Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv predsjednici da pokaže dokaze

REAKCIJA NA SMJENU ŠEFA SOA-e 'Ovdje se radi o političkoj čistki'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar za mirovne studije (CMS) upozorava na niz zabrinjavajućih odluka kojima se dovodi u pitanje neovisnost sigurnosnog sektora u Hrvatskoj, kao i poremećaj balansa njegove kontrole.

Centar za mirovne studije (CMS) upozorava na niz zabrinjavajućih odluka kojima se dovodi u pitanje neovisnost sigurnosnog sektora u Hrvatskoj, kao i poremećaj balansa njegove kontrole.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Slika nije dostupna Predsjednica na kavi 'Lozančić je slobodan čovjek'

'Odluka Predsjednice RH o razrješenju ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića, bez javnosti predstavljenih čvrstih dokaza o povredi Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu i bez javnosti poznate činjenice tko je i je li napravio istragu o navodnom kršenju spomenutog zakona, upućuje na to da se ovdje radi o političkoj čistki', stoji u objavi CMS-a.

Centar za mirovne studije upozorava kako politika ponovno želi snažno utjecati na rad sigurnosno-obavještajnog sektora što je pogubno za samo djelovanje tog sektora, za demokraciju u Hrvatskoj i u konačnici za sve nas – građane Hrvatske.

Smjenu predsjednika SOA-e kometirao je i čelnik MOST-a, Božo Petrov koji je kazao kako je razgovarao s Draganom Lozančićem te ne vidi razlog zbog kojeg on nebi mogao nastaviti obnašati dužnost predsjendika SOA-e.

'CMS poziva Predsjednicu da javnosti odmah predoči dokaze prema kojima je došlo do povrede Zakona temeljem kojih u Vladu uputila Odluku o smjeni ravnatelja SOA-e, a premijera Oreškovića da bez čvrstih dokaza ne supotpisuje ovu odluku.

U pismu upućenom medijima napominju kako je tijekom jušerašnjeg dana vladajuća koalicija odbivši u Hrvatskom saboru prihvatiti kandidata oporbe Ranka Ostojića na mjesto predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, 'prekršila demokratsku praksu kojom se pokušava osigurati ravnoteža nad nadzorom sigurnosnog sustava u Hrvatskoj'.

'Želja za političkom kontrolom nad sigurnosnim sustavom suprotna je ustavnim vrijednostima i direktno ugrožava nacionalnu sigurnost zemlje. Sustav koji je godinama bio preopterećen političkim utjecajem te koji se polako, ali dosljedno počeo depolitizirati, sada se naprasito želi vratiti pod strogu političku kontrolu', stoji u priopćenju. 

'Hrvatska se, nakon osam godina mukotrpnog rada za pridruživanje EU, ovim potezima sve više odmiče od stečenih standarda liberalne demokracije, a sve više približava zemljama koje su izložene ozbiljnim kritikama zbog svog ne-demokratskog ponašanja, poput Mađarske i Poljske, kao predvodnicama trendova derogiranja vladavine prava i kršenja ljudskih prava. CMS poziva vladajuće da ne pokušavaju utjecati na neovisnost sigurnosnog sustava Hrvatske jer je to, kao i neovisnost civilnog društva, medija i pravosuđa preduvjet demokratskog društva'.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene