Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BITI RADNIK U HRVATSKOJ

VIDEO 'Radim, a unaprijed znam da neću dobiti plaću'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtka završila u stečaju, račun u blokadi. Protiv trojice direktora koje radnici optužuju da su uništili tvrtku podignuto 50-ak kaznenih prijava.

"Provodio se dosta strogi režim da tako kažem nadamnom, nad mojim radnim postupcima, zvali su me kući, prijetili", ovako pojedini radnici brestovačkog kombinata opisuju situaciju prije odlaska u stečaj. Desetak godina nakon privatizacije sve četiri tvrtke završile su u stečaju. Jedina koja danas proizvodi jest tvornica namještaja, a jedan od problema koje djelatnici navode jest i nepoštivanje stavki iz kolektivnog ugovora. Nakon proglašenog stečaja, račun tvrtke ubrzo je završio u blokadi. Trideset godina zajedno sa svojom suprugom Željko je proveo u Brestovcu, danas mu tvrtka u kojoj je proveo većinu svog radnog staža duguje 35 000 kuna.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: Radnici u pilani 4 mjeseca bez plaće - 2 Priča koja slama srce Rade krvav posao u pilani, bez plaće su četiri mjeseca, a šefa nisu vidjeli godinama: "Lagano se gubim, to je takav psihički pritisak“

'Znam da radim, a unaprijed znam da neću dobiti novce, plaću. To mi je bilo jako jako teško.Računi su isti, novca je manje, a tu je s nama 6 djece u kući', rekao je ekipi Provjerenog Željko. Na pitanje kada će dobiti svoj zarađen novac odgovor nije dobio. Iako većina radnika smatra kako je tvrtka imala perspektivu, namještaj se proizvodio i prodavao, ali gdje je završavao nitko ne zna.

Za bivšeg sindikalca stvari su krenule nizbrdo kad su u tvrtku ušli Toni Raić, Renato Radić i Željko Majdanžić. Protiv navedenog trojca više radnika podnijelo je kaznene prijave ŽDORH u Bjelovaru, no do danas nikakav odgovor nisu dobili.

Sindikat protiv otkaza u Đ. Đakoviću - nisu radnici višak nego menadžeri

Bivši vlasnik tvrtke nije htio pred kamere. Ta je priča rekao nam je za njega završena. Do bivšeg predsjednika uprave nismo uspjeli doći.

A bivši predsjednik nadzornog vijeća je kako su nam rekli - na službenom putu. U priopćenju koje je stiglo iz njegove tvrtke stoji kako su bili u potpunosti spremni i odreći se svojih potraživanja kako bi se spasila tvrtka i radna mjesta. No na kraju to ipak nisu učinili.

Posljednji od njih, predsjednik nadzornog vijeća, ako se vjerovnici s tim slože, za 21 000 kuna sa svojom drugom tvrtkom - ponovno će odlučivati o njihovim sudbinama.

Više pogledajte u prilogu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene