Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Trebalo ga je maknuti'

USKOK će ispitati najmanje 270 svjedoka: Optužbe za politički motiv nazvali glupostima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni zatvor zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i jedanaestorici njegovih suosumnjičenika obrana i dalje naziva politički motiviranom odlukom, što Uskok odbacuje ističući da je riječ o 'glupostima' koje uopće ne treba komentirati.

Anto Nobilo, novi odvjetnik Petra Pripuza koji je njegovu obranu preuzeo nakon povratka s njemačkog suđenja Josipu Perkoviću s kojega je pažnju prema nekim tumačenjima trebalo skrenuti Bandićevo uhićenje, potvrdio je da je za svu dvanaestoricu pritvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Izuzetak su Bandić, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco koji će u Remetincu, prema Nobilovim riječima, mjesec dana provesti i zbog opasnosti da bi na slobodi mogli ponoviti kazneno djelo.

Pročitajte i ovo Petar Pripuz i Miro Laco afera agram Pripuz oslobođen po svim točkama: Bandićevim suradnicima zatvorske kazne za zapošljavanja Slika nije dostupna Bandić na vrhu? VIDEO Velika USKOK-ova istraga: Kako je sve bilo organizirano?

'Moj klijent Petar Pripuz može izaći iz pritvora ako položi jamčevinu od 7,5 milijuna kuna. Očekujemo pravomoćnost ove odluke, nakon toga će to biti položeno na račun suda i onda on moće izaći', kazao je Nobilo. Pojasnio je da se s ponuđenim jamstvom garantira da Pripuz neće utjecati na svjedoke, 'jer će mu u suprotnome uzeti 7,5 milijuna kuna'.

Nobilo je kazao i da svi imaju mogućnost ponuditi jamčevinu kada odluka o pritvoru postane pravomoćna, što je zasada učinio jedino Pripuz.

Odluka, kojom je sudac istrage Zdenko Posavec odredio istražni zatvor svim osumnjičenicima za koje je Uskok to zatražio, ipak nije konačna jer u roku od tri dana na nju imaju pravo žalbe, kao i na odluku u pokretanju istrage.

Nobilo je ocijenio da je u ovom slučaju, po svemu sudeći, bitan jedino Milan Bandić, kojega je, kako je rekao, 'trebalo maknuti iz Zagreba'. 'Opasnost od ponavljanja djela se uklanja ako Bandić da ostavku, a on je večeras najavio da to pod nikakvim okolnostima neće učiniti', kazao je Nobilo.

Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik koji je prvi, još prije ročišta o istražnom zatvoru, najavio da Bandić neće podnijeti ostavku kazao je da nikako nije zadovoljan odlukom suda.

'Još sam jučer rekao da nismo naivni, ali uistinu smo vjerovali i očekivali... da nema mjesta za određivanje pritvora. Naravno, sada ide žalbeni postupak. Žao mi je da nakon toliko godina bavljenja odvjetništvom moram reći da nisam iznenađen', kazao je Krsnik, dok je njegov branjenik bio na putu prema zatvoru.

Ponovio je kako cijelu akciju protiv Bandića smatra sumrakom pravne države. 'Mislim da živimo, i to ću ponoviti, u opasnim vremenima u jednoj zemlji pravne nesigurnosti, jer ono što se danas dogodilo ja uistinu ne mogu vjerovati', rekao je Krsnik.

Bandić u Remetincu! Pripuz će biti pušten kad uplati jamčevinu od milijun eura

Na pitanje da je državno odvjetništvo instrumentalizirano Krsnik je kazao da oni to znaju najbolje, ali da se i političari trebaju zapitati što se događa, ako 'stalno dolazi do intervencija po političkom planu'.

'Sabor još ima neku mogućnost mijenjanja zakona, ja mislim da se pod hitno trebaju mijenjati zakoni, a pogotovo zakon o Državnom odvjetništvu. Jer mislim da se svi zajedno nalazimo u jednoj pravnoj nesigurnoj situaciji. Vidjet ćemo što će dalje biti', kazao je Krsnik.

Na novinarsko pitanje rekao je da Bandić nije nudio jamstvo za obranu sa slobode, jer je mislio da to nije potrebno. 'Da sam mislio nuditi jamstvo mislio bih da je odgovoran. Mi znamo da on nije odgovoran i da nema mjesta ovoj odluci', zaključio je Krsnik.

Na pitanje hoće li ipak ponuditi jamstvo Krsnik je rekao da će najprije napisati žalbu, a tek onda vidjeti što i kako. 'Znamo taj modus operandi', rekao je Krsnik ističući da dosadašnja praksa pokazuje da osumnjičenici u pritvoru ostaju dok se ne ispita 'hrpa svjedoka', ili dok, u slučaju političara, ne podnesu ostavke.

Suprotno obrani Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman kazala je da nema mjesta primjedbama o politički motiviranom ili 'istempiranom' progonu. 'Možemo samo reći da odvjetnici kada nemaju neke pravne argumente i činjenice kojima bi mogli svoje takve komentare temeljiti onda takve gluposti iznose. Smatramo da to uopće ne treba komentirati', kazala je tužiteljica.

Dodala je da je u istrazi planirano ispitivanje najmanje 270 svjedoka, a potvrdila je i da je Uskok za neke osumnjičenike zatražio blokadu imovine, no nije željela otkriti o kome je riječ.

Uskok jednog od najpoznatijih hrvatskih političara tereti za niz koruptivnih nedjela povezanih u više 'slučajeva' u kojima je Bandić naveden kao poveznica svih osumnjičenika, s izuzetkom dva sumnjiva zapošljavanja za koja je navodno odgovoran Ljubičić.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Bandića se tereti za nezakonitosti u poslovanju s Pripuzovom tvrtkom CIOS te Bramgrad projektom Branka Mihaljevića te da je zbog Uskoku spornih donacija u predsjedničkoj kampanji. Također, terete ga i da je trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu, a osumnjičen je i za nezakonito korištenje službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene