Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ide se u drugi krug

Na biračkom mjestu preminula jedna osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski birači u nedjelju odlučuju tko će biti na čelu države idućih pet godina, na biralištima koja su otvorena u 7, a zatvaraju se u 19 sati.

22:35 - Nakon obrađenih 99,62 posto glasova birača, ovo su novi rezultati: Ivo Josipović - 38,50%, Kolinda Grabar Kitarović - 37,17%, Ivan Vilibor Sinčić - 16,44%, Milan Kujundžić - 6,28%.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

20:00 - Prema prvim neslužbenim rezultatima DIP-a Ivo Josipović osvojio je 42,63 posto glasova, Kolinda Grabar Kitarović 34,13, Ivan Vilibor Sinčić 16,93, a Milan Kujundžić 4,87 posto.

19:00 - Prema izlaznoj anketi koju je Agencija IPSOS PULS provela za Novu TV, i koja donosi prve procjene rezultata održanih predsjedničkih izbora, najviše glasova birača je dobio Ivo Josipović - 38,90 posto. Odmah uz njega pozicionirala se Kolinda Grabar Kitarović sa 38,10 posto glasova birača, a iza nje slijede Ivan Vilibor Sinčić sa 15,60 posto te Milan Kujundžić sa 5,70 posto glasova birača.
Nevažećih glasova je zabilježeno 1,60 posto.

Reakcija iz stožera Ivana Vilibora Sinčića: 'Svaki šesti Hrvat glasovao je za nas i prepoznao naš program'

18:30 - Ove izbore obilježila je i jedna tužna vijest. Naime, na jednom biračkom mjestu u Slavoniji preminula je jedna osoba.

17:00 - Više od 1,2 milijuna birača, odnosno njih 36,36 posto, glasovalo je u nedjelju do 16,30 sati na šestim predsjedničkim izborima od neovisnosti.

Najveći odaziv zabilježen je u Karlovačkoj i Međimurskoj županiji, u obje je izašlo više od 40 posto birača. Najmanje birača glasovalo je u Osječko-baranjskoj županiji, njih 33 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo.

Među gradovima, najbolji odaziv bilježi Karlovac (44, 8 posto), najslabiji Vukovar (32 posto).

Odaziv je bolji nego na prošlim predsjedničkim izborima, unatoč teškoćama što ih je u velikom dijelu Hrvatske stvorio snijeg koji i dalje pada. Prije pet godina odaziv je bio 33 posto, iako u obzir treba uzeti kako se tada obračun radio u 16 sati, a ove godine u 16,30 sati.

15:35 - Samo jedno od 6.260 biračkih mjesta, još nije otvoreno, doznaje se poslijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Zbog obilnog snijega još nije otvoreno biračko mjesto u Kozičkim Poljicima, na vrgoračkom području, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na kojem je upisano 75 birača, kaže potpredsjednica DIP-a Zdravka Cufar Šarić.

Ralice se, kaže, probijaju do tamo, no prilike su dosta teške, a snježni zapusi ponegdje su visoki i metar.

Tri biračka mjesta u samoborskom gorju, sa 72 birača, otvorena su poslijepodne, zahvaljujući službama koje su uspjele pročistiti cestu, no zbog obilnog snijega upitno je kako će se vratiti.

Tijek izbornog dana i prve procjene rezultata pratite i na portalu Dnevnik.hr i na Novoj TV

Snijeg pada i u BiH

Snijeg pada i u susjednoj BiH, gdje se u nedjelju na 15 biračkih mjesta može glasovati za hrvatskog predsjednika odnosno predsjednicu.

Snijega ima, ali sve ide u redu, kaže potpredsjednica DIP-a koja 'pokriva' inozemstvo Aleksandra Jozić Ileković.

Zbog snježnog nevremena u nedjelju su neka birališta u Hrvatskoj otvorena jutros nakon 7 sati, no stanje se postepeno normalizira. Kako je uglavnom riječ o biralištima s malim brojem birača, u DIP-u vjeruju da će svi, koji to žele, moći svoju biračku dužnost ispuniti do 19 sati kada se birališta zatvaraju.

15:00 - Prijavljene su neke nepravilnosti na izborima, ali radi se o manjim problemima.

14:00 - Predsjednički izbori u nedjelju se u Vrgoračkom kraju odvijaju u otežanim uvjetima zbog 40 centimetara snijega koji je prouzročio probleme u prometu i isporuci električne energije, doznaje se od predsjednika vrgoračkoga Gradskog izbornog povjerenstva Đine Ružičanina.

Biračko mjesto u Poljicima koje je na oko 900 metara nadmorske visine, za sada još nije otvoreno, jer zbog visokog snijeg nije moguć pristup selu, na četiri biračka mjesta - Stilja, Prapatnice, Orah i Banja otvorena su birališta, ali nema struje, a do biračkog mjesta u selu Višnjica članovi Izbornog povjerenstva morali su pješačiti tri kilometra po snijegu jer su sve ralice za čišćenje snijega na terenu u planinskim krajevima.

Kako se doznaje od predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva Ružičanina, izlaznost glasača je slaba, do 12 sati na birališta je izašlo tek 390 građana tj. 6,44 posto, a izbori se odvijaju u otežanim uvjetima, bez struje.

Cijelo jutro nam pomaže Hrvatska gorska služba spašavanje (HGSS) koji nam prevozi članove Izbornog povjerenstva na biračka mjesta, tako da je otvoreno 26 od 27 biračkih mjesta, biralište u Kozičkim Poljicima nije otvoreno, a na četiri birališta nemam struje, tako da ovisimo od HGSS i HEP-u, kazao je Ružičanin.

Trenutno u Vrgorcu pada kiša, a za popodnevne sate opet je najavljen snijeg.

12:10 - Prema podacima DIP-a do 11:30 sati na izbore je izašlo 13,19 posto birača. To je 452.350 birača. 

Najviše je birača izašlo u Karlovačkoj županiji - 17,76 posto, te u splitsko-dalmatinskoj županiji - 15,46 posto.

Najmanje je birača izašlo u virovitičko-podravskoj županiji - 9,29 posto, te u krapinsko-zagorskoj županiji - 10,13 posto.

Važno je naglasiti da ova izlaznost nije usporediva s prošlim predsjedničkim izborima jer je tada objavljivana izlaznost do 11:00. sati. Tada je, 2009. godine, do 11:00 sati na birališta izašlo 10,74 posto birača. 

DIP - unatoč nevremenu dobar odaziv

Unatoč snježnom nevremenu koje je zahvatilo velik dio Hrvatske, zabilježen je dobar odaziv birača na nedjeljne predsjedničke izbore, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Svoju biračku dužnost ispunilo je više od 450 tisuća građana, najviše u Karlovačkoj i Splitskoj, a najmanje u Virovitičko-podravskoj županiji, izvjestio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Od većih gradova, najbolju izlaznost bilježe Karlovac i Split.

Nema dojava o eventualnim izbornim nepravilnostima, a ni policija nije dojavila nikakva kršenja javnog reda i mira.

11:33 - Čini se da je vrijeme utjecalo na izlaznost, pa su građani u većem broju počeli pristizati na birališta tek odnedavno.

11:35 - Građani na birališta izlaze s optimizmom. Vjeruju da će u budućnosti biti bolje nego do sada.

11:36 - O izborima u Hrvatskoj izvještavaju i strani mediji, te mediji u regiji.

11:39 - Na 150 birališta diljem zemlje anketari Agencije IPSOS PULS provodit će takozvane izlazne ankete. Bit će anketirano oko 10 tisuća birača. Anketa se provodi tako da se biračima, pri izlasku s birališta, postavlja pitanje kako su glasovali. Cilj je prikupiti što točnije procjene konačnih rezultata izbora. Nova TV i portal Dnevnik.hr će procjene rezultata objaviti točno u 19 sati.

Izborna šutnja

Potporu za petogodišnji predsjednički mandat traži četvero kandidata. Za predsjednika, odnosno predsjednicu, može glasovati oko 3,8 milijuna birača na ukupno 6.350 biračkih mjesta, za Hrvatsku ih je određeno 6.260, za inozemstvo 90.

Osim u Hrvatskoj, izbori za predsjednika države provode se u još 50 država, što je pet manje u odnosu na prošle izbore. Biračka mjesta nisu određena u Libiji, Maleziji, Peruu, Siriji te na Novom Zelandu na kojemu su se, zbog vremenske razlike, birališta prva otvarala.

Smanjen je i broj biračkih mjesta u inozemstvu, sa 250 na 90, a glasovati se u nedjelju može samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. Najviše je biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini (15) te u Njemačkoj (13).

Do nedjelje u 19 sati traje dvodnevna izbora šutnja tijekom koje je zabranjena svaka izborna promidža, kao i objavljivanje izbornih rezultata.

Izborni dan na Novoj TV i na Dnevnik.hr-u

Državno izborno povjerenstvo (DIP), ključno izborno tijelo, pozvalo je sve izborne sudionike da u tom razdoblju ne šalju ni promidžbene SMS-ove ili e-mailove i da ne distribuiraju letke.

Prvi rezultati izbora znat će se u nedjelju od 20 sati. Naime, već od 20 sati na DIP-ovim internetskim stranicama objavit će se podaci o prvim nepotpunim i privremenim rezultatima koji će se neprestano ažurirati.

DIP će na izborni dan u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o izlaznosti do 11,30, odnosno 16,30 sati.

Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, dakle 11. siječnja 2015. godine.

DIP - još nije otvoreno šest birališta

Šest od ukupno 6.260 biračkih mjesta, na kojim se u nedjelju u Hrvatskoj bira predsjednik/icu države, nisu otvorena zbog snježnog nevremena koje je zahvatilo veći dio zemlje, doznaje se prijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Nisu otvorena po tri biračka mjesta u općini Slivno u dalmatinskoj Zagori, te u samoborskom gorju.

Moguće je da se birališta u Slivnu otvore svakog časa, dok će se ona u samoborskom gorju otvoriti u 12:30 sati, kažu u DIP-u. Ističu kako je riječ o biralištima s malim brojem birača, primjerice na tri samoborska upisano je njih 72.

Ostala birališta u dalmatinskoj Zagori, koja se zbog nevremena nisu otvorila u nedjelju u 7 sati, u međuvremenu su otvorena, kao i birališta u zadarskom zaleđu.

Uglavnom je riječ o biralištima s malim brojem birača, pa je za pretpostaviti da će svi koji žele, moći svoju dužnost obaviti do 19 sati, kada se sva birališta zatvaraju. (Hina/D.Š.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene