Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povorka okićena državnim zastavama

Branitelji se u Saboru kratko zadržali i otišli - Ne žele iznositi prijedloge sve dok je Matić ministar!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedva petnaestak minuta potrajao je okrugli stol na kojemu se u Hrvatskom saboru trebalo raspravljati o braniteljskim pravima jer su nakon uvodnih riječi domaćina, predsjednika Sabora Josipa Leke, i predsjednika Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đure Glogoškog, branitelji ponovili svoje zahtjeve i napustili skup.

14.30 - Predsjednik Sabora Josip Leko kazao je kako mu je žao što su predstavnici branitelja napustili okrugli stol.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković i Majda Burić između Orešković i HDZ-a VIDEO Obračun u Saboru: "Mislite li da su branitelji za to ginuli, bando lopovska? I moji su roditelji glasali za HDZ, neka im Bog oprosti" Dio oporbe napustio sabornicu - 2 Otišli prije glasanja VIDEO Burna rasprava zbog spornog zakona, dio oporbe napustio sabornicu: "AP krpicu želite prikriti iza leđa žrtava nasilja"

'Mogu iskazati samo žaljenje da pokušaj da otvorimo jedan dijalog o važnim temama zaštite i ostvarivanja prava hrvatskih branitelja, pa čak i raspravu o društvenoj poziciji hrvatskih branitelja nije, nažalost, urodila plodom", kazao je Leko.

Dodao je da problema ima u svim segmentima društva te poručio kako će i dalje inzistirati da hrvatski branitelji specificiraju što smatraju lošim u važećem Zakonu o pravima hrvatskih branitelja. "Hrvatsko društvo je zrelo i može razumjeti sve zahtjeve, a nadam se da će i rukovodstvo shvatiti da moramo razgovarati, pa makar bili i politički zahtjevi, pa makar i politički zahtjevi za smjenom. Institucije moraju odgovarati standardima koje smo usvojili kao društvo i očekujem da će i predstavnici hrvatskih branitelja naći snage da razgovaramo", rekao je Leko.

14.26 - Ministar branitelja Predrag Matić ponovno je danas poručio da neće dati ostavku, a branitelje koji već jedanaesti dan prosvjeduju tražeći njegovu smjenu pozvao na razgovor ističući kako nema alternative dijalogu.

"Oni su bivši branitelji, ratnici i znaju da poslije rata dolaze pregovori i razgovori", izjavio je Matić novinarima u Uredu predsjednika dodavši da su braniteljima njegova vrata otvorena danonoćno.

Organizatorima prosvjeda pred Ministarstvom branitelja poručio je da preuzimaju odgovornost za sve što se događa i što će se dogoditi na prosvjedu, zapitavši treba li nam još nemilih scena poput smrti braniteljice ili incidenta sa samospaljivanjem.

13:26 - Predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški pročitao je nakon izlaska iz Hrvatskog sabora, gdje su se predstavnici prosvjednika zadržali jedva petnaestak minuta, proglas u kojem ističu da neće nastaviti razgovore o donošenju Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja dok se ne ispuni zahtjev za smjenama ministra Predraga Matića i njegove zamjenice i pomoćnika, što su okupljeni branitelji popratili pljeskom.

Glogoški je na Markovom trgu pozvao premijera Zorana Milanovića, predsjednika Republike Ivu Josipovića i predsjednika Sabora Josipa Leku da odrede datum i vrijeme kada će, kako je rekao, "šačica ljudi" doći na Trg sv. Marka i Trg bana Josipa Jelačića kako bi im pokazala njihovu snagu i zajedništvo.

"Na njima je odluka. Početkom idućeg tjedna očekujemo da se predsjednici Vlade, Sabora i Republike očituju o našim zahtjevima", rekao je Glogoški braniteljima koji su se nakon toga ponovno uputili ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici.

13:09 - Tražimo smjenu ministra branitelja Predraga Matića i najbližih mu suradnika, te donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja, rekao je Glogoški.

Nakon izvršenja prvog zahtjeva, dakle Matićeve smjene, spremni smo razgovarati o zakonu, poručio je Glogoški koji se Leki zahvalio na prijemu te pedesetak nazočnih branitelja pozvao da napuste dvoranu u kojoj se sastanak održavao.

12:15 - Nešto iza podneva povorka s oko 800 hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja došla je pred Hrvatski sabor gdje se danas održava okrugli stol o braniteljskim pravima, kojem je domaćin predsjednik Sabora Josip Leko.

Na Markov trg, koji osiguravaju jake policijske snage, branitelji su došli noseći sliku tragično preminule braniteljice Nevenke Topalušić, državne zastave i zastave gardijskih brigada, te transparente s porukama "100 posto za Hrvatsku" i "Uvijek vjerni Bogu i domovini".

Ratni vojni invalidi i branitelji već jedanaesti dan prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici tražeći ostavke ministra Predraga Matića i najbližih mu suradnika, kao i donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Predsjednik Sabora posjetio ih je u nedjelju te ih pozvao da svoje probleme rješavaju u institucijama hrvatske države i da okrugli stol održe u Saboru kao predstavničkom tijelu svih hrvatskih građana.

VIDEO Tijekom razgovora s ministrom zdravlja branitelju pozlilo!

Osim prosvjednika Leko je na okrugli stol pozvao predstavnike saborskih klubova i resornog Odbora za ratne veterane. O održavanju skupa obaviješteni su Ministarstvo branitelja, Vlada i Ured Predsjednika Republike.

Prosvjednici su u 11 sati u povorci krenuli iz Savske ulice put Hrvatskog sabora preko Ilice, te Radićevom ulicom preko Kamenitih vrata do Trga sv. Marka gdje su ih pljeskom dočekali neki zastupnici Gradske skupštine.

Branitelji su glasno uzvikivali "Hrvatska, Hrvatska", a dok su prolazili Ilicom pjevali su budnice "Zovi samo zovi" i "U boj, u boj, za narod svoj" popraćeni sporadičnim pljeskom građana, te uzvikivali "Tražimo ostavku".

Pred Saborom se novinarima kratko obratio jedan od vođa prosvjeda, predsjednik Zbora veterana gardijskih brigada Ante Deur istaknuvši da ne odustaju od svojih zahtjeva.

Također je poručio premijeru Zoranu Milanoviću, koji ih je pozvao da svoje probleme rješavaju u državnim institucijama, a ne na ulici - "Zorane, mi smo tu". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene