Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Goste Dnevnika Nove TV

'NIJE BILO ČVRSTE RUKE' Ministar Tolušić pojasnio zašto je Hrvatska među najgorima u povlačenju sredstava iz EU fondova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O tome kako poboljšati iskoristivost novca iz EU fondova i koliko je posla obavljeno u ovih sto dana razgovarali smo u Dnevniku Nove TV s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU, Tomislavom Tolušićem.

Ministre, danas ste imali sastanak s predsjednicom - nema decentralizacije, ali povlačenje novca iz europskih fondova i dalje se slabo provodi. Posljednji smo od zemalja članica, zašto se taj problem tako sporo rješava?

Pročitajte i ovo Dino Goleš i Slaven Hojski - 1 GOST DNEVNIKA NOVE TV Kada ćemo imati kompletnu sliku Sabora i kako prolazi glasanje u dijaspori? "Imali smo zanimljiv slučaj u Dohi u Katru gdje je bila pješčana oluja" Anja Perković i Mlađenka Vranješ - 4 pripreme na biračkim mjestima Kako se ponašati na biračkom mjestu i je li moguća malverzacija s listićima?

Zato što imamo najkompliciraniji sustav na razini EU, zapravo jako malo pripremljenih projekata i nažalost, nije bilo čvrste ruke koja je vodila ministarstvo i koordinirala trošenje sredstava, a to bi ministarstvo regionalnog razvoja trebalo biti. Na sastanku s predsjednicom se pokazalo da su županije jedina svjetla točka i najveći korisnici EU sredstava od svih institucija koje sredstva mogu koristiti.

Koja je županija najgora, a koja najbolja u povlačenju sredstava iz europskih fondova?

Ajmo govoriti o ovima koji su bolji. Ovdje je pravilo kada govorimo o županijama – što siromašnije županija, to je bolja u povlačenju EU sredstava. Tu prednjače slavonske županije, vukovarsko srijemska, virovitičko požeška, brodsko posavska, osječko baranjska, ali i mnogo drugih županija. Sve u svemu, preko 1.300 projekata su do sada odradile direktno hrvatske županije, a kroz njihove razvojne agencije, još puno više krajnjim korisnicima, tako da su one stvarno pokazale da se uz malo novaca može napraviti odličan posao.

Vi ste obećali, a i proračun o tome ovisi da ćete u ovoj godini povući milijardu eura - dosta je bespovratnih sredstava - kada kreću natječaji i za što sve?

Natječaji su već krenuli. Natječaj za kulturnu baštinu je zatvoren. Tu je na raspolaganju oko 500 milijuna kuna. Za prirodnu baštinu je otvoreno oko 380 milijuna kuna. Natječaj za opremanje bolnica preko 600 milijuna kuna, hitni bolnički prijem 150 milijuna kuna. Puno toga ima i sve kreže idućih tjedan do dva.

Kada to kreće?

Kroz tjedan, dva. Nešto već ovaj tjedan. U 5. mjesecu ćemo imati otvoreno preko 2,5 milijarde kuna natječaja.

Posljednji put kada ste bili u našem studiju obećali ste riješiti administrativne prepreke oko dodjele novca - jednostavnije procedure - je li to obavljeno?

Je, procedure su pojednostavljene. Novi natječaj za poduzetnike koji je bio najsporniji kreće, nadajmo se, ovaj tjedan. Potpuno pojednostavljen, bez bankovnih garancija, bez depozita, svega onoga što je mučilo naše poduzetnike. Oni su nam partneri, s njima komuniciramo. Sve smo uskladili da oni mogu povući te novce i očekujemo da će konačno ovih milijardu i pol kuna, koliko imamo za poduzetnike biti uistinu i povučeno.

Što je s novcima iz EU fondova za zapošljavanje mladih - jesu li riješeni problemi za koje ste rekli da ih je ostavila bivša Vlada?

Nažalost, još ne, ovaj dio što se tiče garancije za mlade, on je u postupku rješavanja, u tijeku su pregovori s Komisijom i nadam se do kraja 5. mjeseca, da će i taj dio novca koji je pod blokadom, biti oslobođen.

Za nekoliko dana u Hrvatsku dolazi povjerenica Europske Unije za regionalni razvoj, Corina Creţu - prošle godine u ovo vrijeme za Hrvatsku je stiglo upozorenje i na jedvite jade su nam produljili rok za korištenje novca do kraja ove godine - kakve komentare očekujete sada?

Mi smo prve sastanke s gospođom Creţu obavili u Bruxellesu, u dnevnim kontaktima smo s Europskom komisijom. Vide napredak, vide pojednostavljenje sustava i daju nam punu potporu. Očekujem da će idući sastanak biti izrazito pozitivan.

Kako funkcionira suradnja s kolegama, s ostalim ministarstvima?

Moram reći da što se tiče razine Vlade, ne osjećam podjele Most, HDZ. Znači, radimo kao jedno. Tu uvijek ima prijepora, kao i u svakoj drugoj komunikaciji, ali cilj svih 20 ministara, premijera i dva potpredsjednika za boljitak Hrvatske i promjene, ali na bolje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene