Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Političke poruke

Petrov i Karamarko poput dva stranca; Predsjednica: 'Dosta je jalovih rasprava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svečano se obilježava 25. obljetnica ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) i Dan Hrvatske kopnene vojske, u organizaciji Ministarstva obrane i Glavnog stožera OS RH.

Na proslavi ove velike obljetnice bili su i Tomislav Karamarko i Božo Petrov koji su sjedili jedan pokraj drugoga, ali nisu komunicirali. Ovo je njihov prvi susret nakon politički napetog petka u kojem su padale međusobne optužbe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja"

Odaslane političke poruke

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar - Kitarović na svečanom obilježavanje 25. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske poručila je da je Hrvatskoj danas potrebna jedinstvena državna politika jasnih ciljeva i odlučnih mjera i da je zadaća oporbe u tome biti konstruktivni korektiv bez malodušnosti i ravnodušnosti te pozvala na prestanak "politikanskih nadigravanja, isključivosti i jalovih rasprava".

"Uspjesi koji nisu mali ne mogu nadoknaditi ono što nam je sada najpotrebnije - ubrzan gospodarski razvoj i demografska obnova. Iseljavanje mladih najdrastičnija je poruka političkim elitama i pozicije i opozicije. Dosta je politikanskih nadigravanja, isključivosti i jalovih rasprava. Želimo promjene koje će donijeti zaposlenost i stvoriti preduvjete za dostojanstven život u Hrvatskoj. Potrebna nam je jedinstvena državna politika jasnih ciljeva i odlučnih mjera. Zadaća je oporbe u tome biti konstruktivni korektiv. Problemi su veliki, ali nema mjesta malodušnosti i ravnodušnosti", poručila je Grabar - Kitarović na obilježavanju na stadionu Nogometnog kluba "Zagreb" u Kranjčevićevoj ulici.

I danas ima onih koji iskrivljuju istinu o Domovinskom ratu

Istaknuvši da su vrijednosti Domovinskog rata ugrađene u temelje samostalne i suverene države, Grabar - Kitarović je ustvrdila da je u vremenu koje dolazi nužno prvenstveno mladim naraštajima istinito predočiti i približiti zbivanja koja su obilježila razdoblje 90-ih godina prošlog stoljeća te im ukazati na trajne etičke, povijesno-političke i opće društvene vrijednosti Domovinskog rata.

"To je utoliko važnije što i danas ima onih koji iskrivljuju istinu o Domovinskom ratu izvlačenjem pojedinih incidenata i silovitog sagledavanja događaja u određenom vremenu i prostoru te njihovim nametanjem i preuveličavanjem", kazala je.

Orešković: Od zemlje koja je devedesetih tražila pomoć, Hrvatska postala subjekt izgradnje sustava globalne stabilnosti

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković rekao je da naše Oružane snage svojim znanjem i sposobnošću danas sudjeluju u svim važnim mirovnim misijama i operacijama u svijetu, dodavši da je Hvatska od zemlje koja je devedesetih tražila pomoć drugih, postala aktivni subjekt izgradnje sustava globalne stabilnosti i sigurnosti.

"Vlada ima zadatak zaustaviti podjele unutar hrvatskog društva. Imamo zajednički cilj. Sa svojom reformom gradimo Hrvatsku koja je prosperitetna i pravedna. Želimo je učiniti boljom u svim segmentima - ojačati gospodarstvo, otvoriti nova radna mjesta te nastaviti ulagati u naše oružane snage za sigurnost naše zemlje", istaknuo je. Pozvao je pripadnike Oružanih snnage da i dalje ostanu stupovi hrvatske sigurnosti Hrvatske.

Podsjetivši na povijesni razvoj ustrojavanja Oružanih snaga RH, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner ustvrdio je da prilagodba i odgovor na izazove nisu završili ulaskom Hrvatske u NATO. "I dalje moramo zadržati visok stupanj spremnosti usprkos trenutno smanjenim uvjetima financiran", poručio je.

Buljević: OS uvijek spremne pomoći građanima i zato uživaju veliko povjerenje

Ministar obrane Josip Buljević podsjetio je na doprinos Oružanih snaga jačanju zajednice. "Uvijek su spremne pomoći građanima u najtežim situacija i zbog toga uživaju veliko povjerenje građana", rekao je.

Naglasio je da Vlada i Ministarstvo obrane daju punu potporu projektima modernizacije i opremanja Oružanih snaga koje su u tijeku. "Pozornost ćemo i dalje posvećivati uvjetima života i rada u našim postrojbama", dodao je Buljević.

Oružane snage pozvao je da temeljem zajedništva, odlučnosti i hrabrosti - odlikama koje su, kazao je, nosile pobjedničku vojsku na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom - "i dalje uložimo svoja znanja i energiju u rast Hrvatske".

Svečanost obilježavanje 25. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske nastavlja se u Športsko-rekreacijskom centru Jarun, gdje će se, uz cjelodnevni program, koji uključuje Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OS RH i MUP-a, izložbu iz Vojnog muzeja i muzeja MUP-a te koncert Jazz orkestra OS RH, održati i padobranski skokovi pripadnika OS RH i MUP-a, pokazne vježbe Zapovjedništva specijalnih snaga i MUP-a, prikaz ceremonijalnih radnji Počasno-zaštitne bojne te letački program akrobatske grupe "Krila Oluje".

Tamo će sudjelovati predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i predsjednik Vlade Tihomir Orešković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene