Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smiješan tečaj

MA VI SE ŠALITE? Splićanka u mjenjačnici za 100 eura dobila 705 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranu valutu odlučila je promijeniti u kune u mjenjačnici u jednom splitskom šoping centru, a nakon što je za 100 eura dobila tek 705 kuna, ostala je šokirana.

Svoj posljednji odlazak u mjenjačnicu jedna će Splićanka zapamtiti po neugodnom iskustvo, koje je potom podijelila putem medija. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Uz male oscilacije" Guverner Vujčić otkrio po kojem ćemo tečaju vjerojatno mijenjati kune za euro kad uđemo u eurozonu Novac - kune "Zaliha ima dovoljno" Raste strah od pada vrijednosti kune, pitali smo glavnog ekonomista HNB-a što nas čeka: "Nema straha, vraćali smo dugove"

Stranu valutu odlučila je promijeniti u kune u mjenjačnici u jednom splitskom šoping centru, a nakon što je za 100 eura dobila tek 705 kuna, ostala je šokirana, piše Slobodna Dalmacija

Kako sama kaže, krivnja je djelomično njena, budući da nije na vrijeme provjerila tečajnu listu na kojoj je tečaj eura izrazito nepovoljan. No računala je kako ne može biti mnogo veća razlika nego u ostalim mjenjačnicama i da je razlika među tečajevima unutar gornjih i donjih granica od pet kuna.

Mislila je kako se djelatnica zabunila, a nakon što je shvatila kako je dobila točan iznos primjeren navedenom tečaju eura, zamolila je djelatnicu da joj poništi transakciju, na što ju je djelatnica uvjerila kako storniranje nije moguće. 

Kasnije je uvidjela kako je sporna mjenjačnica ovlašteni mjenjač jedne banke koja posluje u Hrvatskoj i činjenicu kako se njihov tečaj ne podudara s mnogo višim tečajem u istoj banci. 

Na navode o mogućim nepravilnostima u poslovanju, iz HNB-a tvrde kako je ovlašteni mjenjač dužan stranci dati informaciju o tome s kojom je bankom sklopio ugovor o obavljanju mjenjačkih poslova, no to ne znači da pri obavljanju mjenjačkih poslova mora koristiti tečajeve s tečajne liste te ugovorne banke. 

Prema tome, ako je ovlašteni mjenjač postupio u skladu s navedenim, njegova stranka imala je informaciju o tečaju koji će primijeniti ovlašteni mjenjač, a time i mogućnost da odustane od prodaje strane gotovine, navodi se u odgovoru HNB-a koji prenosi Slobodna Dalmacija.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene