Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko slavlje

Danas je Tijelovo. Znate li što se na taj dan radi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već više od 850 godina katolički kršćani slave blagdan Tijelovo.

U Katoličkoj crkvi od 13. stoljeća postoji blagdan kojim se slavi uspomena ustanovljenja euharistije na Veliki četvrtak. Tijelovo se slavi uvijek u četvrtak poslije Presvetog Trojstva.

Blagdan je uveden u Njemačkoj još 1253. godine, a papa Urban IV. uveo je 1264. taj blagdan u cijelu Crkvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve na jednom mjestu Kakvo je radno vrijeme trgovina na blagdan Tijelovo? Pogledajte kad možete u kupovinu Slika nije dostupna STRPLJENJE I OPREZ Gužve na cestama zbog blagdana i produženog vikenda: "Od Zagreba do naplatnih kućica na Grobniku vozili smo četiri sata"

U većim zemljama vjernici već u 14. stoljeću oduševljeno prihvaćaju Tijelovsku procesiju u kojoj se Presveto nosi u pokaznici.

Prva tijelovska procesija bila je u Koelnu između 1274. i 1279. godine. Štovanje Presvetog oltarskog sakramenta razvilo se još u 12. stoljeću.

Vjernici su častili Kristovu nazočnost u posvećenoj hostiji. Kršćani onog vremena imali su veliku želju za gledanjem posvećene hostije. Smatrali su da gledanjem posvećene hostije biva isti učinak kao i pričešćivanjem.

Tako je ta želja za gledanjem Presvetog u misi dovela do podizanja posvećene hostije. Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, svetkovina je Sakramenta u kojem se na nevjerojatan i neopisiv način daruje Božja ljubav i milosrđe.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene