Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Siromaštvo je sve veće

Tužna priča iz Hrvatske - Učenik učiteljicu svaki drugi dan moli za hranu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U osnovnoj školi u Belom Manastiru čak dvadesetero učenika nema 5 kuna na dan za topli obrok u školskoj kuhinji. Ova priča dospjela je u medije pa su se javili brojni donatori čiji će im novac osigurati hranu u školi. No u Hrvatskoj ima još takvih škola i takve djece. A njihove bi priče trebale doprijeti i do nadležnih institucija.

Dvadesetak učenika osnovne škole u Belom Manastiru nema za topli obrok u školskoj kuhinji koji stoji 5 kuna.

'Ta djeca svakodnevno dolaze u restoran, čekaju ovdje ispred vrata da djeca koja si plaćaju prehranu odu i onda dolaze i gledaju je li nešto ostalo i onda mi te obroke vučemo sa strane i omogućujemo im da jedu', ispričala je Renata Jožev, kuharica u školi.

Pročitajte i ovo Mesnica - 4 Plaćamo sve više Poskupjela još jedna namirnica: U Europi gore od Hrvatske stoje jedino Rumunjska i Bugarska Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova

'Jedna učiteljica je došla do mene i rekla kako učenik dolazi svaki drugi dan do nje i moli je za hranu', rekao je Damir Mendler, ravnatelj OŠ dr. Franje Tuđmana u Belom Manastiru za Dnevnik Nove TV.

Učiteljica je učeniku nekoliko puta platila obrok - priča koja je odjeknula u javnosti dobila je epilog. Novac za obroke djeci prikupili su donatori. 'Pomoć je ponuđena iz Dubrovnika, Zagreba, Splita, Šolte, Pule, Slavonski Brod, i od velikih i od malih ljudi', dodaje ravnatelj. A nakon donatora javio se i grad kojem je ravnatelj uputio zahtjev za osiguravanjem proračunskih sredstava za socijalno ugrožene učenike.

Gradonačelnik Ivan Doboš kaže da će to unijeti u proračunsku stavku u iznosu od 20 do 25.000 kuna.

Zabrinjavajuće je da neka djeca u školi u Belom Manastiru nemaju za topli dnevni obrok. No nije to samo problem u ovoj školi, takvih škola u Hrvatsko sve je više.

VIDEO Beskućnik je učinio nešto što bi moglo promijeniti cijeli svijet!

'Ali i kad nemate direktne prijave na glad, sasvim sigurno možemo ustvrditi da je u tim obiteljima jako teška ekonomska situacija, jer imamo prijave i da im je jako teško nabaviti odjeću, obuću, udžbenike. Sve su to pokazatelji koji govore zapravo o situaciji koja je, čini mi se, sve teža i teža po pitanju siromaštva', rekla je dr. Ivana Milas Klarić , pravobraniteljica za djecu.

I u Lici, nažalost, ima djece koja preskaču obrok.'Dnevna cijena kuhinje je 6 kuna', kaže Darko Orešković, kuhar u Otočcu. I 6 kuna nekima je jednostavno previše. Svojoj djeci Jelena Jurkić plaća topli obrok - i priznaje jako je teško. 'Imam dva đaka, jedan ide u osmi, a drugi u treći razred', rekla je

Nadležna ministarstva obrazovanja i socijalne skrbi kažu da nemaju podataka o tome koliko djece nema za topli obrok. Škole i roditelji trebali bi prijavljivati ovakve slučajeve Centru za socijalnu skrb.

'Kad dobijemo te obavijesti, mi odmah reagiramo i obilazimo obitelji i donosimo konkretne odluke kroz određene vrste pomoći. To su jednokratne naknade', kazao je Đimi Fuštin, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Beli Manastir.

I donacije i jednokratne pomoći samo su privremeno rješenje. U Hrvatskoj je za čak 1.200 djece jedini obrok koji pojedu u danu upravo ovaj topli obrok u školama - a točan broj djece koja ne pojedu ni taj ne zna se.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene