Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada odlučila

Pusić kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a; Predsjednica: 'Neću ići protiv toga, ali...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić objavila je da je vlada donijela odluku da je kandidira za glavnu tajnicu UN-a i nada se da će u tome dobiti potporu predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović.

Pusić je novinarima nakon sjednice vlade rekla da je donošenje odluke o toj kandidaturi u nadležnosti vlade i da predsjednica u tome formalno ne sudjeluje, ali da je važno i korisno imati njezinu podršku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog presude Šešelju DUBOKO RAZOČARANA Predjednica Grabar Kitarović uputila pismo glavnom tajniku UN-a Slika nije dostupna Pusić: 'Kina ima 'pozitivno razumijevanje' za kandidaturu'

"Ona je meni u dva navrata rekla da smatra da bi bilo vrlo dobro za Hrvatsku da ima kandidata, da je to za Hrvatsku svakako plus. Ja se nadam, temeljem naša dva razgovora na tu temu, da će me predsjednica podržati, naročito za vrijeme svog boravka na otvaranju Opće skupštine u New Yorku koncem ovog i početkom sljedećeg mjeseca kada će imati prilike razgovarati sa cijelim nizom stranih državnika i predsjednika koji će tamo biti prisutni."

Na neformalnoj list kandidatkinja za tajnicu UN-a iz Hrvatske samo Kolinda Grabar Kitarović

Pusić je rekla da je u okviru UN-u postignut konsenzus da se 11. rujna donese rezolucija kojom će se definirati postupak izbora sljedećeg glavnog tajnika ili tajnice UN-a, a koji će se donekle razlikovati od onoga što je bilo do sada.

Temeljem te rezolucije, predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a i predsjednik Opće skupštine UN-a poslat će zajedničko pismo kojim će pozvati države članice da istaknu svoje kandidate.

Također se predlaže da se do studenoga napravi popis kandidata temeljem ne samo kandidatura nego i obavljenih razgovora s kandidatima, što znači da bi do prosinca trebalo ne samo istaknuti kandidate nego i s tim kandidatima obaviti razgovore, objasnila je.

Konačna odluka će se donositi temeljem toga užeg popisa, koji će biti definiran do prosinca, a prijedlog je da to bude negdje u ovo doba iduće godine. Mandat aktualnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu istječe u prosincu 2016.

Do sada je procedura bila takva da su članice Vijeća sigurnosti razmotrile sve prijedloge, odlučile se za jedan i uputile ga Općoj skupštini koja je onda aklamacijom birla glavnog tajnika UN-a. Sada je prijedlog da potencijalni kandidati imaju priliku i obvezu predstaviti se Općoj skupštini i, među ostalim, iznijeti svoje viđenje funkcioniranja te institucije u razdoblju koje predstoji, rekla je Pusić.

Istaknula je da je postignut neformalni dogovor i oko toga da će se po prvi put tražiti kandidat ili kandidatkinja iz skupine Istočne Europe. Kako je rekla, regionalne skupine su definirane nakon Drugog svjetskog rata pa su donekle arhaične, ali navedena skupina dosad nije dala čelnog čovjeka UN-a.

Po njezinim riječima, procedura odabira glavnog tajnika vrlo je komplicirana i sama činjenica da je netko kandidat ne znači da će biti i izabran, ali daje priliku zemljama iz kojih su kandidati dolaze da dobiju "veću vidljivost".

VESNA PUSIĆ U PREDNOSTI Tko će naslijediti aktualnog glavnog tajnika UN-a?

"Bez obzira na sve formalne i neformalne kriterije i preferencije koji se spominju, potpuno je jasno da je svaki kandidat, pa tako smatram i svoju kandidaturu, na vrlo 'dugačkom štapu'", rekla je Pusić, dodavši da je veća vjerojatnost da neće nego da će biti izabrana.

"Ali u samoj proceduri Hrvatska se ima priliku predstaviti u tom procesu selekcije. Zemlja kroz to dobiva puno veću vidljivost i ima kandidata koji, po mom mišljenju, neće osramotiti zemlju u toj prezentaciji. Ako na kraju cijele procedure uspijemo i u izboru, to bi bilo sasvim izuzetno i fantastično, ali što se mene tiče mislim da je velika stvar i dat ću apsolutno sve od sebe u samom procesu jer je to za nas plus", istaknula je Pusić.

Grabar-Kitarović: odluku o kandidatu za glavnog tajnika UN-a trebalo je prepustiti novoj vladi

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je u četvrtak kako je odluku o hrvatskom kandidatu za glavnog tajnika ili tajnicu Ujedinjenih naroda trebalo prepustiti novoj Vladi jer su izbori preblizu.

"Neću ići protiv nacionalnog kandidata, ali smatram da on mora imati široku potporu, gotovo na razini nacionalnog konsenzusa. Nije riječ o međunarodnom natjecanju ili javnom pozivu na koji bi se javio bilo koji kandidat pa ova odluka nije dobra i bojim se da će stvoriti razdor u zemlji. Već mjesecima čekam da se u postupak pošalju imenovanja veleposlanika i konzula i ne znam zašto to nije poslano", rekla je predsjednica Grabar Kitarović u Virovitici, nakon svečane sjednice Skupštine Virovitičko-podravske županije.

Predsjednica je time odgovorila na novinarsko pitanje hoće li podržati kandidaturu Vesne Pusić, nakon što je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak odlučila da će svoju potpredsjednicu i ministricu vanjskih i europskih poslova kandidirati za glavnu tajnicu UN-a.

'Rezultati Vesne Pusić nisu dovoljni za kandidaturu za UN'

Član Predsjedništva HDZ-a i glasnogovornik saborskog Kluba zastupnika Gordan Jandroković ocijenio je u četvrtak kako je kandidatura predsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a prvenstveno u funkciji unutarnje politike te kako njezin dosadašnji rad, političko iskustvo i rezultati nisu dovoljni da bi se kandidirala na tako važnu i prestižnu poziciju.

Jandroković je to rekao na konferenciji za novinare u saboru, nakon što je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice odlučila da će Vesnu Pusić kandidirati za glavnu tajnicu UN-a.

"HDZ smatra kako je njezina kandidatura za glavnu tajnicu UN-a u prvom redu u funkciji unutarnje politike. Njezin dosadašnji rad, političko iskustvo i politički rezultati nisu dovoljni da bi se kandidirala na tako važnu i prestižnu poziciju. Ne očekujemo da će u tome biti polučeni bilo kakvi rezultati i od toga Hrvatska neće imati nikakve koristi", rekao je Jandroković.

Kazao je i kako HDZ neće imati vlastitog kandidata za glavnog tajnika UN-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene