Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Pripadnica Gromova

Tragedija na prosvjedu: Ispred Ministarstva preminula braniteljica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branitelji okupljeni na prosvjedu pred Ministarstvom odali su joj počast minutom šutnje i paljenjem svijeća.

Tijekom prosvjeda ispred Ministarstva branitelja u utorak je u večernjim satima preminula braniteljica Nevenka Topalušić (60), javlja Braniteljski portal.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije bitno, ali... 'Nisam znao 'dress code', mogli smo Kotromanović i ja doći i u nakićenijim odorama' Slika nije dostupna Premijer i ministar Matić razgovarali su s braniteljima u Banskim dvorima Matić: Izložen sam tolikim prijetnjama jer provodim hrvatske zakone, a zamislite što bi bilo da idem razotkriti lažne invalide?!

Nevenka Topalušić bila je 100 stopostotni hrvatski ratni vojni invalid. Kao pripadnica Gromova ranjena je u Domovinskom ratu nakon čega je bila vezana za invalidska kolica.

Branitelji okupljeni na prosvjedu pred Ministarstvom odali su joj počast minutom šutnje i paljenjem svijeća.

Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata i jedan od organizatora prosvjeda, rekao je da se Topalušić pridružila prosvjedu u ponedjeljak, a sinoć joj je pozlilo. Pozvali smo Hitnu pomoć, no nažalost dogodilo se najgore kada su nam javili da je preminula, dodao je.

Glogoški kaže kako joj je jučer savjetovao da napusti prosvjed zbog iscrpljenosti, no nije ga poslušala. "Pozlilo joj je od svih onih događanja koji su imali veliki utjecaj na Nevenku. Današnji dan u miru posvećujemo hrvatskoj braniteljici Nevenki Topalušić, a komemoracija za nju održat će se sutra u 13 sati na mjestu prosvjeda ispred zgrade Ministarstva branitelja", rekao je.

U neslužbenim razgovorima prosvjednici ističu da će unatoč hladnom i kišnom vremenu ostati prosvjedovati pred Ministarstvom, dodajući kako im potporu daju mnogi građani.

Prosvjednike je danas posjetio umirovljeni general Mladen Markač rekavši kako daje potporu braniteljskoj populaciji jer nijedna institucija niti pojedinac ne smiju se oglušiti na zov branitelja za boljim životom.

"Kada sam bio zatočen i bolestan Haagu svi ovi branitelji bili su uz mene i davali mi bezrezervnu potporu vjerujući u istinitost riječi nas optuženih. Danas je moja obaveza da budem s njima", kazao je Markač.

Braniteljima su pogaženi čast i dostojanstvo, a sada se dira u njihov status, smanjuju im se prava, a to naše društvo ne smije dozvoliti. Kada je njima ugrožena egzistencija, obaveza je čitavog društva da se skrbi za njih, a poglavito za najteže invalide, rekao je Markač.

Sućut obitelji preminule Nevenke Topalušić uputio je i ministar Predrag Matić. Ovo je tužan događaj koji se nije trebao dogoditi, rekao je u kratkoj izjavi za medije.

Prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Ministarstvo branitelja je dužno snositi troškove pogreba hrvatskih branitelja i tako će biti i u slučaju smrti Nevenke Topalušić. Ona će biti pokopana uz vojne počasti i u organizaciji Ministarstva branitelja, kao što to i inače radimo u slučaju umrlih hrvatskih branitelja, rekao je.

"Na jučerašnjoj sam tiskovnoj konferenciji apelirao na sve okupljene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji da se vrate svojim kućama jer nema apsolutno nikakvog razloga za prosvjed i jer dolazi pogoršanje vremena koje može znatno utjecati na zdravlje najranjivijih, a to su upravo stopostotni invalidi. Rekao sam i da će organizatori prosvjeda morati snositi odgovornost za sve što se na prosvjedu bude događalo, za ponašanje svakog sudionika, kao i za sve nepredviđene situacije koje bi mogle iskrsnuti. Jedna takva se, nažalost, i dogodila", rekao je Matić.

'Nisu napravili ništa da zaštite prava branitelja'

Podsjetimo, Udruga stopostotnih hrvatskih ratnih invalida (HRVI) I. skupine Domovinskoga rata prosvjeduje ispred Ministarstva branitelja, zahtijevajući smjenjivanje ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića.

FOTO Prosvjednici krumpirom razbili prozor, Matić tvrdi da su izmanipulirani

Prosvjed je počao u ponedjeljak, a organizatori su najavili da će ispred ministarstva biti do smjene Matića, Nađ i Glavaševića. Prosvjednici optužuju čelnike Ministarstva branitelja da nisu napravili ništa kako bi zaštitili njihova prava, te da nastoje izjednačiti branitelje i agresore na Hrvatsku. (Ma.B./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene