Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A što sad?

Pojavio se novi kamen smutnje između Hrvatske i EU!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plastične vrećice novi su kamen smutnje između Hrvatske i Europske komisije. Europa je predlagala zabranu upotrebe laganih plastičnih vrećica, kako bi se smanjila njihova potrošnja.

Hrvatska se usprotivila jer 100 domaćih tvrtki izvozi vrećice i zapošljava 1.600 radnika. Na smanjivanje potrošnje će se ići, ali svaka će država birati kako će to postići.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Slika nije dostupna Kazna Švicarskoj zbog Hrvatske 'Hrvatska je dvostruko diskriminirana'

Europska komisija htjela je zabraniti lagane plastične vrećice - Hrvatska je protiv. Zato jer 100 domaćih tvrtki proizvodi i izvozi vrećice i to bi ugrozilo 1.600 radnih mjesta. Srednje rješenje je smanjivanje potrošnje.

'Upravo se sada o tome pregovara, znači svaka država članica, ono što se traži, da sama odredi svoj cilj i vremenski period u kojem će postići cilj koji se bude postavio. Za što se Hrvatska zalaže je odvojeno sakupljanje i pravilno postupanje sa takvim otpadnim plastičnim vrećicama', rekla je dr. Sanja Radanović Josić iz ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Vijeće EU: Hrvatska sama protiv svih

U ORaH-u su za zabranu besplatnog dijeljenja vrećica u trgovinama i trgovačkim centrima i korištenje platnenih. 'Ukoliko bi se naplaćivale vrećice svugdje onda bi ljudi usvojili drugačije oblike ponašanja. Koliko je meni poznato, sve tvrtke koje se bave tom djelatnošću ne proizvode samo plastične vrećice već i drugi asortiman', kaže Mirela Holy.

Jedan od argumenata ekologa jest da lagane vrećice vjetar lako raznosi u okoliš oko odlagališta otpada. U prilog tome ide i ovaj prizor nekoliko stotina metara od odlagališta Jakuševac, gdje je vjetar u prirodu nanio sve plastične vrećice. Dok ekolozi ističu kako se plastične vrećice u prirodi razgrađuju više od 100 godina, njihovi kritičari upozoravaju da bi proizvodnja papirnatih bila još štetnija za okoliš zbog procesa proizvodnje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene