Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bandić na vrhu?

VIDEO Velika USKOK-ova istraga: Kako je sve bilo organizirano?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićen je Milan Badnić, ali i njegovi najbliži suradnici.

USKOK-ova akcija u Gradu Zagrebu po broju osumnjičenika i upletenih pravnih osoba mjerljiva je sa slučajem Fimi media Ive Sanadera.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić" Slika nije dostupna Čeka se odluka suda Bandićev odvjetnik: Gradonačelnik neće dati ostavku!

Prema svemu sudeći na vrhu osumnjičenih mogao bi se naći sam gradonačelnik Milan Bandić. Uhićeni su i njegovi najbliži suradnici, pročelnici Miro Laco, Vidoje Bulum i savjetnik Željko Horvat te zaposlenice imovinsko pravnog odjela Ines Bravić i Koraljka Rožanković Uremović te Ivan Markuš iz ureda za javnu nabavu.

'Tereti je se za zlouporabu položaja i ovlasti i detalje vam ne mogu iznositi', rekao je o Ines Bravić njezin odvjetnik Jozo Mimica.

'Ponašao se vrlo dostojanstveno. Porekao je kaznena djela koja mu se stavljaju na teret'

Tu je i tajnik zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović te Bandićev vozač Ivan Jurčić koji se pojavljuje i kao predstavnik pravne osobe tvrtke Cezar u vlasništvu Petra Pripuza.

Poznatom poduzetniku je u nedjelju pretražena kuća na Pantovčaku, a u ponedjeljak i prostorije tvrtke s kojom je grad lani sklopio posao odvoza glomaznog otpada težak više od 7 milijuna kuna. 'Izuzeli su sve što su htjeli i ne postoji zapravo nikakav strah od dokumentacije koja je oduzeta', rekao je odvjetnik Petra Pripuza, Mate Matić.

Oglasio se i ministar okoliša koji je Grad upozoravao na problem s otpadom. 'Inspekcija zaštite okoliša izdala je zabranu odlaganja glomaznog otpada na Jakuševac bez obrade jer Grad Zagreb za to nije imao dozvolu. Nisam upoznat s poslovanjem Grada Zagreba, na koji način, je li i pod kojim uvjetima je za taj posao sklopio ugovor s CEZAR-om, ali za taj se posao mogla angažirati bilo koja ovlaštena tvrtka kojih Hrvatskoj ima preko 200, a među kojima je i zagrebačka Čistoća', poručio je.

Drugi krak istrage odvija se u Holdingu. Uhićen je predsjednik Uprave, bliski Bandićev suradnik Slobodan Ljubičić, te član uprave Ivan Tolić koji je nekada vodio ZET te referent javne nabave Filip Čulo. Pao je i direktor Čistoće Miljenko Benko, Plinare Ante Dodig te Dragutin Kosić upravitelj gradskih sportskih objekata. Šef Holdinga Slobodan Ljubičić odbacuje optužbe.

'Zagreb je praktički u blokadi, nitko ne vjeruje da će itko potpisivati bilo kakve odluke'

'On je iznio jednu konciznu, jednu suštinski osnovanu obranu u kojoj se osvrnuo na sve ono što mu se stavlja na teret. Nije izbjegao ni jedno pitanje voditeljice postupka', rekao je Ljubičićev odvjetnik Veljko Miljević.

Neslužbeno se govori o više postupaka. Od nezakonitog zapošljavanja, spornih javnih nabava kako u Holdingu tako i u Gradu te malverzacija s gradskim zemljištem. Uhićen je i direktor tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević. 'Njemu se stavlja na teret kazneno djelo zlouporabe položaja. U globalu radi se o zamjeni zemljišta sa Gradom Zagrebom', rekao je Mihaljevićev odvjetnik Vladimir Terekaš.

Privođenja u USKOK traju cijeli dan. Zbog opsega akcije branitelji sumnjaju u USKOK-ove motive. 'Ja mislim da provođenje ovakvog broja radnji na ovakav način, u ovakvom opsegu i intenzitetu sigurno nije uzrokovano pravnim razlozima', smatra Miljević.

USKOK naglašava da uhićenja dolaze nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene