Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog kampanje Istina o istanbulskoj

Udruga za zaštitu prava transrodnih osoba tuži GROZD za širenje mržnje: "Više nećemo ignorirati diskriminaciju"

Članovi udruge Trans Aid (Foto: Trans Aid)
Članovi udruge Trans Aid (Foto: Trans Aid) Foto: Trans Aid
Udruga Trans Aid podnijela je antidiskriminacijsku tužbu Županijskom sudu u Zagrebu protiv Udruge GROZD zbog diskriminacije i uznemiravanja transrodnih osoba.

Trans Aid optužuje udrugu GROZD da je kao pokretačica građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” "od listopada 2017. do danas širila predrasude i mržnju prema transrodnim osobama i time poticala javnost da u usporedivim situacijama nejednako tretiraju transrodne osobe u odnosu na ostale građanke Republike Hrvatske".

Pročitajte i ovo Provjereno: Rodni identitet - 5 PROVJERENO O RODNOJ DISFORIJI ''Prve znakove sam primijetila s 13 godina, nisam ni slutila s čime se moje dijete bori. U glavi mi je bila samo jedna stvar'' Provjereno: Elena je najstarija transrodna osoba u BiH - 5 DONOSI PROVJERENO Uvrede i prijetnje smrću svakodnevica su Elene, najstarije transrodne osobe u BiH: "Taj muškarac mi je ukrao život. Moj je najveći neprijatelj"

Na konferenciji su antidiskriminacijsku tužbu predstavile odvjetnice Zrinka Bojanić i Irena Blauhorn te predstavnik Trans Aida Marlon Marković.

"Smatramo da su materijali i način na koji je vođena kampanja Istina o Istanbulskoj duboko diskriminatorni i problematični na zakonskoj razini, posebno u odnosu na Zakon o suzbijanju diskriminacije, ali i druge propise, Ustav RH te praksu Europskog suda za ljudska prava", kazala je  odvjetnica Zrinka Bojanić.

Udruga Trans Aid očekuje da Ustavni sud pri razmatranju ustavnosti referendumskog pitanja o razvrgavanju Istanbulske konvencije uzme u obzir i sve okolnosti same kampanje Istina o Istanbulskoj te njezine diskriminatorne učinke po transrodne osobe kao ranjivu, manjinsku skupinu u Hrvatskom društvu.

"Kao transrodna zajednica želimo pokazati da ne želimo više ignorirati diskriminaciju i da moramo reagirati da pokažemo da smo punopravni članovi našeg društva, da imamo obitelji, da imamo privatne živote i da ne želimo da nas se diskriminira i vrijeđa", kaže predstavnik udruge Trans Aid Marlon Marković.

"Osnova udružne antidiskriminacijske tužbe su sljedeće teze, iznesene u propagandnim materijalima građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” čiji sadržaj i aktivno širenje u javnosti predstavljaju nepoželjne radnje koje su povrijedile dostojanstvo trans osoba, uzrokovale im strah, kao i neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje u hrvatskom društvu:

● Pod krinkom zaštite žena od nasilja Istanbulska konvencija uvodi pojam „roda“ i rodnu ideologiju koja je znanstveno potpuno neutemeljena. Prema toj ideologiji, čovjek se rađa kao neutralno biće koje kasnije može odabrati hoće li biti muškarac ili žena ili neki drugi od brojnih „rodova“( homo, gay, lesbian, queer, trans, incesty, animal, pedo.)

● „Rodno osviještena“ zakonska regulativa u mnogim je zemljama omogućila homoseksualnim parovima, (odnosno osobama raznih „rodnih identiteta“) ne samo da sklapanju „brakove“ već i da usvajaju djecu. Tako se navodnim „pravom“ tih osoba na roditeljstvo krši pravo djece na majku i na oca. Pored toga, potiče se surogatsko majčinstvo i manipulacija ljudskim zametcima.

● „Liberalna pedagogija“ pokazuje se kao potpuno promašena, a psihološki gledano, radi se o metodama kojima se služe pedofili: djecu se zbunjuje mnoštvom prijevremenih i neprikladnih informacija o seksualnosti, zbog čega postaju žrtve tih trauma i razvijaju nezdrav odnos prema seksualnosti…..

● Na kraju dobivamo zatvoren krug i spregu liberalnih spolnih odgoja, širenje spolnih bolesti i spolno razvratnih i problematičnih pojedinaca s čijim sve većim brojem i sve veći dio društva postaje imuno na takve sadržaje. Tako postupno, ono što zapravo je i što je nekada bilo nezamislivo i nemoralno, postaje prihvatljivo i normalno.

● Utjecaj rodne ideologije koja sve više uzima maha, i seksualne edukacije temeljene na njoj, ima za posljedicu zbunjivanje i rastakanje spolnog identiteta, kod djece i kod mladih. Sve je ranija dob ulaska u spolne odnose i sve veći promiskuitet, a time i sve veća raširenost spolno prenosivih bolesti, sve manje sklopljenih brakova, sve više rastava, sve manje djece (demografski slom) itd. postupno se ruši obitelj i obiteljske vrijednosti, a time i cijelo društvo jer je obitelj nositelj društva", navode iz udruge Trans Aid.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene