Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budućnost Hrvatske

Hrvatska od ovog zarađuje 300 MILIJUNA, a mogla bi MILIJARDU eura!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budućnost Hrvatske svakako leži u turizmu. Problemi na sve strane, no novih ideja o tome kako zaraditi od postojećih resursa.

I dok problema ima s manjkom novca za medicinska pomagala u zdravstvu misle zarađivati zdravstvenim turizmom. Trenutačno od njega zarađujemo oko 300 milijuna eura na godinu, a mogli bismo i više od milijarde. Hrvatska ima sjajan kadar, ali i prirodne resurse kojima malo tko može konkurirati. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan jedinstvena je u ovom dijelu Europe, a danas je proslavila 25. rođendan.

Pročitajte i ovo Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

Hrvoje Marušić - 'Najavljeni projekt je atomska bomba za hrvatski turizam!'

Oleg je u Ivanić Grad stigao čak iz Rusije i to ne prvi puta. 'Jako sam zadovoljan, ovdje sam drugi puta i žao mi je što za Naftalan nisam znao i prije jer bi prije imao ovako dobre rezultate', rekao je Oleg Radajev, pacijent iz Rusije. U Naftalan se većina pacijenata stalno vraća. Rezultati se kažu, vide. Naftalan pomaže u liječenju psorijaze i upalnog reumatizma, a osim u Ivanić Gradu ovakvo liječilište u Europi se može naći još jedino u Azerbajdžanu.

'Smatram to izrazitom našom prednošću na tržištu medicinskog turizma', rekao je Goran Maričić, ravnatelj specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan.

Pametne specijalizacije nužne su za uspjeh zdravstvenog turizma. 'Morate biti na neki način različiti od ostalih i imati jednu specifičnost tako da na tome svaka od ustanova mora insistirati', rekao je Marcel Medak, ravnatelj specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice. To nam najčešće nije problem, no kao i uvijek, birokracija jest. Ipak, ide na bolje

'Činjenica je da su određeni propisi u prošlosti kočili razvoj zdravstvenog turizma za ovakve ustanove kao što su specijalne bolnice i liječilišta', rekao je Želimir Kramarić, zamjenik ministra turizma.

Ministar turizma Darko Lorencin: 2014. bi trebala nadmašiti rekordnu 2008. godinu!

'Zapravo tek sada formalno možemo ispuniti zakonske okvire i možemo se nesmetano baviti ugostiteljskom djelatnošću, sportstko rekreacijskim sadržajima i svim djelatnostima izvan sustava zdravstva', dodao je Medak te dodao kako treba 'značajna sredstva uložit u podizanje razine prije svega smještaja i dodatnih sadržaja'.

U naftalan je u posljednje 4 godine uloženo 8, a uložit će se još 70 milijuna kuna. Građevinska dozvola već je tu. 'Proširenje smještajnih kapaciteta za još dodatnih 120 kreveta, za izgradnju kompleksa otvorenih i zatvorenih bazena, fitnes dvorane, teretane, kuhinje nove s restoranom', rekao je ravnatelj 'Naftalana' Goran Maričić.

Aplicirat će na europske fondove. 'Nadamo se to biti slučaj i nadamo se da će u stvari ta sredstva biti ključna poluga za razvoj zdravstvenog turizma', rekao je Želimir Kramarić, zamjenik ministra turizma. Zdravstveni turizam u svijetu raste nevjerojatnom stopom od 15 do 20 posto na godinu. To je vlak koji ne bismo smjeli propustiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene