Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo u jednom slučaju

Udruga "U ime obitelji" traži gotovo potpunu zabranu pobačaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po njihovu bi se mišljenju pobačaj mogao obaviti jedino ako je ugrožen život majke.

Danas su predstavnici udruge U ime obitelji predali Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Odluka Ustavnog suda Ministar Malenica: "Milanović je kršio Ustav. On i njegovi jataci ne žele prihvatiti poraz" Ustavni sud odlučio: Zoran Milanović ne može biti premijer Izbore ne dovode u pitanje Pročitajte cijelo upozorenje Zoranu Milanoviću koje je objavio Ustavni sud

Po njihovu bi se mišljenju pobačaj mogao obaviti jedino ako je ugrožen život majke.

Pritom se pozivaju na članak 21 stavak 1 Ustava Republike Hrvatske, koji kaže da svako ljudsko biće ima pravo na život, potom na članak 14, u kojem se ističe da svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o (njegovom) spolu ili drugim osobinama. Svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju.

Pozivaju se i na članak 23 stavak 1 Ustava RH, u kojem se ističe kako nitko ne smije biti podvrgnut bilo kakvom obliku zlostavljanja ili, bez svoje privole, liječničkim ili znanstvenim pokusima.

Nadalje, ističu kako se Ustavom navodi kako je dužnost svih da štite sjecu i nemoćne osobe te se svakom jamči pravo na zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom.

Podsjetimo, katolička aktivistkinja udruge Hrvatski pokret za život i obitelj Ružica Ćavar uputila je Ustavnom sudu pitanje o legalnosti pobačaja još 1991. godine, ali je tek 2009. godine Ustavni sud zatražio mišljenje relevantnih stručnjaka po pitanju pobačaja.

Iz udruge su pojasnili kako su zapravo podnijeli suprijedlog za ocjenu suglasnosti zakona o pobačaju s Ustavom RH. "Odlučili smo dati svoj doprinos postupku ocjene suglasnosti tzv. Zakona o pobačaju na način da smo zatražili da se naš Prijedlog doda već postojećem Prijedlogu ocjene ustavnosti, koji datira iz 1991. godine“, kazao je Krešimir Planinić, član Upravnog odbora udruge.

Navode da Ustavni sud Republike Hrvatske treba znati za pravne i druge činjenice koje su se promijenile u posljednjih 25 godina i na temelju potpune pravne i životne argumentacije donijeti odluku.

Naglašavaju da je "pravo na pobačaj" projekcija individualnih želja u društveni poredak, što predstavlja krivo poimanje ljudskih prava i otvara opasno područje pretvaranja bilo kojih želja u individualne slobode i prava. Ističu da je i sam Europski sud za ljudska prava prihvatio u više presuda da život ima značenje javnog, a ne samo privatnog interesa.



Marija Junković, članica pravnog tima udruge, navela je da je u Ustavu uvršteno da "svako ljudsko biće ima pravo na život", a "ljudsko biće" obuhvaća nerođenog i rođenog čovjeka, smatraju u ovoj udruzi. "Ne postoji pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece, koje je bilo sadržano u prijašnjem komunističkom Ustavu SFRJ i Ustavu SRH", navode oni.

Junković je dodala: "Isključivo kada je ugroženo pravo na život i zdravlje majke, opravdano je stavljati u ravnotežu pravo majke u odnosu na pravo na život nerođenog djeteta". Kristina Bakula, također članica pravnog tima ove udruge, navela je kako "nerođena djeca imaju ljudska prava neovisno o svojoj dobi".

Početkom listopada ove godine prvi je put nakon 25 godina na dnevni red Ustavnog suda stavljen zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona po kojemu su žene u Hrvatskoj imale pravo na legalan pobačaj. Kako je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović najavljivao, odluka bi mogla biti donesena do isteka njegovog mandata u travnju 2017.

Milan Kujundžić, ministar zdravlja u novoj Vladi, kazao je danas kako bi on, da se sada glasa o zakonu o pobačaju, bio protiv, ali da zabrane ništa ne rješavaju.

"Zadatak ove Vlade i svakoga čovjeka jest učiniti sve da pobačaja bude što manje, pomoći majkama određenim sigurnostima, dati im sigurnost, i materijalnu, i pomoći im i duhovno i psihološki da se odluče ne učiniti pobačaj", kazao je Kujundžić.

"Konvencija o ljudskim pravima vrlo jasno kaže: sva ljudska bića rođena su jednaka, s jednakim pravima da žive u dostojanstvu, prema tome vrlo je jasno da se ljudskim bićem, pogotovo u pravnoj regulativi, smatra osoba koja je rođena", rekla je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene