristali na taj način sudjelovati u tom testiranju', kaže odvjetnik Krešimir Škarica.

Inspekcija rada u ponedjeljak će provjeriti jesu li ovim postupkom poslodavca narušena prava radnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene