Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tempirana bomba

VIDEO Krk: Bez nadzora tisuću tona opasnih plinova i kemikalija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvjestotinjak radnika Dina Petrokemije plaće nisu dobili 27 mjeseci. nadaju se da će tvrtka uskro u stečaj, ali i da će netko zbrinuti opasne kemikalije.

Tisuću tona plinova i kemijskih tekućina u Dina Petrokemiji u Omišlju na otoku Krku već je punih jedanaest mjeseci bez stručnog nadzora. Dvjestotinjak radnika koji plaće nisu dobili 27 mjeseci - odlukom Uprave ne dolaze na posao od prvog dana ove godine.

U kontrolnim sobama koje još rade zvone alarmi. A on bi trebao zvoniti i nadležnim institucijama - kažu radnici. Da je stanje za uzbunu, uvjerila se i riječka ekipa Dnevnika Nove TV koja je posjetila tvornicu.

Oko 1000 tona kemijskih tekućina i plinova još uvijek se nalazi u  postrojenju koje je napušteno. U jednom rezervoaru nalazi se i klor.

Mirela Ahmetović, načelnica općine Omišalj (SDP) kaže:
'Kao nekompetentna osoba znam da je klor bio bojni otrov. Moje je pitanje je što rade nadležne institucije i kada misle nešto poduzeti?'

Pročitajte i ovo Državni inspektorat i kazne; ilustracija - 1 Skup Uskrs Kažnjeni zbog jaja i kolača: To su najblaže kazne, mogli su platiti 3900 eura Ilustracija Bio u bijegu Pronađeno tijelo muškarca koji je kemikalijom zalio ženu i djecu: "Čvrsto vjerujemo da je riječ o njemu"

Radnici Dine: Igraju se našim životima!

Mješovite inspekcije redovito obilaze DINU, kažu nam u Ministarstvu zaštite okoliša. Nakon posljednjeg obilaska u listopadu zaključeno je da se sve opasne kemikalije nalaze u adekvatnim spremnicima s osiguranim tankvanama i propisanim oznakama opasnosti. Prebacili su nas na Ministarstvo zdravlja. Oni pak ne znaju da su kemikalije bez nadzora.

Predrag Mihaljević, Sindikat radnika DINA Petrokemije kazao je:
'Vlada je pokušavala ovu firmu spasiti, obećavala je, donosila odluke, nažalost dovela nas je do toga da ljudi više nemaju gdje otići i zatražiti otkaz.'

U stečaju je već vlasnik DINE - Dioki grupa. Dvjestotinjak radnika nada se da će uskoro biti proglašen stečaj i da će se njihova agonija riješiti. I da će netko nadležan - isprazniti spremnike od kemikalija. Tvornica koja je bila svjetski poznata i koja bi i danas imala svoje tržište - tako će najvjerojatnije otići u povijest.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene