Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je Tjednik Novosti

Tjednik Novosti: 'Lako je provjeriti jesmo li intervenirali u fotografiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi se pitaju - što su 'Novosti'?

Tjednik Novosti, koji je u svom novom izdanju izašao s naslovnicom na kojoj je arhivska fotografija aktualnog ministra Zlatka Hasanbegovića s, navodno, ustaškom kapom, digao je buru na hrvatskoj političkoj i društvenoj sceni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sporna kapa Prelistali smo časopis s fotografijama i tekstovima Zlatka Hasanbegovića Slika nije dostupna SDP traži odgovor ministra Grbin: Ako je slika autentična, očekujemo ostavku ministra

Radi se o tjedniku koji čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće koje predstavlja dr. Milorad Pupovac.

Tjednik izlazi uz podršku Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije te zaklade Rosa Luxemburg.

Ovaj slučaj komentirao je za Dnevnik.hr glavni urednik Novosti, Ivica Đikić, rekavši kako je njihov novinar, listajući u NSB-u arhivu časopisa Nezavisna Država Hrvatska naišao na tu fotografiju, 'kao i na nekoliko tekstova potpisanih imenom današnjeg ministra Zlatka Hasanbegovića u kojima on veliča ustaštvo'.

Za Dnevnik.hr svoj je komentar dao i prozvani ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji kaže kako mu je 'žao jer ovo poprima obilježje ludila. Meni je na prvi pogled jasno da je netko intervenirao na fotografiju.'

'Lako je provjeriti'

Glavni urednik 'Novosti' Ivica Đikić je Hini, upitan za komentar izjave ministra Hasanbegovića, kazao kako se uvidom u časopis 'Nezavisna Država Hrvatska' u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) lako može provjeriti je li netko naknadno intervenirao na fotografiji. 'U NSK je časopis i u njemu je fotografija. Pa procijenite jesmo li intervenirali', rekao je.

Ne zna kada je fotografija snimljena, ali objavljena je u časopisu 1996. godine, kaže Đikić te dodaje da Hasanbegović na glavi ima ustašku kapu. 'Ne tvrdim da je na kapi slovo 'U', već da je ustaška kapa. Mislim da je 'U', ali to se ne vidi na fotografiji. Mi nigdje ne tvrdimo da je na kapi slovo 'U', ali u to opravdano sumnjamo i kapa je ustaška', ustvrdio je te najavio da će 'Novosti' vrlo skoro objaviti integralne tekstove koje je Hasanbegović objavljivao u časopisu 'Nezavisna Država Hrvatska'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene