Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najgora hladnoća tek dolazi

Kaos u Hrvatskoj: U Delnicama na mjestima i do tri metra snijega, iz prizemlja kuća ne vidi se kroz prozor

Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr)
Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vojska pomaže građanima (Foto: MORH/T.Brandt) - 6 Vojska pomaže građanima (Foto: MORH/T.Brandt) - 6 Foto: MORH/T.Brandt Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vojska pomaže građanima (Foto: MORH/T.Brandt) - 5 Vojska pomaže građanima (Foto: MORH/T.Brandt) - 5 Foto: MORH/T.Brandt Vojska pomaže građanima (Foto: MORH/T.Brandt) - 4 Vojska pomaže građanima (Foto: MORH/T.Brandt) - 4 Foto: MORH/T.Brandt +13 Vojska pomaže građanima (Foto: MORH/T.Brandt) - 3 Galerija 1/18 >>
Za boravak vani pripremite toplu odjeću, a trebat će vam i lopata za čišćenje snijega. Snijeg je i u petak nastavio stvarati probleme diljem zemlje.

Najvažnije informacije u ovom trenutku:

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Za vikend uživajte u Suncu, od sredine tjedna drastična promjena: Na jednu stvar treba posebno pripaziti

- Snijeg i u petak stvara probleme u prometu. Otežano se vozi u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

- Pripadnici Hrvatske vojske angažirani u pomoći lokalnom stanovništvu na području Delnica, Gračaca, Petrinje, Gospića i Donjeg Lapca.

- Zbog snijega je otkazana nastava u nekim školama.

- U petak poslijepodne Delnice je posjetio ministar obrane Damir Krstičević.

- Vremenske karte ne pružaju nadu za skorašnji prestanak zimskog ugođaja. Pred nama su "debeli" minusi.

U nastavku pratite razvoj događaja:

23:30 - Zbog olujnog vjetra autocestom A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice i autocestom A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica smiju voziti samo osobna vozila, izvijestio je u petak kasno navečer Hrvatski auto-klub.

Zbog požara na vozilu na čvoru Matulji na dionici autoceste A1 GP Rupa-čvor Diračje, promet ide usporeno

Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom se isključuju na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica i odmorištima prije Bosiljeva u smjeru Rijeke jer nema prohodnog pravca za tu kategoriju vozila u smjeru Rijeke i obratno prema unutrašnjosti. (Hrvatske ceste i HAC zajedničkim kapacitetima obavljaju aktivnosti sa ciljem što bržeg postizanja prohodnosti za teretni promet između Rijeke i Delnice.)

Također zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom u smjeru Dalmacije, i obrnuto (u smjeru unutrašnjosti).

Za sav promet zatvorene su: Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene; A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke (zbog oštećenja bukobrana), DC25 Gospić-Karlobag.

Samo za osobna vozila otvorene su: A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, A7 čvor Draga-čvor Šmrika, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku.

19:48 - U Delnicama koje je snijeg potpuno zatrpao nalazi se 140 vojnika sa šest strojeva, potvrdio je večeras general Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske za Dnevnik Nove TV. 

"Dan je protekao vrlo intenzivno. S ručnim alatom smo čistili vitalne objekte i vitalne dijelove po gradu. Snijega je previše i sad je glavni ometač na tim komunikacijama. Odvozimo ga na gradsko igralište i tamo će biti deponiran", rekao je Jurković.

Dodao je da je kopnena vojska aktivna posljednja dva dana na devet lokacija. "Preko 300 vojnika i vojnikinja sudjelovalo je u tim aktivnostima s više od 30 inženjerijskih strojeva. Sudjelovali smo od Gospića, Donjeg Lapca, Gračaca, Delnica, Karlovca… sve do Petrinje", kaže Jurković, dodajući da u Delnicama ostaju sve dok ne riješe situaciju i ne očiste grad.

Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) General Siniša Jurković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Mi smo uvijek uz svoj narod i tako će biti i dalje. I u dobru i u zlu", kaže Jurković.
 

17:45 - U čišćenje snijega na područjima pogođenim vremenskom nepogodom, uključili su se i policajci.

Ovo je samo jedan od primjere: Tri policijska službenika Policijske postaje Sunja, i to pomoćnik načelnika za policiju Igor Toplak, kontakt policajac Goran Kukor i policijski službenik Djuro Tuzlak, su se u petak, 23. veljače, utvrđujući stanje i prohodnost prometnica na lokalnim i nerazvrstanim cestama općine Sunja, u zabačenom i rijetko naseljenom mjestu Kladari pješice probili do jednog djela toga mjesta u kojemu žive uglavnom osobe starije životne dobi, a prometnica prema njima je neočišćena.

U trošnoj i osamljenoj kući zatekli su 86-godišnju Danicu Knežević, koja živi sama i zbog lošeg zimskog vremena već nekoliko dana nikoga nije vidjela. Kroz razgovor im je rekla da od hrane nema gotovo ništa, a i za ogrjev joj je ostalo samo nekoliko cjepanica.

Potreseni onim što su vidjeli i čuli, policajci su se odmah prihvatili posla i starici od snijega očistili prilaz kući i cijelu okućnicu, nacijepali joj i donijeli drva za ogrjev te bez imalo zadrške otišli u Sunju i svojim novcem joj kupili najnužnije namirnice i higijenske potrepštine.

Pomoćnik načelnika Toplak također je kontaktirao načelnika Općine Sunja i upoznao ga sa situacijom u kojoj se nalazi Danica Knežević, nakon čega se načelnik Općine obvezao poduzeti hitne mjere i radnje da se starici, ali i drugim mještanima pomogne, objavila je PU sisačko-moslavačka.

 

17:14 - Na raskrižjima u Delnicama ima i do tri metra snijega. Građani iz prizemlja uopće ne vide kroz prozor. Dio onih s kojima je razgovarao reporter Dino Goleš kažu kako su zadovoljni što je vojska stigla u njihov grad. Drugi pak poručuju da Delnice i Gorani imaju svojih problema i kad nema snijega, no da Vlada o njima ne brine. ''Iako vojne akcije ondje i dalje traju, ministra obrane Damira Krstičevića nismo vidjeli s lopatom u ruci. No kaže vojska će pomagati koliko god bude potrebno. Ministar je u Delnice stigao nešto prije 16 sati. Kaže kako je ovo dobar primjer zašto je vojnike vratio u vojarne u urbana središta. Pozdravio je građane i vojnike, kojih je ovdje 140, te se susreo s gradonačelnikom. On je ministru zahvalio na pomoći, ali i istaknuo svoj najveći problem - kuda sa snijegom'', izvijestio je Goleš iz Delnica.

16:53 - Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izradilo je Objedinjeni plan zbrinjavanja beskućnika u ekstremnim zimskim uvjetima. Uz podatke zaprimljene od jedinica lokalne samouprave, ovaj plan sadrži i podatke o mogućnostima osiguravanja privremenog smještaja i drugih usluga za beskućnike u domovima socijalne skrbi.

Popis redovnih prihvatilišta i popisu pružatelja usluga s ponuđenim kapacitetima za prihvat beskućnika u ekstremnim zimskim uvjetima, možete pronaći na ovoj poveznici.

15:23 - Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je na sastanku gradskih kotareva i splitskih mjesnih odobora rekao da je grad pripravan te da su poduzeti svi koraci kao da prijeti ledeni udar do kojeg vjerojatno neće doći.

U Splitu u nedjelju kreću s preventivnim posipanjem cesta, nogostupa, trgova i pristupa javnim ustanovama. Nije planirana odgoda ni škola ni vrtića jer će se sve učiniti kako bi grad normalno funkcionirao.

14:03 - Situaciju u Delnicama prati reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

"Grad je na rubu funkcioniranja. Sve službe rade, ali i danas je škola zatvorena. Promet je otežan i u kaosu je. Hodati se može samo po cesti. Najveći problem stvaraju nanosi veći i od dva metra. Nalazim se u snježnom hodniku kod škole koji je jutros napravila vojska. Ovdje ih je 90. Trenutno su na ručku, a poslijepodne će čistit prilaze kućama i ustanovama u centru grada. Građani su očajni, kažu mi da sami više ne mogu. Svako jutro i do dva sata čiste snijeg oko automobila kako bi stigli na posao. Zadovoljni su zato što će im vojska pokušati olakšati posao. No, pitanje je koliko će uspjeti jer snijeg i dalje pada. Vojsku i građane oko 16 sati obići ce i ministar obrane Damir Krstičević", izvijestio je iz Delnica za Vijesti Nove TV u 14 sati Dino Goleš.

13:40 - I u Gračacu je pao gotovo metar snijega, a u zaseocima do kojih se ne može zapusi su visoki i do 4 metra. Škole ne rade već drugi dan. Stanovnici se maksimalno trude očistiti pločnike i pristupe kućama, ali snijeg stalno pada, javlja reporter Nove TV Šime Vičević.

Organizirano snijeg čisti 40 zaposlenika na javnim radovima, grupirani su i loptama svatko uklanja snijeg po 8 sati na dan.

Oko 13h u Gračac je došlo 20 vojnika iz Knina koji pomažu lokalnom komunalnom društvu u čišćenju. Najprije su krenuli s uklanjanjem snijega u blizini škola, ambulante, institucija, a onda će krenuti prema selima u kojima je manje stanovnika. Ovdje će boraviti koliko god bude potrebno idućih dana. Osiguran im je smještaj u Gračacu.

12:24 - Deseci kamiona već pet dana stoje na grobničkom polju jer im je zabranjen prolaz kroz Gorski kotar zbog teških vremenskih uvjeta.

Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Vojska pomaže građanima (Foto: MORH/T.Brandt) - 2 Foto: MORH/T.Brandt

12:18 - Hrvatske željenice na svojim su stranicama objavile kako će zbog velikih količina snijega u prometu dolaziti do kašnjenja svih vlakova u gradsko prigradskom prometu Zagreb od 15 do 20 minuta, a u međugradskom prometu od 30 do 60 minuta.

12:07 - Snijeg je tijekom noći u nekoliko navrata padao i u središnjoj i istočnoj Istri te na riječkom području, javlja Istramet. Snijeg se u većem dijelu Istre nije dulje zadržao, iako se mjestimice stvorio tanji snježni pokrivač. Na istoku Istre bilo je nešto više snijega koji se zadržao do jutra. Veće količine snijega pale su na Učki.

11:55 - Kako javlja reporter Nove TV Dino Goleš, u Delnicama, gdje je palo ukupno 136 centimetara snijega, vojska čisti put do škole koja ni danas ne radi. Autoceste su prohodne, međutim brzina je ograničena na 40 odnosno 60 km/h. Na terenu su ralice.

Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su u pomoći lokalnom stanovništvu na području Delnica, Gračaca, Petrinje, Gospića i Donjeg Lapca, a ministar obrane Damir Krstičević najavio je dolazak u Delnice u 16 sati.

Iz MORH-a je potvrđeno da je u Delnicama angažirano 30 pripadnika Oružanih snaga RH i dva radna stroja. U ispomoć je upućeno još 60 vojnika s dva stroja za čišćenje, četiri kamiona i dva kipera. Na područje Gračaca upućeni su kamion samoistovarivač i kombinirka.

Na području Petrinje angažirana je jedna desetina za dostavu lijekova i hrane u sela Klinac i Bijenik. Također, za mjesta Nebojan, Farkašić, Slana i Glinska Poljana angažirana je jedna desetina za čišćenje prilaza do kuća i dostave lijekova i hrane, izvijestio je MORH.

Na stranicama Nacionalnog parka Plitvička jezera još je u četvrtak objavljeno kako zbog snijega koji i dalje pada nije moguć obilazak parka. "Vlakovi i brodovi ne voze te se ulaznice ne prodaju. Ljubazno vas molimo da, ukoliko ste planirali posjet, pratite vremensku prognozu i pričekate smirivanje vremena", objavili su u četvrtak.

Izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite

10:15 - Zbog trenutne situacije, ali i najava DMHZ-a o niskim temperaturama, župan Ličko-senjske županije Darko Milinović sazvao je izvanrednu sjednicu Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije koja će se održati u petak u 13 sati.

10:10 - Priopćenjem se danas oglasila i PU ličko-senjska.

Poručili su kako je jučer u poslijepodnevnim satima, policijskim službenicima Policijske postaje Donji Lapac u čišćenju snijega pristiglo u pomoć 26 pripadnika vojske. Policija je vojnicima pružila smještaj u policijskom stacionaru u Donjem Lapcu, a sa čišćenjem snijega zajednički nastavljaju i danas.

"S obzirom da je kretanje i sigurnost pješaka u ovim zimskim uvjetima otežana policijski službenici u svim gradskim središtima Policijske uprave ličko-senjske, reguliraju promet i pomažu građanima. U skladu s trenutnim vremenskim uvjetima i situacijom na prometnicama, policija provodi mjere ograničenja prometa za vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu te kamione s prikolicama za koje je promet trenutno zabranjen.

Uvjeti za sigurno odvijanje prometa nastoje se ostvariti u stalnom kontaktu i koordinaciji sa službama za održavanje i čišćenje cesta, međutim, pozivamo građane na oprez te da prije putovanja provjere stanje na cestama za one prometnice po kojima se namjeravaju kretati, kao i ispravnost svoje zimske opreme.

Sve pozive za pomoć i intervenciju policije možete uputiti na broj 192"; priopćili su iz PU ličko-senjske.

Vojska na terenu

09:59 - DUZS je poslao priopćenje o trenutnoj angažiranosti pripadnika OS RH. U Gospiću je tako 45 vojnika, a na području općine Donji Lapac 27 vojnika i 2 inženjerijska stroja.

Na području Karlovačke županije (Ogulin) u pripravnosti je 50 vojnika, 2 radna stroja i 2 kamiona te se čeka odluka o mogućem angažiranju, stoji u priopćenju DUZS-a.

"Tijekom 22. veljače nove snježne padaline koje su zahvatile većinu županija kontinentalne Hrvatske te jak vjetar na Jadranu izazvali su brojne probleme u odvijanju cestovnog, željezničkog i pomorskog prometa. Nisu zabilježeni veći problemi u opskrbi električnom energijom i drugim energentima te pitkom vodom. U uklanjanju posljedica, prvenstveno u čišćenju prometnica te u regulaciji prometa sudjelovali su zaposlenici javnih i komunalnih službi, snage civilne zaštite, policijski službenici.

Župan Ličko – senjske županije Darko Milinović uputio je jučer Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje zahtjev za pokretanje procedure za angažiranje pripadnika Oružanih snaga, koji su angažirani kao ispomoć operativnim snagama civilne zaštite u otklanjanju posljedica snježnog nevremena tamo gdje je to prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije. Njihov angažman je koordiniran s Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Gospić, Županijskom upravom za ceste Ličko – senjske županije i Lika cestama", stoji u priopćenju.

09:52 - Autocisterna se prevrnula na cesti D-24 između Varaždinskih Toplica i Ludbrega, izvijestila je policija. Do prevrtanja je došlo oko 09:35 sati u mjestu Slanje, a cesta je zatvorena za sav promet. Na terenu su vatrogasci, a u nesreći, srećom, nitko nije ozlijeđen.

"Zbog prometne nesreće zatvorena je državna cesta DC24 između Varaždinskih Toplica i Ludbrega u mjestu Slanje. Obilazak regulira prometna policija lokalnim cestama", javlja HAK.

09:30 - Snježne padaline koje su zahvatile većinu županija kontinentalne Hrvatske, kao i jak vjetar na Jadranu, izazvali su u petak brojne probleme u cestovnom, željezničkom i pomorskom prometu, zbog čega su angažirani i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH), a ministar obrane Damir Krstičević najavio je dolazak u Delnice u 16 sati.

Podsjetimo, pripadnici Oružanih snaga RH angažirani su u četvrtak na području Ličko-senjske županije u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena.

Osim čišćenja snijega pripadnici Hrvatske vojske pomažu i lokalnom stanovništvu u nedostupnim predjelima u dostavi hrane i lijekova.

Promet osim vremenski uvjeta otežavaju i prometne nesreće.

Snijeg i dalje pada, zbog snijega otežan promet

Snijeg koji je proteklih dana zatrpao Gorski kotar i Liku te prekrio dio unutrašnjosti Hrvatske nastavio je padati i u petak i, kako javlja HAK, otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Zbog olujnog vjetra te zimskih uvjeta u Gorskom kotaru i Lici nema prohodne ceste za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto, javlja HAK.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme, a zbog jakih udara vjetra i stvaranja snježnih zapuha mole se svi sudionici u prometu da smanje brzinu i povećaju opreznost na svim cestama kroz Gorski kotar. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima.

Zbog vremenskih uvjeta željeznički promet kroz Liku i Gorski kotar teče otežano. U gradsko-prigradskom prometu grada Zagreba očekuju se manja kašnjenja, a u lokalnome prometu kašnjenja od 15 do 30 minuta.

Snijeg i vjetar stvarali su probleme u prometu u Lici i Gorskom kotaru i u četvrtak. Stajali su i vlakovi, a pojedine škole - zatvorile su vrata. Ministar obrane u pomoć pri čišćenju - poslao je i vojsku.

Ukoliko danas krećete na put, prije polaska OVDJE provjerite stanje na prometnicama.

U petak će se najviša dnevna temperatura kretati od -2 do 3 u unutrašnjosti, a na Jadranu od 5 do 10, na južnom dijelu i do 15 stupnjeva Celzijevih.

Prema podacima koje je objavio DHMZ, u 7 sati najviše novog snijega izmjereno je u Delnicama, 30 centimetara, pa je sada ukupna visina 136 centimetara. U Zagrebu je palo 6 centimetara novog snijega (ukupno 14 cm), a u Virovitici 7. Novih 10 centimetara palo je u Otočcu, a 8, odnosno 6 u Krapini i Kutini. U Hrvatskoj Kostajnici ukupna visina snijega je 44 centimetra, od čega je 12 centimetara novog snijega.

Što nas čeka idućih dana?

Vremenske karte ne pružaju nadu za skorašnji prestanak zimskog ugođaja. Sredozemni ciklonski vrtlog udobno se smjestio i potiče povremeno pritjecanje vlažnog zraka s juga i hladnoga zraka sa sjeveroistoka europskog kopna. Njihovim zajedničkim djelovanjem može se očekivati prisutnost snježnog, vjetrovitog i vrlo hladnog vremena.

Jutro u petak još neće biti prekomjerno hladno, zahvaljujući oblacima, ali će zato na kopnu sniježiti zamalo posvuda.

Na sjevernom dijelu Jadrana puhat će vrlo jaka i olujna bura, koja će podno Velebita imati orkanske udare, dok će u Dalmaciji biti obilne kiše i pljuskova, uz jugo i istočnjak.

U Zagrebu i drugdje u središnjoj Hrvatskoj cijeli petak oblačno i hladno, čemu će pridonijeti i sjeveroistočni vjetar, uz nastavak padanja snijega.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu oblaci sa snijegom slabijim nego zapadnije, a zbog malo više temperature gdjegdje sa susnježicom. Umjereno vjetrovito uz istočnjak. Nije ni za šetnju ni za rad na otvorenome.

Dok će u Gorskom kotaru i Lici snijeg nastaviti padati, i to obilno, u Istri i na Kvarneru bit će oblačno s mjestimičnom kišom, premda bi gdjegdje mogli iznenaditi snijeg i susnježica. Bura će biti jaka i olujna, a u velebitskom podgorju s orkanskim udarima. Vozači bi mogli imati teškoće sa snježnom vijavicom i mećavom.

U Dalmaciji obilna kiša, pljuskovi i grmljavina. Na jugu zamjetno toplije nego na sjeveru, gdje će puhati bura, a južnije istočnjak i jugo.

Prestanak snjiega i niske temperature

U kopnenoj Hrvatskoj u subotu će još padati snijeg, a zatim će prolazno prestati, ali će se od nedjelje temperatura, osobito jutarnja, zamjetno sniziti, pa će nastupiti razdoblje ciča zime.

I na Jadranu će kiša prestati, ali će je uz znatno zahladnjenje gdjegdje zamijeniti snijeg, čak i na otocima. I sljedećih dana bura će zanovijetati i otežavati svakodnevicu.

>> Izbjegnite neugodnosti: Donosimo savjete za ledeni val, na ove detalje biste trebali pripaziti

>> Što jesti i piti u hladne dane? Liječnica ističe na što treba obratiti pozornost

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene