Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uručio je sam Soljačić

URUČENA PRVA NAGRADA 'SOLJAČIĆ' Upoznajte Ivana Skeledžiju, najboljeg od najboljih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nagrada "Soljačić" u iznosu od pet tisuća američkih dolara za najbolji uspjeh iz matematike i fizike na državnoj maturi, te još 20 plaketa i tablet računala za maturante koji su ostvarili izniman uspjeh na višoj razini obveznog dijela državne mature uručene su u petak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

Najbolji u obje kategorije je maturant zagrebačke XV. gimnazije (MIOC) Ivan Skeledžija koji je nagradu "Soljačić", u iznosu od oko 33.500 kuna, osvojio jer je postigao stopostotnu riješenost testova iz matematike i fizike te dodatni kriterij - što viši postotak riješenosti hrvatskog jezika na višoj razini, koji mu je dao prednost u odnosu na još 12 učenika koji su također sto posto riješili ta dva predmeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak oko reforme IZNENAĐENJE U HDZ-u Kod Plenkovića stigao i Milanovićev ministar Slika nije dostupna U dnevno-političke svrhe Ministarstvo obrazovanja najoštrije osudilo manipulativno korištenje djece na skupu u Srbu

Nagradu "Soljačić" mu je uručio utemeljitelj i donator nagrade Marin Soljačić, jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika mlađe generacije, profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology u Bostonu.

Soljačić je kazao da je i sam bio dobitnik prestižnih nagrada za znanstveni rad, mnoge od njih bile su mu posebno poticajne u karijeri pa je tako i sam želio nagraditi i motivirati druge mlade ljude, iznimno nadarene za područja matematike i fizike.

Maturant zagrebačke XV. gimnazije dobio nagradu Marina Soljačića

"Godinama sam priželjkivao da i sam budem u mogućnosti osnovati takvu nagradu i poduprijeti mlade talentirane ljude i sad mi se ta prilika ostvarila", kazao je Soljačić.

On je, naime, lani dobio američku nagradu "Blavatnik Awards for Young Scientists" za najbolje znanstvenike mlađe od 42 godine, u iznosu od 250 tisuća američkih dolara koje je odlučio donirati mladima u Hrvatskoj.

"Hrvatska je zemlja velikih raznolikosti, što smatram bogatstvom, možemo se u mišljenjima u mnogo čemu razlikovati, ali u jednome se možemo složiti - to je zemlja s velikim potencijalom, imamo iznimno talentirane mlade ljude koji mogu mijenjati i Hrvatsku i svijet", poručio je Soljačić.

Ministar obrazovanja i znanosti Vedran Mornar zahvalio je hrvatskom znanstveniku na inicijativi da osnuje i donira nagradu koja mladima pokazuje da se izvrsnost prepoznaje i cijeni.

Najbolji maturanti iz raznih dijelova Hrvatske

Mornar je uručio posebne plakete-priznanje MZOS-a i tablet računala za 20 učenika iz raznih dijelova Hrvatske koji su ostvarili izniman uspjeh na višoj razini obveznog dijela državne mature: matematike, hrvatskog jezika i obveznog stranog jezika (engleski jezik su polagali svi nagrađeni učenici).

Njihov postotak riješenosti testa na državnoj maturi kretao se od 97,7, koliko je imao prvi na listi Ivan Skeledžija, do 94,18 posto za 20. mjesto na poretku.

Među najboljim hrvatskim maturantima 11 je učenica i devet učenika. Uz Skeledžiju, još je troje maturanata iz zagrebačke XV. gimnazije; drugonagrađeni Lovro Marinović, Toma Budanko i Marko Šobak.

Na listu dvadeset izvrsnih plasirale su se i četiri maturantice splitske III. gimnazije: Tea Gaberc, Zorica Žitko, Ana Vučak i Matea Boban.

Iz zagrebačke II. gimnazije troje je nagrađenih: Luka Kiseljak, Iva Brnić i Marko Lamza.

Odličan uspjeh i treće mjesto na listi postigla je Tanja Jelinić iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Samobora, učenik Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti iz Osijeka Luka Banović na petom je mjestu, a slijedi ga Katarina Vulić, učenica Gimnazije Franje Petrića iz Zadra.

Među najboljima je i Mirna Baksa iz Prve gimnazije Varaždin, kao i Marijana Zrilić iz Gimnazije Jurja Barakovića iz Zadra. Iz još dvije zagrebačke gimnazije su Daniel Čolić iz V. gimnazije i Zvonimir Ercegovac iz III. gimnazije prirodoslovno-matematičkog smjera.

Izvrstan uspjeh postigle su i Martaa Han iz gimnazijskog programa Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića iz Makarske te Dina Hrastović iz Privatne klasične gimnazije s pravom javnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene