Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lažirali prijave?

Bračni par Cetinski pušten na slobodu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj Cetinski ponovno je bio u centru pažnje domaće javnosti. Mirko i Vinka Cetinski uhićeni su zbog sumnje u lažiranje poreznih prijava, a oko 17 sati pušteni su na slobodu.

Supružnike Cetinski i dvojicu poreznika oko 17 sati sudac istrage pustio je na slobodu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Dvije kriminalne skupine Svi detalji velike akcije USKOK-a zbog ilegalnog uvoza luksuznih vozila: Među kupcima sportaši, poduzetnici i odvjetnici

Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Duško Tišma odbio je prijedlog USKOK-a da se svi četvero zadrže u istražnom zatvoru te ih je nakon ispitivanja pustio da se brane sa slobode.

USKOK je njihovo zadržavanje u zatvoru tražio zbog sprečavanja utjecaja na svjedoke, a za porezne inspektore i zbog opasnosti ponavljanja djela.

Istragu protiv njih četvero USKOK je pokrenuo danas zbog sumnje da su zlouporabili položaj i ovlasti, poticali na zlouporabu i krivotvorili službene isprave, objavljeno je na internetskoj stranici Državnog odvjetništva RH, bez navođenja identiteta okrivljenih.

Sudac istrage očito je procijenio kako neće doći do utjecaja na svjedoke. Pušteni su na slobodu bez ikakvih ograničenja. To znači da od njih nisu tražena ni novčana jamstva, a nisu im izrečene ni mjere opreza.

Odvjetnici supružnika Cetinski najavili su da će podnijeti žalbu na donošenje rješenja na provođenja istrage

Sudac istrage zasigurno ima dobar uvid u spis i sve dokazne materijale. Neslužbeno se doznaje da je obitelj Cetinski bila i pod mjerama prisluškivanja i telefonskog nadzora.

Tužiteljstvo je najavilo da će podnijeti žalbu na današnju odluku. Rok za tu žalbu je tri dana. O žalbi će odlučivati izvanraspravno vijeće riječkog županijskog suda
 

Dvoje inspektora Porezne uprave, Područnog ureda u Rijeci, sumnjiče se da su od 29. kolovoza 2011. do 12. srpnja ove godine, na traženje supružnika Cetinski, neosnovano prihvaćali njihove izjave i predočenu dokumentaciju tijekom poreznog nadzora. Taj nadzor je proveden kako bi se utvrdilo postoji li razlika između vrijednosti imovine Cetinskih i dokazanih izvora sredstava za njeno stjecanje.

Vinka i Mirko Cetinski jučer su uhićeni u Rovinju najvjerojatnije zbog malverzacija pri poreznom nadzoru, odnosno poticanja poreznika na zlouporabu položaja i ovlasti. Istražitelji su prema pisanju medija tijekom osmomjesečne istrage prisluškivali njihove telefonske razgovore, a prije nego što su predani riječkom pritvorskom nadzorniku policijski odjel za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta pretražio im je kuću u Rovinju.

Nakon ispitivanja Mirko Cetinski se obratio okupljenim novinarima.

'Ovo je cirkus, žele nam podmetnuti', rekao je Mirko Cetinski, a izjavu je davao s lisicama na rukama, dok ga je policajac pridržavao.

Mirko i Vinka Cetinski optuženi su za poticanje na zlouporabu položaja, a oboje negiraju optužbe. Bit će privedeni istražnom sucu, jer USKOK za njih traži zadržavanje u pritvoru.

Još jedna optužnica protiv Vinke i Mirka Cetinski!

S njima su uhićena i dvojica riječkih poreznika koja su im pomagala, a slučaj je, prema neslužbenim informacijama, povezan s dvije prijašnje istrage u kojima su supružnici terete da su poduzetnika Danka Končara prijevarom oštetili za oko 150 milijuna kuna.

Istraga protiv bračnog para Cetinski, u koju su naknadno uključeni i njihovi suradnici te sin Matteo, pokrenuta je još 2011. kada ih je Končar optužio da su ga prevarili kupujući za njega nekretnine koje su mu naplatili osjetno iznad tržišne vrijednosti. Istraga državnog odvjetništva rezultirala je s dvije optužnice, a Cetinski tvrde da nisu krivi.

Tony se oglasio nakon uhićenja: 'Nemaju dokaza, ne bojim se nikoga'

Vinka Cetinski, nekadašnja zamjenica ministra turizma, je prije pola godine ustvrdila da su ona i njen suprug, poznati istarski pjevač, Končareve žrtve te da su mu "počeli smetati" kada se "počeo upuštati u kojekakve poslove s lokalnim i nacionalnim političko-gospodarskim strukturama".

"Njegove aspiracije bile su tvornica za preradu ribe Mirna Rovinj, a u konačnici i Podravka, zatim medijska carstva EPH i Glas Istre, po mogućnosti sva brodogradilišta, marine i vjetroelektrane i projekt Brijuni Rivijera", navela je Cetinski u priopćenju. Tvrdila je i da se Končar na njima obogatio te da ih je iskoristio za ulaz na hrvatsko tržište pod pričom da ga zanima ruralni turizam te izgradnja vila za bogate poslovne ljude u Istri.

Nakon podizanja optužnica Končar nije želio ništa komentirati.

Neslužbeno se doznaje da je ovaj slučaj vezan uz istragu pokrenutu 2011. protiv bračnog para Cetinski, kasnije proširenom na sina Mattea te njihove suradnike temeljem prijave poduzetnika Danka Končara. On je tvrdio da su ga prevarili kupujući za njega nekretnine jer su mu prikazali da su ih platili osjetno više od tržišne vrijednosti. Na taj način, stoji u dvjema optužnicama proizašlim iz te istrage, Cetinski su oštetili Končara za oko 150 milijuna kuna.

(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene