Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pune ruke posla

Uspješan posao u Slavoniji: Kilogram brašna kojeg proizvode košta 100 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na obiteljskom gospodarstvu Tihomira Sotinca iz Otoka imaju pune ruke posla.

Kad više nije znao što bi s viškovima svojih butternut tikvica poljoprivrednik Tihomir Sotinac iz Otoka pokraj Vinkovaca odlučio je od njih napraviti brašno. U samo nekoliko mjeseci rasprodao je sve što je proizveo. Ove godine planira posaditi dvostruko više tikvica. Umjesto na policama trgovina, sve će tikvice završiti u brašnu. Bezglutenska brašna, kakvo je i butternut brašno, na tržištu su tražena i cijenjena roba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko"

Pune ruke posla na obiteljskom gospodarstvu Tihomira Sotinca iz Otoka. Od ekološke butternut tikve Tihomir proizvodi - brašno.

"Čisto meso tikve, vidjeli ste tu gdje ga siječemo u čips, nosimo u sušaru, sušimo ga i meljemo, bez ikakvih aditiva, bez ičega. Čisti koncentrat tikve", priča Tihomir Sotinac (Otok).

Bezglutensko butternut- brašno na tržištu je tražena roba.

"Brašno će ići u Irsku, Englesku i u jedan trgovački lanac u Europi i u tri trgovačka lanca u Hrvatskoj", kaže Tihomir. Brašno ide za Irsku, a radnici ostaju u Slavoniji.

"Ne mora se ići u Irsku, ni u Njemačku, ni u Austriju da bi se zaradilo za kruh. Ima i u Slavoniji posla. Slavonija je velika, rodna i ravna", kaže Janja Pastor, sezonska radnica.

Kilogram brašna 100 kuna

Na Tihomirovom gospodarstvu četvero je stalno zaposlenih radnika. Sezonaca bude i 50-ak.

"Po zanimanju sam inače slastičar, ali nema posla u struci tako da dobro je", kaže radnica Magladalena Ivkov. Gospođa Janja kaže da im je plaćen putni trošak i dnevnica, tako da se isplati doći.

Isplati se i Tihomiru od vlastitih tikvica proizvoditi brašno. Kilogram butternut tikve stoji 4 kune. Kilogram butternut brašna 100 kuna.

"Od nekakvih 10 kg tikve dobijemo jedan kilogram brašna. Znači, odnos je 1 naprama 10", kaže Tihomir.

Proizvodnju tikvica Tihomir je udvostručio. Unatoč tomu neće imati dovoljno sirovine za sve one koji žele njegovo brašno.

"Imamo sad upite iz Amerike pošto je kod njih organska proizvodnja veliki problem, tako da imamo sad velikih mogućnosti i tamo. Međutim, nećemo imati toliko sirovine za ovu godinu", rekao nam je.

A zemlje u Slavoniji za ekološku tikvu koliko ti srce hoće.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene